25 октомври 2013

Унгарски Кавалерски кръст на Ордена за заслуги












Връчване на наградите 
 
Кавалерски кръст на Ордена за заслуги към Унгария 
 
и Златен кръст за заслуги към Унгария
София, 23 октомври 2013 г.


(извадка от протокола на събитието)

Посланик Андраш Клейн:
Господин Президент! Господин държавен секретар!
Уважаеми дами и господа!
Имам честта да Ви приветствам по повод настоящото събитие, на което парламентарният държавен секретар на Министерство на външните работи на Унгария Жолт Немет ще връчи наградите Кавалерски кръст на Ордена за заслуги към Унгария и Златен кръст за заслуги към Унгария на двама български дейци като признание за техните заслуги за опазването на демократичните ценности и поддържането на унгаро-българските културни връзки.

Представяне на Лъчезар Тошев от посланик Андраш Клейн

Лъчезар Тошев, народен представител в няколко български парламента и в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа, демократ, участник в демократичните промени, е роден на10 октомври 1962г.в гр. Свищов. Завършва специалност „Молекулярна биология“ в Софийския Университет. Работи в институтите помолекулярна биология и по клетъчна биология и морфхология към БАН.От 1989г. е член на „Екогласност” и СДС. Народен представител от СДС в 36-тото, 37- мото, 38-мото, 39-тото, 40-тото и 41-вото Народно събрание. Председател на Парламентарната комисия по околната среда и водите в 38-ото Народно събрание (1997–2001г.). Председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 39-ото Народно събрание (2001–2005). Член на Парламентарната комисия по външна политика в 36-ото, 37-ото и 38-мото Народно събрание. От 1992 до 2005 г. е член наПарламентарната Асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), като от 1998 до 2000 г. е неин вицепрезидент. В периода 1992–1997 г. е член на фракцията на Европейските демократи и вицепрезидент на групата в продължение на три години. От 1997 до 2001 г. е ръководител на делегацията на България в ПАСЕ. След превръщането на СДС в партия през 1997 г. и ориентацията към Европейската Народна Партия, напуска групата и на Европейските демократи и от 25 юни 1997 до 3 октомври 2005 г. е член и Вицепрезидент на Групата на Европейската Народна Партия/Християндемократи в ПАСЕ. През 2006 г. е награден с медал „За заслуги“ на ПАСЕ и статут на почетно асоцииран към Асамблеята. От 28 септември 2009 г. до 29 септември 2013 г. отново е член на ПАСЕ, Заместник-председател на българската делегация в Асамблеята и Вицепрезидент на групата на Европейската Народна Партия/Християндемократи. От 30 септември 2013 г. е възобновено почетното му асоцииране към ПАСЕ. В своята дейност като член на ПАСЕ той участва в подготовката на решения и предложения по редица политически въпроси, въпроси, засягащи правата на човека, защитата на природата и човешкото здраве, както и положението на традиционните малцинства в Европа. На 22 май 2003 г. той е докладчик по предложението за резолюция на Комисията относно живеещите в съседните на Унгария страни унгарски малцинства, по което изразява становище, като взима под внимание гледните точки на засегнатите страни и историческия контекст на въпроса. По инициатива на Лъчезар Тошев на 25 януари 2006 г. Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа приема резолюция за необходимостта от международно осъждане на извършените от тоталитарните режими престъпления. На 19 ноември 2009 г. по негова инициатива българският парламент гласува да подкрепи резолюцията и обяви 23 август, деня, в който е сключен нацистко-съветският пакт, за Ден за възпоменание на жертвите на тоталитарните комунистически режими.

(…)
Решение за присъждане на наградата:
Награждавам с Кавалерски кръст на Ордена за заслуги към Унгария господин Лъчезар Тошев, народен представител в предишния парламент на Република България, за последователното отстояване на демократичните права и ценности и многогодишната му парламентарна дейност.

Янош Адер
Президент на Унгария







Приветствие на г-н Жолт Немет, Държавен секретар на външните работи на Унгария:
Господин Президент!
 Уважаеми господин Тошев!
Уважаеми господин Дойнов!  
Драги родственици! 
Дами и господа!

Искрено се радвам, че днес имам възможността да връча високи унгарски държавни отличия на двама изявени български дейци като Лъчезар Тошев и Пламен Дойнов. За мен е чест, че това се случва на нашия национален празник, на който заедно с господин президента открихме паметната плоча на българския поет Йордан Русков. Те заслужават благодарност и признание за това, че всеки по своя начин, със своите изразни средства и в различни времена, са допринесли за запознаването на обществеността извън пределите на Унгария с идеите и делото на Унгарската революция и борбата за свобода от 1956-а. Уважаеми господин Тошев! Уважаеми господин Дойнов! Желая Ви добро здраве в по-нататъшната Ви дейност в това, което ни обединява. 

Лъчезар Тошев:


Уважаеми Г-н Държавен Секретар по външните работи,
Ваше Превъзходителство Г-н Посланик на Унгария,
Ваши Превъзходителства, уважаеми приятели, членове на моето семейство, г-жо Рускова, дами и господа,
Когато научих за решението на Президента на Унгария, да бъда награден с Рицарския кръст на най-високия унгарски орден, бях много изненадан и дълбоко трогнат!
Бях изненадан, защото досега в моята вече 25-годишна политическа дейност съм получавал предимно атаки и оплювания. Смятах, че това у нас просто е така и го бях приел. Затова бях дълбоко трогнат, когато получих признание за дейността си от унгарския народ – един народ, който през 1956 г. постави своята мечта за свобода над страха от съветските танкове. Тази мечта беше по-силна от репресивния апарат на комунистическите режими. Заради страха от нея, у нас през 1956 г. комунистите отново отвориха концентрационните лагери, в които изпратиха потенциалните противници на режима. Но мечтата за свобода разцъфтя и даде своя плод – през 1968 г. в Прага, после в Гданск, през 1989 г. в Берлин...
Тази мечта за свобода стана наша обща мечта и тя беше тази, която изпрати комунизма в историята !
Това не е първото признание, което получавам от Унгария. Тя е единствената страна, в която е издигнат паметник на една моя успешна инициатива. На днешния ден точно преди пет години (2008 г.) в Будапеща – Чьомьор, беше открит мемориалът “Gloria Victis!”, посветен на приетата от Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа резолюция за международното осъждане на престъпленията на тоталитарните комунистически режими и в памет на 100 милиона жертви на комунизма в света. Аз бях поканен да говоря при откриването на този мемориал, тъй като бях инициатор на тази резолюция през 2003 г. Тя беше приета от ПАСЕ през 2006 г. Тогава не бях вече депутат, но като почетен член на ПАСЕ присъствах на дебатите в пленарната зала. В изключително острите дебати тогава взеха участие много депутати, включително трима от България. Нито един от тях обаче не реши да отдели няколко секунди време в своето изказване, за да каже две думи за инициатора на предложението. Никой, освен един унгарски депутат, който взе думата в началото на дебатите от името на групата на Европейската Народна Партия. Тогава той каза: “Поздравявам искрено докладчика г-н Гьоран Линдблад, но също и инициатора на този проект – нашия бивш, но да се надяваме и бъдещ колега Лъчезар Тошев!”
Този унгарски депутат е настоящият Държавен секретар на Унгария по външните работи г-н Жолт Немет! Ето защо съм щастлив, че точно от ръцете на моя някогашен съратник, а и приятел, днес приемам с достойнство това високо отличие! С него се борихме заедно в един исторически период на обединение на Европа в общност без разделителни линии, за свобода и демокрация, дори отвъд нейните граници! Вярвам, че нашата обща мечта за свобода ще ни обединява и занапред! Благодаря сърдечно за тази висока чест!