25 ноември 2021

In Memoriam ИВАН ИВАНОВ СТАНЧОВ

 

 


 

На 24 ноември 2021г. почина Иван Иванов Станчов

 

R.I.P. 

 

Иван Станчов със съпругата си Александра
 

 

Иван Станчов е роден на 1 април 1929 г. в гр. София. Той е син на Иван Димитров Станчов (1897-1972) и на Марион Мичъл Станчов (1903-1994). Има трима братя и три сестри. Семейството е принудено да емигрира от България през 1943г. по политически причини.

Иван Станчов-Младши завършва Университета Джорджтаун във Вашингтон, САЩ. Служи в Американската армия (в Българската рота в Германия). Работи за Ай Би Ем в Ню Йорк, Рио де Жанейро и Париж, където заема мениджърски постове в отделите за маркетингови проучвания и продажби. Вицепрезидент е на корпорациите ИТЕЛ и Сторидж Текнолъдж в Лондон.

През 1980г. започва самостоятелен бизнес, като основава компания, занимаваща се с информационни технологии – Креста Маркетинг. Последната му делова активност беше свързана с фирма за добив на базалт от базалтовите вулканични могили по линията Свищов-Сухиндол.

След политическите и икономически промени в Централна и Източна Европа през 1990г. се завръща в България за пръв път след 47 години.

През 1991г. Иван Станчов е назначен за посланик на Република България във Великобритания и за първи български посланик в Република Ирландия. Връчва на кралица Елизабет акредитивните си писма, облечен в посланическия костюм на дядо си – Димитър Янев Станчов (1863-1940г.), също посланик във Великобритания (1908, 1922-1924г.), Министър на външните работи (1906г.) и Министър-председател на България (1907г.)

Като Министър на външните работи Иван Станчов е Председател на Комитета на Министрите на Съвета на Европа през 1994г. Това е първото председателство на България на Комитета на Министрите на Съвета на Европа.


С Иван Станчов се запознах на 1 юни 1990г. в Свищов. Тогава той дойде като чуждестранен наблюдател на изборите. Аз бях кандидат за народен представител в листата на СДС, от НС Екогласност.


На снимката : Лъчезар Тошев, Иван Станчов, Александър Екимов, Свищов, 1 юни 1990г.


Иван Станчов пред предизборният щаб на СДС в Свищов с екипа застъпници и сътрудници


Когато беше назначен за посланик във Великобритания, той беше дал едно изявление, че според него, България де-юре е още конституционна монархия, тъй като референдумът от 1946г. е невалиден. Това предизвика тогава голям скандал в Народното събрание. Имаше питане от Филип Боков, но Президентът Желев не го освободи.


В края на 1995г. бях поканен на една вечеря в Париж, в дома на Дими Паница, където беше Иван Станчов, Евгени Силянов, който живееше в съседство, братовчедките на Паница - Гешови и посланик Симеон Ангелов. Беше повдигнат въпроса за намерението на цар Симеон да се завърне в България на следващата година.


Иван Станчов и посланик Ангелов, а и Дими Паница смятаха, че не е моментът за това завръщане, а Евгени Силянов и аз бяхме на мнение, че не може да се създават пречки на цар Симеон, да се завърне в родината си. Това е негово право.

Когато царят се завърна през 1996г. и Паница и Станчов и Силянов, дойдоха в София да го посрещнат. А през 2001г. когато правеше кабинет царят, вече като г-н Сакскобургготски покани Станчов за свой външен министър, но той му отказа.


На снимката : Дими Паница, Иван Станчов, цар Симеон, Президентът Желю Желев, Евгени Силянов и Стефан Савов в Резиденция "Бояна".

През 2000г. когато Вселенският патриарх Вартоломей организира на кораб по Дунава колоквиум "Дунав - река на живота" Иван Станчов беше там. Дори ми донесе писмо от Негово Всесветейшество в отговор на моето писмо - поздравление, като Председател на Комисията по околната среда и водите.

Скоро след това се запознах и с неговия брат Андрей (Ендрю), който беше дошъл в София във връзка с някакъв проект за воден мениджмънт, по който беше експерт.


А цялото семейство Станчови видях в София по повод изложбата от графики на тяхната майка Марион Мичъл, представени в камерната зала на Народния театър. Тогава се запознах и със сестра му Надя Станчов, която беше написала книга за оперната звезда Мария Калас с която е била близка. Получих и книгата с автограф. 


През 2013г. той дойде на церемонията в посолството на Унгария, където бях награден от Държавния секретар Жолт Немет  от името на Президента на Унгария Янош Адер с най-високия унгарски орден - Орденът за заслуги. И пожела да се снима с нашето семейство. Майка ми тъкмо правеше първите си стъпки след прекаран инсулт.

Снимките направи журналистката Даниела Горчева.

Ето две от тях.

 

На церемонията пред посолството на Унгария с родителите ми.


 

  Г-н Станчов в унгарското посолство, с мен, с родителите ми и с брат ми след награждаването ми.



 Иван Станчов и родителите ми на сцената на Свищовското Читалище за да поздравят певицата Роси Рос, която също е от Свищовско семейство.

 

Иван Станчов на фестивала "Ронсарови дни" в Свищов, 2009г. с френския културен аташе Жак-Ив Кабасо


 

Родът Станчови 

Родът Станчови произлиза от гр. Берат - Белиград, Велеград, Велика, който и до момента в католическата църква, като Бели е център на диоцез "Западна  България".

Там е бил номиналният център на епископията на Св. Климент Охридски, епископ на Велика, чието име фигурира в хрониките на предстоятелите светителствали на този престол. Там се пазят и до днес мощите на двама от Светите Седмочисленици - Горазд и Ангеларий. В Берат има около 40 църкви, което показва ролята му за християнството в миналото.

Яни Димитров Станчооглу /Станчоолу е бил валия на Берат, защитаващ християните. 

През 1790г. избухва едно въстание потушено с особена жестокост. Предводителят дори е изгорен жив от един потурчен албанец Омар Вриони.

Тогава Яни Станчов, защитникът на християните е заместен като валия точно от него. 

Напуска със семейството си Берат и се преселва през Ловеч и Лом в Свищов. Така става основоположник на един от прочутите свищовски родове. 

 

Дипломатът Димитър Яни Станчов в дипломатическа униформа от онова време

 

Известният дипломат Димитър Станчов - дядо на Иван Иванов Станчов е женен за графиня Анна де Грено (Grenaud), което вероятно е причина техните потомци да са католици. 


                                                             

Анна де Грено - Станчов


 Моето семейство има отношения с рода Станчови от дълго време. Ето тук една полица от 1870г. за заем, който моят пра-пра-дядо Григор Събев (който е бил халач - т.е. търговец на памук и памучни изделия в Свищов) е дал на Яни Станчоолу (бащата на дипломата Димитър Станчов) 16 000 гроша при гаранти - братята на неговата съпруга Евангели Катранова - Събева/Халачева.





 

 

 



 

21 ноември 2021

КНИГАТА НА Д-Р МАРИЯ ТОШЕВА "СВИЩОВСКИ РОДОВИ ХРОНИКИ" ВЕЧЕ И В ИНТЕРНЕТ

 

 


Второто издание на книгата "Свищовски родови хроники" на д-р Мария Тошева от 2018г., вече може да се чете в интернет с опция за разлистване на страниците. 

Това стана възможно благодарение на любезното съдействие на доц. Тодор Кръстевич от Стопанската Академия "Димитър А.Ценов" в Свищов. 


Ако желаете да четете книгата, натиснете тук :

https://rb.gy/etfhwq 


Д-р Мария Тошева

(1937-2020)


Отзвук :

Книга за историите и съдбите на над 2000 свищовлии, включена в каталога на Конгресната библиотека на САЩ, вече може да бъде четена в интернет

https://boliarinews.bg/2021/11/22/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B4-2000-%D1%81%D0%B2/?fbclid=IwAR2wQ1Nd6fx4H5WvIYPDhnIuTpsP4MYVztwOVqHsVa2W6Sm_hzmsNybWdBE

 

Книгата на д-р Мария Тошева „Свищовски родови хроники“ вече е в интернет

https://www.regnews.net/news/16375738255416/knigata-na-d-r-mariya-tosheva-svishtovski-rodovi-hroniki-veche-e-v-internet


Книгата на д-р Мария Тошева "Свищовски родови хроники" вече е достъпна и в интернет

http://m.focus-news.net/?action=news&id=2917892



Свищов. Поради големия интерес към книгата на д-р Мария Тошева ...

https://novini247.com/novini/svishtov-poradi-golemiya-interes-kam-knigata-na-d-r-mariya-tosheva_3701298.html



Книгата на д-р Мария Тошева „Свищовски родови хроники“ вече и в интернет

https://novinata.bg/regiona/knigata-na-d-r-mariq-tosheva-svisthovski-rodovi-hroniki-veche-i-v-internet/




СВЪРЗАНА ТЕМА :

 

СВИЩОВСКИ РОДОВИ ХРОНИКИ на д-р Мария Тошева в Каталога на Конгресната библиотека на САЩ

http://toshev.blogspot.com/2021/02/blog-post_17.html