20 февруари 2019

БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПИ ВЛИЗАНЕТО НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ В НАТО






От сайта на Народното събрание :
 
Народното събрание ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония
20/02/2019
 
 
 
 
Народното събрание единодушно със 140 гласа „за“ ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония, подписан на 6 февруари 2019 г. в Брюксел.
 
Председателят на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери беше приветстван от народните представители в пленарната зала на парламента и проследи обсъждането и гласуването на ратификацията.

 
В наш национален интерес е югозападната ни съседка да бъде част от зоната на споделени демократични ценности, да поеме своя дял от отговорностите и задълженията, произтичащи от членството в НАТО, както и да допринася за евроатлантическата сигурност, заяви вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, която представи мотивите на вносителя – Министерски съвет.

 
Водена от убеждението, че европейската и евроатлантическата перспектива е най-стабилната гаранция за установяване на трайна сигурност и просперитет в региона на Западните Балкани, страната ни активно работи за евроатлантическата интеграция на страните от региона както в рамките на НАТО, така и в двустранен план, се отбелязва в мотивите.

 В тях се посочва, че Република България е последователен поддръжник на политиката на НАТО на отворени врати.
Към нашата съседна страна, с която имаме обща история и близки връзки между гражданите на двете държави, следваме последователна политика на развитие на добросъседски и приятелски отношения и всестранно сътрудничество в полза на нашите общества, се посочва още в мотивите. В тях се припомня, че на 15 януари 1992 г. Република България първа призна официално независимостта на страната.
 
Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова :
 
„България ще продължи да подкрепя Северна Македония и за членството и в ЕС. От името на Комисията по външна политика и членовете на ГЕРБ искам да споделя, че това е ден в който завършва един дълъг и труден процес. Процес , който беше подкрепян през цялото време от България. Ние ще продължим тази подкрепа и в нелекия процес, който очаква Северна Македония за членство в Европейския съюз. Искам да поздравя за днешното решение правителството на Северна Македония, защото то не беше лесно нито във външнополитически, нито във вътрешнополитически план.“
 
В мотивите се отбелязва още, че България е последователен поддръжник на европейска и евроатлантическа интеграция на Република Северна Македония, като отчита значението на тези процеси за провеждането на вътрешни реформи, укрепването на сигурността и стабилността и изграждането на добросъседски отношения. 
 
В подписания на 1 август 2017 г. в Скопие Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония бе поет политически ангажимент за подкрепа на получаването на покана за членство на страната в НАТО съгласно съответните решения на организацията, пише още в мотивите.
Депутатите в пленарна зала приветстваха присъединяването на Северна Македония към НАТО.
В изявление за медиите след ратификацията на Протокола председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави от името на българския парламент и на българския народ председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери за подписването на Протокола за присъединяване на Република Северна Македония към НАТО.
 
С днешната ратификация Народното събрание  показа решимостта на българската държава да продължи решаването на проблемите в региона и да се грижи за колективната сигурност не само в нашия регион, но и в Европа, допълни тя.
Председателят на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери благодари на България за безрезервната подкрепа за евроатлантическото бъдеще на страната.
 
По думите му подписаният договор между двете страни за приятелство и добросъседство вече дава резултат.
Уверен съм, че съседството ни с България е силна гаранция, че и ние като страна, и целият Балкански регион, ще се развиваме във вярната посока, което ще донесе мир, стабилност и благосъстояние на всички граждани, заяви още Талат Джафери.






ДЖЕМА ГРОЗДАНОВА (ГЕРБ): Уважаема госпожо Председател, уважаеми колеги, уважаема госпожо Вицепремиер, уважаеми гости, уважаеми господин Джафери, Ваше Превъзходителство!
От името на членовете на Комисията по външна политика и от партия ГЕРБ искам да Ви споделя, че за мен и за нас това е един хубав ден, в който завършва дълъг и труден процес – процес, който беше подкрепян през цялото време от Република България.
Имайте предвид, че ние ще продължим тази подкрепа и в нелекия процес, който Ви очаква за членство в Европейския съюз.

Искам да поздравя за взетото решение правителството на Република Северна Македония, защото знаем, че това решение не беше лесно нито във вътрешнополитически, нито във външнополитически план.

Искам да поздравя парламентаристите от парламента на Република Северна Македония, които успяха няколко пъти да съберат необходимото мнозинство, което също не беше лесно.
Следва оценка за далновидността на политиката на Република Гърция, защото и за тях това не беше лесно решение, разбира се, и на Република България в лицето на нашия министър-председател – искам да посоча неговата лична роля в този процес, и ролята на нашето Външно министерство в лицето на министър Захариева.
Няма как да пропусна и българския парламент, който с 206 гласа „за“ ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Тук няма как да изпусна и отсъствието на лявата част на залата. За мен това е знак не само за това, че, ако цялата зала беше гласувала в полза и в подкрепа на Република Северна Македония в нейния бъдещ път, това е знак и за липса на подкрепа за форматите, в които България членува – имам предвид Европейския съюз и НАТО. Убедена съм, че има хора от левицата, които съжаляват, че не са днес в тази зала, защото те са работили в такива дълги и трудни процеси.

Днес това е решение на един геополитически въпрос – разширяването на НАТО с нови държави членки винаги е била последователната политика на Европейския съюз и България е част от този съюз.

Няма как да пропусна и подкрепата към разширяването на страните от Западните Балкани от страна на Румъния и от страна на Хърватия, която много силно заяви, че този процес ще бъде продължен и от тях.

Искам отново да поздравя и да благодаря на всички, които имат роля и ще продължат да участват в процеса. Благодаря Ви. (Ръкопляскания.)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА: Благодаря, уважаема госпожо Грозданова.

 

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ (ГЕРБ): Уважаема госпожо Председател, уважаема госпожо Вицепремиер и министър на Външните работи, уважаеми господин Джафери – председател на парламента на Северна Македония, уважаеми колеги! Днешният ден е исторически за България. Днешният ден е исторически за Северна Македония и показва политическата воля на българския парламент да даде пътя и да подкрепи усилията на Северна Македония за Северноатлантическия пакт.

НАТО ще даде допълнителна сигурност. НАТО ще гарантира бъдещето и изпълнението на усилията за предстоящото членство в Европейския съюз. Но, когато днес българският парламент ще ратифицира това си решение, много е важно все пак да дадем заслуженото на всички правителства на България, на всички парламенти на България след 1992 г., които подкрепяха усилията на Република Македония към тогавашния момент.
Нека всички да си припомним 1992 г. – България беше първата страна, която призна независимостта и усилията на Република Македония да гради своя суверенитет, да гради своето бъдеще и да има своята европейска перспектива.


Нека да си припомним също и конфликтите, които бяха на Западните Балкани. Те допринасяха в немалката си част за това разделение и политическо противопоставяне, което имаше между политиците на различните държави, между политиците в различните парламентарни групи в съответните парламенти.
Но нека да си спомняме и да не забравяме една изключително важна, ключова декларация между Георгиевски и Костов, която даде силна подкрепа за Република Македония, а това беше периодът, в който от събитията в Косово се създаде бежанска вълна към Македония.
С подкрепата на българското правителство, с финансовата подкрепа от седем милиона и половина германски марки, подкрепихме изграждането на център, който да може да приюти тези 3000 човека, които бяха бежанци и бягаха от конфликтите в Косово.
Точно тогава българското правителство и българските политици направиха всичко възможно да осигурят транспортни коридори за хуманитарна помощ и за подкрепа на нашите приятели от Македония.

Нека да дадем заслуженото на това, което се направи и през 2003 г. на Солунската среща, въпреки че нямаше последващи действия, които да дадат това, което получаваме днес.
Нека да дадем заслуженото и на Берлинския процес, защото Европа винаги е смятала, че Западните Балкани са част от Европейския съюз. Нека да не забравяме всичко това, което направи България и българското правителство в първото си Европредседателство, което ни даде шанса да бъдем лидери и да показваме, че действително ние сме за добросъседство, разбирателство и просперитет, сигурност и спокойствие в региона, в който се намираме и ние.
Нека да дадем заслуженото на всички европейски държави, които подкрепиха усилията на българското правителство в извеждането на един от основните приоритети, а това е интеграцията и европейската перспектива за Западните Балкани.

Нека тук да дадем заслуженото на всички, които са след Българското председателство, и когато Австрийското председателство пое отговорността, продължи този приоритет.
Нека да благодарим за усилията на всички, които са допринесли, за да могат Гърция и Северна Македония да постигнат това, което днес даде перспектива и възможност на 6 февруари тази година в НАТО, в Брюксел, да се даде хоризонт за Северноатлантическия пакт.
Искам да припомня разговор, който имахме с Вас, господин Джафери, може би преди година, когато Вие показахте мъдрост и казахте това, което трябва всички политици на Балканите да имаме предвид – казахте, че ако се връщаме към конфликтните дати, ако се връщаме към тези исторически факти, които са разделяли Западните Балкани и региона, това означава, че няма да може да имаме бъдеще за нашите деца.

Вие казахте това. Аз много мислих върху тези думи и искам да Ви благодаря, защото Вие показахте истинска отговорна позиция. Защитавайки Вашите национални интереси, Вие показахте, че можем да защитаваме националните интереси на региона. Когато Македония и Западните Балкани имат европейската перспектива, имат перспективата за НАТО, това означава, че регионът става много по-сигурен, може да има реална свързаност, повече бизнес, повече икономика и повече позитиви за всички, които можем да продължим и да оставим всичко това на бъдещите поколения.
За мен е много тревожен фактът, че днес от българския парламент отсъства Българската социалистическа партия. Въпреки тяхното отсъствие мога да кажа, че в немалко от случаите те са имали отговорна позиция, когато се е касаело за региона и когато се е касаело за бъдещето на Западните Балкани.

Съжалявам, че днес от едно еднолично решение на лидера на Българската социалистическа партия и страхът, който има в тази парламентарна група, не се даде възможност на всички демократично мислещи депутати от Българската социалистическа партия в българския парламент да участват в дебата и да можем всички единодушно да подкрепим тази ратификация. Много е болно и много е жалко, когато вътрешните политически ежби допринасят за лошия имидж на страната ни и за уронване престижа на българския парламент, а парламентаризмът, парламентът е мястото, където има различни мнения, където всяка една политическа сила има своите политически виждания, отстоява ги принципно и ги защитава тук, от трибуната на българския парламент.

 Не е нормално българските избиратели да са гласували да имат своите народни представители, а те да отсъстват от такъв важен, съществен дебат, който може да ни направи по-силни, и действително Северна Македония да усеща подкрепата на Четиридесет и четвъртия парламент, но да усеща подкрепата и на всички парламентарно представени групи.
Ние сме в ситуация, в хипотеза, в която бяхме точно в началото на Българското председателство.
Тогава знаете, че имаше искане точно на опозицията с отказ за влизане в българския парламент при това, когато трябваше да присъства председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. БСП отказаха да влязат в българския парламент. Точно тогава колегата Главчев направи може би най-голямата си лична жертва, но воден само и единствено от обществения и националния интерес, той подаде оставка, за да може да задоволи политическото его и егоизма, който има в Българската социалистическа партия, за да можем действително да дадем възможност в началото на Българското председателство тук да присъстват всички народни представители.

Уважаеми колеги от БСП, ултиматум и популизъм не могат да дадат отговори на важните въпроси, които трябва да решаваме заедно. Ние приемаме Вашите различия, но не приемаме ултимативното поведение и този нарцисизъм, който има в лидерството на Българската социалистическа партия.
Искам да благодаря на Спас Панчев, който беше част от „БСП за България“. Спас Панчев обаче взе своя правилен избор. Направи го, воден от интереса на неговата политическа сила, а не от интереса от това да подкрепя и да защитава българското правителство на всяка цена. Искам да споделя и да призова всички колеги от БСП: бъдете смели, бъдете искрени към Вашите избиратели и към това, което сте поели като ангажименти към Вашите семейства. В политиката страхът води до загуба на обществено доверие. Страхът в политиката Ви прави много по-дееспособни, но в никакъв случай не и полезни за обществото.


Убеден съм, че с днешното си поведение БСП затвърди, че тя няма необходимост от парламентарна представителност в българския парламент. Предполагам, че това е подходът и това, което ще направи и за бъдещия Европейски парламент. По-добре оставете парламентарно представените партии, които участват активно в националния дебат, да могат действително да участват активно и в европейския дебат. Ние сме членове на Европейската народна партия, колегите от „Движението за права и свободи“ са към либералите, колегите от „Обединени патриоти“ са към консерваторите. Всеки един може да определя своето бъдеще. Благодаря на ВОЛЯ за това, че действително участват активно в политическия дебат и винаги вземат решенията си, водени само и единствено от ангажимента, който са поели към техните избиратели. (Ръкопляскания от „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“.)


Господин Джафери, извинявам се, че малко се отклоних и към вътрешната политика, но сами разбирате, че като политици трябва да го правим постоянно, защото ние се стремим винаги да бъдем ръка за ръка. Вие ще бъдете подкрепяни във всяко едно усилие както за утвърждаването Ви като надежден партньор на НАТО, но също така ще бъдете подкрепяни от България за бъдещето Ви европейско членство, защото мястото на Македония е в Европейския съюз, мястото на Македония е в НАТО. Така можем да противодействаме на всички потенциални заплахи от трети страни, които не желаят да има стабилност, да има мир, да има добросъседство в региона, в който се намираме. Благодаря Ви, че сте тук.
От името на парламентарната група искам да благодаря на всички колеги, които участваха активно.


Искам да благодаря на външния министър за всеотдайната работа и за всичко това, което успяхме да направим заедно с всички колеги от Народното събрание.
Както беше казано от преждеговорившите, действително и от БСП има хора с европейско мислене, с мислене доста демократично, което не кореспондира с днешното поведение на техния лидер. Благодаря Ви, колеги!
Да пожелаем успех на Северна Македония за това, което предстои за тях, а това е по-доброто бъдеще, отколкото досега! Благодаря Ви. (Ръкопляскания от парламентарните групи на ГЕРБ, ОП и ВОЛЯ – Българските Родолюбци.)


ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА: Благодаря Ви, уважаеми господин Цветанов.




Комисия по външна политика

15/02/2019


Законопроект за ратифициране на Протоколa към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония, № 902-02-5, внесен от Министерски съвет на 14 февруари 2019 г.




На извънредно заседание, проведено на 15 февруари 2019 г., Комисията по външна политика разгледа Законопроект за ратифициране на Протоколa към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония, подписан на 6 февруари 2019 г. в Брюксел.

 Мотивите към законопроекта бяха представени от заместник – министъра на външните работи Емилия Кралева.
През месец април 2008 г. в Букурещ на Срещата на върха на Организацията на Северноатлантическия договор се взе решение да бъде отправена покана към Република Македония за присъединяване след намирането на взаимно приемливо решение на спора с Република Гърция за името на страната. Този процес и процедурите по изпълнението на достигнатия компромис приключиха с ратифицирането на подписаното на 17 юни 2018 г. споразумение от Преспа от парламентите на двете държави, съответно на 11 януари 2019 г. от Република Северна Македония и на 25 януари 2019 г. от Република Гърция.

На тази основа проектът на Протокол към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония е одобрен от Северноатлантическия съвет на ниво постоянни представители на 28 януари 2019 г.. На 6 февруари 2019 г. Протоколът е подписан от държавите - членки на НАТО в Брюксел.
Република България активно допринесе за решението за включване на Република Северна Македония в засиления диалог за партньорство с НАТО още през 2008 г. В двустранен план, с подписания на 1 август 2017 г. в Скопие Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество България препотвърди подкрепата си за евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония.

Ратифицирането на Протоколa към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония е потвърждение за провежданата от Република България последователна политика за установяването на трайна сигурност и просперитет в региона.

С влизането в сила на настоящия Протокол Генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия договор, ще отправи покана към правителството на Република Северна Македония да се присъедини към Алианса. В съответствие с чл. 10 от Северноатлантическия договор, Република Северна Македония ще стане страна по Договора от датата на депозиране на своя документ за присъединяване.
Настоящият протокол ще влезе в сила, след като всяка от страните по Северноатлантическия договор уведоми правителството на САЩ за неговото приемане.

Протоколът подлежи на ратифициране със закон от Народното събрание на основание чл. 85, ал. 1, т. 1 от Конституцията на Република България.

Въз основа на проведеното обсъждане и последвалото гласуване, Комисията по външна политика единодушно с 13 гласа „за“ предлага на Народното събрание да ратифицира със закон Протоколa към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония, № 902-02-5, внесен от Министерски съвет на 14 февруари 2019 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ  

НА КОМИСИЯТА ПО ВЪНШНА ПОЛИТИКА: ДЖЕМА ГРОЗДАНОВА