04 септември 2024

ОТ САЙТА НА БНР : Лъчезар Тошев: Пиер дьо Ронсар може да е връзката между българската, френската и европейската култура

 


ОбС на Свищов ще издигне ли паметник на създателя на "Плеядата" по случай 500-годишнината от рождението му?

Лъчезар Тошев: Пиер дьо Ронсар може да е връзката между българската, френската и европейската култура

Документ от Националната библиотека на Франция доказва, че Принцът на поетите е от български произход

публикувано на 04.09.24 в 10:46 | Интервю 

Линк към звуковия файл :

https://bnr.bg/post/102041479/lachezar-toshev

 


 

 

Нямам представа какво ще реши ОбС на Свищов, но има предложение от Станислав Благов да се издигне паметник на Пиер дьо Ронсар. Има до Свищовската академия, където може да се сложи бюст и да се отбележи откъде са тръгнали прадедите на Ронсар. Той може да бъде свързващо звено между българската, френска и европейска култура, каза депутата в 6 парламента и почетен член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Лъчезар Тошев.

В интервю пред БНР той разказа за доказателствата за българския произход на създателя на "Плеядата"  и на Манифеста за прослава и защита на френския език, чийто корен е от Свищов.

Пиер дьо Ронсар е роден на 11 септември 1524 г. в благородническо семейство и тази година се навършват 500 години от рождението му.

Тошев сподели, че през 2009 г. френският посланик "написа писмо до тогавашния кмет на Свищов, в него има едно изречение, че Франция е свързан със Свищов чрез Пиер дьо Ронсар".

"Имаме важен документ от Националната библиотека на Франция с печата на Кралската библиотека от времето на Луи XIV. Това е генеалогия, с което се доказва рода Пиер дьо Ронсар, прадедите му са от български произход сподели", Лъчезар Тошев.


 

И допълни, че прадядото на Ронсар през XIV век, когато започва 100-годишната война, тръгва от България и с унгарски войски се бие за срещу англичаните.

"И унгарски историк и лингвист Ищван Замота казва през XIXвек, че най-вероятно Ронсар е от Свищов и смята, че Свищов е най-близо до Тракия по време на Римската империя", допълни доказателствата за българския корен на Ронсар Тошев.

 

 

Ищван Замота

 

 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

 

Линк към звуковия файл :

https://bnr.bg/post/102041479/lachezar-toshev

 

По публикацията работи: Александра Никова