21 ноември 2018

Докладчикът на Съвета на Европа за Украйна Джема Грозданова разговаря с председателя на Върховната Рада Андрей Паруби

 

От сайта на Народното събрание :
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
В рамките на посещението в Украйна 19 - 22 ноември 2018 г. в качеството си на докладчик на Съвета на Европа, председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова се срещна с председателя на Върховната Рада на Украйна Андрей Паруби.
 
За няколко години Украйна направи много в областта на законодателството, свързано с борбата с корупцията и с децентрализацията на местната власт.
 
 
Висока оценка получиха последните промени в Конституцията през 2016 г., които  са свързани с правосъдната реформа. Андрей Паруби информира, че  приоритет в бюджета за 2019 г. са средствата за отбрана, предвид външната заплаха за сигурността на страната. В Съвета на Европа мнозинството държави подкрепят санкциите срещу Русия след анексирането на Крим, други настояват за компромис, въпреки че тези действия представляват нарушаване на международното право.
 
 
„Украйна има подкрепата на международната общност, и следва да има  самочувствието за извършване на промените,  свързани със сближаване на стандартите на Съвета на Европа и ЕС.“, подчерта Джема Грозданова. Тя изрази надежда, че  предстоящите през 2019 г. президентски и парламентарни избори няма да забавят законодателния процес.
Изборът на Украйна за пълноправно членство в ЕС и НАТО е ясен. Очаква се това да бъде записано и в Конституцията на страната.


 
 

 
 
 
 

20 ноември 2018

ПОЧИНА ВАСИЛ ГОЦЕВ


На 20 ноември 2018г. приключи жизненият си път един от най-видните български юристи, депутатът, Министърът на правосъдието, Съдията в Конституционния съд, членът на Венецианската комисия и депутатът в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа, демократът, прителят и съратникът


ВАСИЛ ГОЦЕВ



ПОЧИВАЙ В МИР!



19 ноември 2018

Джема Грозданова на мисия в Украйна, като докладчик на Съвета на Европа

   

 
От сайта на Народното събрание :
Джема Грозданова на мисия в Украйна, като докладчик на Съвета на Европа

19/11/2018
 

 
 
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) определи председателя на Комисията по външна политика и ръководител на делегацията на Народното събрание в Асамблеята Джема Грозданова за докладчик по процедурата на мониторинг на спазването на поетите ангажименти и задължения от Украйна към Съвета на Европа. Джема Грозданова ще бъде докладчик заедно с швейцарския парламентарист Алфред Хеер.
 
Тридневната мисия на докладчиците в Украйна започва на 19 ноември 2018 г. Предвижда се представителите на ПАСЕ да участват в два форума - по конституционната реформа и по борба с корупцията и да разговарят с представители на направителствени организации по повод предстоящите през 2019 г. президентски и парламентарни избори в Украйна.
 
В рамките на мисията докладчиците на ПАСЕ ще имат срещи с президента на Украйна, с председателя на Върховната Рада, с представители на парламентарните групи, на парламентарните комисии по правни въпроси и по борба с корупцията, с министъра на външните работи, с министъра на правосъдието, с Висшия съдебен съвет на Украйна, с Парламентарния комисар по човешките права (омбудсмана на Украйна), с Централната избирателна комисия, със специалния прокурор за борба с корупцията, с националната Агенция за предотвратяване на корупцията и националното анти-корупционно бюро, с украинската делегация в ПАСЕ и др.
 
Дискусиите по време на срещите се очаква да бъдат фокусирани върху актуалната политическа обстановка в Украйна, предприетите мерки за борба с корупцията и подготовката за предстоящите президентски и парламентарни избори в страната. След завръщането си двамата депутати ще изготвят съвместен доклад, който ще представят пред Комисията по спазването на задълженията и ангажиментите (Комисия по мониторинг).

 
 

От сайта на ПАСЕ:
Ukraine: monitoring visit by PACE rapporteurs
 



  • 15/11/2018
  • Monitoring

  •  
     
    Dzhema Grozdanova (Bulgaria, EPP/CD) and Alfred Heer (Switzerland, ALDE), co-rapporteurs of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE) for the monitoring of obligations and commitments by Ukraine, will make a fact-finding visit to Kyiv from 19 to 21 November 2018.
    Discussions will mainly focus on recent political developments, the 2019 parliamentary and presidential elections, and progress in combating corruption.
    Ms Grozdanova and Mr Heer are due to meet, in particular, the President of the Republic, the Speaker of the Parliament, as well as the Foreign and Justice Ministers.
    Talks are also scheduled with leaders or representatives of various parliamentary and political groups, the Ukrainian delegation to PACE, the Central Election Commission, the judicial authorities, the heads of a number of anti-corruption bodies and the Ombudsperson,
    The co-rapporteurs will also meet representatives of the diplomatic community and civil society.



    Свързана тема на този блог : 
    От сайта на БНР : Избирането на Джема Грозданова за докладчик на ПАСЕ за Украйна е успех за България

     
    http://toshev.blogspot.bg/2018/05/blog-post_8.html