07 януари 2018

ОТКРИВАНЕ НА ОБНОВЕНАТА ЖЕЛЯЗНА ЦЪРКВА В ЦАРИГРАД




На 7 януари 2018г. в Цариград се откри обновената, след значителен ремонт, реставрация и укрепване на терена българска църква "Св.Стефан".







На церемонията присъстваха Българският патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартоломей I, Премиерите на България и Турция Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм, Президентът на Турция Реджеп Ердоган, Министрите  на външните работи на двете страни - Екатерина Захариева и Мевлют Чавушоглу, Главният мюфтия на България Мустафа Хаджи, трима български митрополити, депутати, представители на други вероизповедания и мн. др.

Турската държава е финасирала реставрацията със сума, еквивалентна на 3.5 млн.евро.



Църквата и метохът срещу нея са построени на терен дарен от княз Стефан Богориди.

Надписът направен по повод построяването на църквата гласи :

 "Во славу святия, единосущния, животворящия и неразделимия Троици, Отца и Сина и Святаго Духа: при державе августейшаго господаря султана Абдул Хамид Хан Втораго и при Блаженнейшем Йосифе Первом, Екзархе Болгарском, положи се им же самим основний камен святому храму сему во имя Святаго апостола первомученика и архидякона Стефана, созидаемому помощию и иждивением болгарского народа в памет своего духовнаго возрождения. 

Лета от сотворения мира 7400, от рождества же по плоти Бога Слова 1892, индикта 5, месеця априлиа 26, в царствующем Цариграде в Фенер".

Картичка от освещаването



Някога на сватбата на дъщерята на княз Богориди е присъствал султанът и двама патриарси - Вселенският Патриарх и Йерусалимският.

Князът на о.Самос Стефан Богориди от Котел


На днешната церемония в Желязната църква, която помни "Всемогъщият Богориди" присъстваха отнова двама патриарси - Вселенският патриарх и Българският патриарх, а също така и държавният глава на Турция, както и Премиерите на България и на Турция.



Премиерът на България Бойко Борисов всъщност представляваше и Съветът на Европейския съюз, на който той е начело от 1 януари т.г.



На церемонията имаше само един представител на българските родове от Възраждането участвали в църковните борби - г-жа Надежда Нейнски, Посланик на Република България в Турция  и бивш Министър на външните работи (1997-2001).

Нейните семейни корени са от един от свищовските възрожденски родове.


На снимката : Посланик Надежда Нейнски и Митрополитът на Сиро-яковитската църква и патриаршески викарий в Истанбул Филиксинос Юсуф Четин, който също беше гост на тържеството в Желязната църква

 



Пощенска картичка показваща църквата, след построяването и.

Щемпелът на фирмата-производител на църквата



Водосвет за обновлението на храма беше отслужен от двамата патриарси - в съслужение.

Негово Всесветейшество Архиепископът на Константинопол-Новият Рим и Вселенски Патриарх Вартоломей в съслужение с Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски Митрополит Неофит в Желязната църква - 07.01.2018г.


Присътвието на Вселенския патриарх Вартоломей лично на събитието, точно на това място, където през 1860г. е извършен "Българският Великден" е и видимият знак за българския успех в църковните борби през 19 и 20 век. Това е и символичен жест от негова страна.

Това обновление на църквата, се превърна наистина в историческо събитие, без прецедент.




Словото на Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит:

В деня на Господния Предтеча и Кръстител св. Йоан със свещен трепет и дълбоко вълнение пристигнахме в Богохранимата престолнина на Църквата-майка-Вселенската Константинополска патриаршия и прекрачихме дверите на всебългарската светиня на Златния рог – храма, посветен от нашите приснопаметни предци на първомъченика за Христовата вяра, светия архидякон Стефан. 

Вълнението ни е още по-голямо, тъй като в днешния ден за първи път имаме възможността да видим този свят Божи дом в неговия обновен велелепен вид – достигнат днес, благодарение на добросъседските отношения и доброплодното сътрудничество между нашите страни и нашите Православни църкви.


Особено благодарим на Република Турция, която в лицето на община Истанбул щедро подкрепи сложните реставрационни дейности и направи възможното, щото в годината, когато се изпълват 120 години от въздигането на този храм, той да заблести по нов начин, укрепен и величествен, в който отново да могат да се стичат за богослужение и поклонение многобройни посетители както от нашата страна, така и от целия свят.


Своя принос към общото дело имаше и българската държава, на която в този ден също изразяваме нашата благодарност и признателност в лицето на нашия Министър-председател г-н Бойко Борисов.


Всесърдечно благодарим и на Негово Светейшество патриарх Вартоломей за подкрепата, която оказва при опазване на историческите ни светини, намиращи се под неговата юрисдикция.


Прекланяме се пред дългогодишния, самоотвержен труд на всички реставратори и строители, и на всички онези, които по един или друг начин са допринесли за успешния край на укрепването и обновлението на този свят храм.


Всички те са в мислите и в молитвите ни, защото извършеното от тях е дело свято, дело, благословено от Бога – за наша утеха и за прослава на Неговото пресвято име сред човеците.


Нека всемилостивият Бог всякога благоволи над всички нас, над нашите страни и народи, и да ни подкрепя във всяко наше общо дело и доброполезно начинание!


Честит и благословен празник!


Честито обновление на историческия храм
„Св. Стефан“ на живописния бряг на Златния рог!


За много и благословени години!


Иконата над Царските двери на църквата : Св.Богородица и Св. Равноапостолни български просветители Кирил и Методий



Pro Domo Sua :


Проблемът с реставрацията на Желязната църква и нейното спасяване от потъване (поради разпадане на поддържащите пилони) беше поставен остро през 2004-2005г.

След решението на Общинския съвет на Истанбул да подкрепи финансово реставрацията и укрепването на терена на Желязната църква, българска парламентарна делегация от Комисията по правата на човека и вероизповеданията на 39 Народно събрание на 9 май 2005г. посети Общината в Истанбул за да благодари на съветниците и да връчи на Вицепрезидента на Общинския съвет, занимаващ се пряко с въпроса, големия плакет на Народното събрание, за спомен от това историческо решение - пример за добросъседство.

По това време имах честта да председателствам тази парламентарна комисия и да водя парламентарната делегация.

От тогава до днес се смениха много правителства и парламентарни мнозинства, появиха се и нови парламентарно представени партии, но темата остана приоритет за всички. В добрия смисъл беше приложена поговорката "Едни сеят, други жънат!"

Пример за приемственост по важните за България въпроси!


Българска парламентарна делегация посети Общинския съвет на Истанбул на 9 май 2005г. за да благодари за решението на Общинския съвет на Истанбул за опускане на първата сума - еквивалент на над 400 000 евро, за първоначалните работи по реставрация на този исторически български паметник. На снимката: Председателят на Комисията по правата на човека и вероизповеданията Лъчезар Тошев връчва големия плакет на Народното събрание на Вицепрезидента на Общинския съвет Идрис Гюлюдже (İdris Güllücе). Г-н Гюлюдже по-късно беше министър в два кабинета - на Реджеб Ердоган и на Ахмед Давутоглу.Снимка : н.п.Теодора Литрова




Българската парламентарна делегация след срещата в Вицепрезидента на Общинския съвет на Цариград Идрис Гюлюдже (İdris Güllüce), обща снимка.



Българската парламентарна делегация пред Желязната църква : 9 май 2005г.

Българската парламентарна делегация на среща в резиденцията на Вселенският патриарх Вартоломей I, намираща се до патриаршеската църква "Св.Георги" в Цариград, 9 май 2005г.


Освен Желязната църква в Цариград, беше възобновена и българската църква "Св.Георги" в Одрин. На снимката :  Като Председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията в 39-тото Народно събрание, през май 2005г. награждавам отец Александър Чакарък в Одрин с плакет на Народното събрание с образа на първия председател на нашия парламент Екзарх Антим I - Председател на Учредителното събрание. Снимка : н.п.Теодора Литрова



И Свищовският хор се включи :

+ Вартоломей, 
Архиепископ на Константинопол-Нов Рим и Вселенски Патриарх
На музикословейшата Елизабет Людмилова-Диригентка на Свищовския хор " Янко Мустаков" и в Господа възлюбена дъщеря на Наше Смирение благодат и мир от Бога !
Класическата музика паралелна на византийската църковна такава, винаги е трогвала Наше Смирение-още повече чута от хоров състав.
С много и особена радост се осведомихме от Вашето благочестиво писмо за предложението Вашия Свищовски хор да дойде в Града, за да представи специална програма в подкрепа на намиращия се във Фенер свещен храм на Свети Първомъченик и Архидякон Стефан, както и хористите да се поклонят на свещените и преподобни светини на нашата православна вяра в Града.
Очаквайки Вашето идване Ви съветваме да осведомите за него , отговорниците на намиращата се тук обична българска общност за организиране от тяхна страна на Вашата художествена изява.
Нека щедро дарената благодат и благословение на Всеблагия Бог заедно с Отеческото и Патриаршеско Наше благословение и молитва, бъдат със всички отдадени на изкуството членове на Вашия хор и върху Ваше обично музикословейшество.
4 Август 2006г.
+Константинополски Вартоломей, горещ в Бога молитствувател




Свищовският хор "Янко Мустаков" с диригент Елизабет Людмилова също се включи в инициативата за набиране на средства за възстановяването на Желязната църква.

На 5 ноември 2006г. той изнесе благотворителен концерт в сградата на някогашната Българска Екзархия в кв.Шишли в Цариград, като събраната сума беше скромната лепта на свищовските хористите за това българско дело. Достойни потомци на своите славни предци.

Свищовският хор с музикален поздрав за Вселенския патриарх Вартоломей в Цариград



Свищовският хор на концерта в Екзархийския дом - на снимката  с Русенския Митрополит Наум - тогава Главен секретар на Св.Синод на БПЦ.

На концерта присъства и Видинският митрополит Дометиан, който тогава беше пристигнал в Цариград. На снимката - със свищовските хористи и дирегента Елизабет Людмилова.



Свищовският хор през сградата на някогашната Българска Екзархия в Цариград, след благотворителния концерт. На снимката към хористите се е присъединил и тогавашния кмет на Свищов Станислав Благов (клекнал отпред - с тъмния костюм), както и  мое смирение - прав до него... Дамата с букета е диригентката на хора Елизабет Людмилова.



 Днес, 7 януари 2018г. това общо  дело получи благополучен завършек.



Голям български успех!

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!