12 май 2016

100 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА ЦЪРКОВНА ОБЩИНА В БУДАПЕЩА




Българската църква "Св.Св.Кирил и Методий" в Будапеща





Българският Патриарх Неофит оглави Богослуженията в Българската църква в Будапеща.




Линк към видео-репортажа на bTV за събитието :

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/patriarh-neofit-s-parvo-poseshtenie-na-balgarska-carkva-v-budapeshta.html

Линкове към видео-репортаж на румънски език :


http://trinitastv.ro/stiri-video/parohia-ortodoxa-bulgara-din-budapesta-la-ceas-aniversar-70967

https://www.youtube.com/watch?v=Ki-Ox9fnbkI

http://basilica.ro/parohia-ortodoxa-bulgara-din-budapesta-la-ceas-aniversar/






Линк към цялата статия:






През XIX век в Будапеща, и по-специално нейният южен район Ференцварош, става един от главните центрове на идващите от България преселници. Тук през 1914 г. започва своята дейност Дружеството на българите в Унгария, а през 1916 г. на ул. „Лоняи” се основава и Българската църковната община. Също в района, през 1918 г. отваря врати и първото българско училище. Малко по-късно е осветен и първият български източно-православен параклис.

Скоро обаче тези институции се оказват тесни за все по-нарастващото българско малцинство. Тогава Дружеството на българите в Унгария подема инициативата за изграждане на църковен храм и ново училище.

За осъществяване на тези цели, през 1930 г. Будапещенската столична община подарява на българската общност един парцел на улица „Вагохид”.

Не след дълго започва строежът на църквата, която след една година е вече готова. Средствата за строежа са осигурени от живеещите в Унгария българи, като от техните доброволни дарения са събрани 70 хиляди пенгьо. 

(Значителна сума дарява и Правителството на Царство България,  през 1930- 1931г.по времето когато Министър на външните работи и изповеданията е Атанас Буров - Бел. м. Л.Тошев)





С изграждането на църквата Ференцварош се превръща в духовен и културен център на българите.

Църквата е планирана от големия унгарски архитект от началото на века Аладар Аркаи. В неговото творчество строежът на култови сгради заема значително място. От седемте, построени по негови проекти църкви, българската е последна по време. При нейното създаване той взема за образец прочути български църкви, като известната „Свети Александър Невски” и тази в Бачковския манастир. 



По план църквата на Аладар Аркаи е трикорабен византийски храм с купол, в която намираме главните архитектурни елементи на източно-православното богослужение. Тя е носител на собствени архитектурни ценности, тъй като е не само единствената по стил византийска сграда в Будапеща, но същевременно и най-западната врата на българското православие.


От вътрешността на църквата най-забележителен е купола, на който иконостасът, пренесен тук след 1930 г. от параклиса на ул. „Лоняи” и изящните свещници предават допълнителна красота. В плановете на архитекта е бил включен и строежът на училищна сграда, обхващаща от три страни църквата. Но мечтаният от Аладар Аркаи комплекс не бил завършен. По време на войната църковната сграда понася значителни щети и днес външния й вид е малко по-друг, липсва покривът с керемиди и цветните стъкла на прозорците.


Църквата въплъщава сплотеността на българите в Унгария, символ на едно живо, дейно малцинство. Освен че е важен паметник в историята на архитектурата, тя е и център на Западно-европейската българска епархия. Църквата носи името на българските светци и създатели на славянската азбука Св. Св. Кирил и Методий, които римокатолическата църква канонизира като светци-защитници на Европа.


Българска православна църква Св. св. Кирил и Методий


Адрес: 1097 Budapest, Vágóhíd u. 15. Тел.: 215-0039





Патриарх Неофит на вечернята.10 май 2016г.     Сн. Росица Поппалова




Петохлебие




ПАТРИАРХ НЕОФИТ НА ЛИТУРГИЯТА В БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА НА ХРАМОВИЯ И ПРАЗНИК - 11 МАЙ 2016г.     Сн. Росица Поппалова


























Митрополит Антоний по време на литургията           Сн. Росица Поппалова 





По време на литургията в българската църква        Сн. Росица Поппалова 

Снимката е предоставена любезно от епископ Силуан - Румънска православна църква


Снимката е предоставена любезно от епископ Силуан - Румънска православна църква



Снимката е предоставена любезно от епископ Силуан - Румънска православна църква
Наградените с църковен орден : Г-н Димитър Танев и Д-р Данчо Мусев








Слово на Българския патриарх Неофит, прочетено след празничното богослужение в БПЦО в Будапеща, Унгария

12 май 2016 19:45, Българска Патриаршия
Негово Светейшество патриарх Неофит в храм "Св. Св. Кирил и Методий", Будапеща

† Н Е О Ф И Т
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ


Обични в Господа чеда на светата Българска православна църква,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!


Продължаваме да живеем в радостта от Христовото Възкресение и славим паметта на светите братя Кирил и Методий – славянските първоучители и съпокровители на Европа. Всесърдечно приветстваме всички вас – верните чеда на родната ни Православна църква, които се подвизавате в отеческата вяра и в християнския подвиг в пределите на братска Унгария, като ви честитим от Бога благословената стогодишнина от основаването на първата Православна българска църковна община в Будапеща.

Щастливи сме, че имаме възможността да споделим тази ваша радост и да засвидетелстваме неизменната обич и майчинска грижа, които светата ни Църква има към всички нейни чеда. Макар да ни делят стотици километри, вие сте винаги в нашите сърца и молитви към Всевишния. Нашата архипастирска обич към вас извира от дълбините на сърцето, за да ви обгърне бащински така, както и Божията любов обгръща всички, които Му се уповаваме. Високо ценим вашата привързаност към Родината и към родната ни света Православна църква и молим Бога нашите здрави връзки никога да не отслабват и да бъдат свидетелство за единството на православния ни народ. Високо ценим и гостоприемството, което унгарският народ винаги е оказвал на своите братя българи в години на изпитания, продължавайки и до днес да се отнася към вас с топлина и добросърдечие, в изява на истинска християнска любов и съпричастност.

Братя и сестри,

Живеем във времена на духовна криза и на всекидневни изпитания пред нашата християнска съвест. Времена, когато вярата в Бога и животът в изпълнение на Неговите заповеди са подложени на поругаване, осмиване и преследване. В същото време нашият общ дом – Европа – е изправен пред предизвикателствата на невиждана в историята емигрантска вълна, която застрашава да подкопае мира и благоденствието на целия континент. В условия като тези вашият живот и мирен труд тук може и трябва да бъдат пример за подражание, вдъхновяващ към постигане на единство и разбирателство, към уважение и зачитане на другия и към пазене на християнските ценности, с които през вековете е бил изграждан животът на европейските народи.

Призоваваме Ви да бъдете ревностни подражатели на заветите на своите предци и верни ученици и следовници Христови. Пазете отеческата православна вяра и благочестивите традиции на нашия христолюбив народ! Винаги помнете в сърцата си Христовата повеля:
 „Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец” (Мат. 5:16). Защото „… никой, като запали светило, не го захлупва със съд, нито го туря под одър, а го туря на светилник, за да виждат светлината ония, които влизат” (Лука 8:16).

 Такава е и вашата мисия – да бъдете носители на светлината и проводници на Божия мир и на Неговата неоскъдяваща любов.

Всесърдечно ви поздравяваме с днешния светъл празник и с паметния ви юбилей. 
Желаем на всички ви бодрост на духа, крепко здраве и всяко добро от Господа!

Специално приветстваме и вашия епархийски архиерей – Високопреосвещения митрополит Антоний, който с много любов и пастирска грижа направлява живота в Западно и Средноевропейската епархия на Православната ни църква.

Божият мир и Неговата любов, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!
За много и благословени години!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Снимката е предоставена любезно от епископ Силуан - Румънска православна църква
  

Снимката е предоставена любезно от епископ Силуан - Румънска православна църква

Снимката е предоставена любезно от епископ Силуан - Румънска православна църква




Снимката е предоставена любезно от епископ Силуан - Румънска православна църква



Снимката е предоставена любезно от епископ Силуан - Румънска православна църква



Епископ Силуан - от Румънската Православна Църква


Официалният обед в салона на Унгарската Академия     Сн. Росица Поппалова 




По време на посещението си в Унгария Патриарх Неофит беше приет и от Кардинал Петер Ердьо - Архиепископ на Унгарската католическа църква

Патриарх Неофит с Държавния секретар на Унгария за църквите, малцинствата и граждански въпроси Миклош Солтеш (депутат от Християн-демократическата народна партия)

Снимки на българи - градинари в Унгария