28 февруари 2015

В МОСКВА УБИХА И БОРИС НЕМЦОВ.....





Борис Немцов е роден 1959 г. в Сочи.

Той е един от създателите и лидерите на движение „Солидарност“ и съпредседател на РПР-Парнас, член на Координационния съвет на руската опозиция.

Бил е губернатор на Нижегородска област, бил е министър на горивата и енергетиката (1997 г.), първи Вицепремиер (1997-1998).

През 1997-1998 е бил член на Съвета за сигурност на Руската федерация.
Няколко пъти е бил член на парламента, бил е ръководител на фракцията на Съюза на десните сили (СПС), Заместник-председател на руската Дума.






Неизвестно лице е стреляло по Немцов с пистолет около 23:40 часа местно време на големия Москворецки мост при площада "Василиевский спуск", разположен между Червения площад и крайбрежната улица покрай стените на Кремъл, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Немцов е бил улучен с четири куршума в гърба и е починал на място!Престъплението става ден преди планирания за 1 март опозиционен протест.






Във връзка с убийството Борис Немцов опозицията отмени насроченото за утре протестно шествие в един от районите на Москва, съобщи един от организаторите на акцията, Михаил Касянов.
 
Организаторите на протестното шествие в неделя съобщиха, че го отменят заради смъртта на Немцов и ще организират проява, която нарекоха "траурно шествие".




България остро осъжда  убийството на видния руски опозиционен лидер!


Изявление на външния министър по повод убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов
28.02.2015 
 



България остро осъжда  убийството на видния руски опозиционен лидер  и бивш вицепремиер на Русия Борис Немцов.
Изразяваме искрени съболезнования на семейството и близките на загиналия.

Очакваме, че руските власти ще проведат независимо разследване  и извършителите на този престъпен акт ще бъдат привлечени под отговорност.






ГЕРБ осъжда разстрела на Борис Немцов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4627785



Политическа партия ГЕРБ категорично осъжда убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов.

Изразяваме нашите дълбоки съболезнования към близките и роднините на Немцов.
Със своята дейност като депутат в руската Дума, министър и вицепремиер през 90-те години на 20-и век, Немцов бе важна част от развитието на Руската Федерация след разпадането на Съветския съюз. В последствие, като общественик той имаше съществена роля за утвърждаване на демокрацията и плурализма в страната си.

Затова, убийството на Борис Немцов в центъра на Москва предизвиква сериозно безпокойство. Надяваме се, че руските правозащитни и правораздавателни органи ще предприемат незабавно всички необходими мерки, за да разкрият извършителите и подбудителите на това тежко престъпление, казват още от парламентарната група.


Президентът на Република България Росен Плевнелиев: 

 

Убийството на Немцов е нагло!

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/02/28/2482213_rosen_plevneliev_ubiistvoto_na_nemcov_e_naglo_video/




"Ние обичаме и уважаваме тази Русия, която е дала много на света и като култура, и като постижения, но ни е страх и сме притеснени за тази Русия, в която се случват подобни убийства".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод на убийството на руския опозиционер Борис Немцов.
Той изрази надежда бързо да бъдат разкрити и наказани със законни средства извършителите на убийството .

"Русия има нужда от плурализъм, Русия има нужда от различните мнения... Притесняваме се от Русия на неспазване на върховенството на закона и Русия, която анексира чужди територии", заяви още държавния глава .

"Целият демократичен свят страда. Притеснени сме. Не би следвало в една държава толкова остро да има противоречие между опозиция и управляващи", смята президентът.

Първа реакция на Генералния секретар на Съвета на Европа Тьорбьорн Ягланд :


Шокиран и ужасен съм, че водещият опозиционен лидер Борис немцов беше застрелян! 

Убийците трябва да се изправят пред правосъдието!





 


I am shocked and appalled key opposition leader Boris Nemtsov was shot. 
 
Killers must be brought to justice!



Ан Брасьор - Президент на ПАСЕ :

 

 

Потресена съм от разстрела в Москва на Борис Немцов, дългогодишен партньор на Съвета на Европа и силен и ясен глас на руската опозиция



http://assembly.coe.int/nw/xml/News/News-View-EN.asp?newsid=5447&lang=2&cat=15

Потресена съм от разстрела в Москва на Борис Немцов, дългогодишен партньор на Съвета на Европа, силен и ясен глас на руската опозиция – каза Ан Брасьор, Президент на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). 
 
Отбелязвам, че този който го е убил, е бил на един хвърлей камък от Кремъл и аз настоявам разследването да бъде прозрачно, безкомпромисно и решително!
За демократичното бъдеще на страната, брутално политическо убийство от този вид, не трябва да остане ненаказано!”- добави тя.

Г-н Немцов, с когото се срещнах няколко пъти беше харизматичен и смел защитник на демократичните ценности, който осъждаше насилието. Русия се нуждае от повече такива като него! Изказвам дълбоките си съболезнования на семейството му и на тези, които работеха с него!”



"I am deeply shocked by the shooting in Moscow of Boris Nemtsov, a long-time interlocutor of the Council of Europe and a strong and clear voice in Russia’s opposition,” said Anne Brasseur, President of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE).
“I note that this murder took place within a stone’s throw of the Kremlin, and I urge that the investigation be transparent, thorough and determined. For the democratic future of the country, a brutal political assassination of this kind cannot go unpunished,” she added.
“Mr Nemtsov - who I met several times - was a charismatic and courageous defender of democratic values who condemned violence, and Russia needs more of his kind. I extend my deepest sympathies to his family and those who worked with him.”


















                                                                                                                       




Цветя, спонтанно носени от московчани на лобното място на Немцов  Сн.Ройтерс



Немцов в интревю на 10 февруари 2015г.  :  

Майка ми се страхува, че Путин ще ме убие

Интервю за "Собеседник"
 
- Майка ви пита ли ви кога ще спрете да атакувате Путин?

- Когато й се обаждам по телефона, непрекъснато ми натяква: Синко, кога ще спреш да ругаеш Путин? Той ще те убие! (Смее се.)
- А самата тя как се отнася към него?
- Отнася се лошо, разбира се, все пак аз съм й син. Мама ме е научила, че трябва винаги да отстоявам своята гледна точка, да съм независим и самостоятелен. Именно тя ме възпита такъв - а ето, сега ми се кара, че атакувам Путин, който се опитва да отнеме нашата с вас свобода. Тя започна да не го понася след Беслан и "Норд-Ост", сега заради войната в Украйна - също. Отношението й към него е същото като моето, просто тя се страхува, че той може да ме убие.
- Тя сериозно ли се страхува или ви говори на шега?
- Сериозно се страхува. Тя е умен човек и много се притеснява за мен. Може би е и от възрастта.
- А вие самият страхувате ли се от Путин? Не станахте ли малко по-предпазлив?
- Ами мен... Малко ме е страх.
- Значи имате притеснения? Поне малко?
- Е, вижте... Всъщност се шегувам.


Източник :
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4627171