26 декември 2015

РОЖДЕСТВЕНСКОТО ПОСЛАНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ



 
Пещерата на Рождество Христово и сребърната звезда указваща точното място

 

ПАТРИАРШЕСКО И СИНОДАЛНО РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ

25 декември 2015г.

Българска Патриаршия









Днес Девата ражда Свръхестествения, и земята поднася на Непристъпния пещера; Ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват, понеже заради нас се роди Младенец – Предвечният Бог.
(Кондак, гл. 3, от св. Роман Сладкопевец)


Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Вече две хилядолетия на границата между старата и новата година целият свят и цялото творение смирено притихват пред най-дивната и най-чудна от всички тайни на Божието домостроителство: раждането по плът на Божия Син и наш Спасител Господ Иисус Христос. Бог се ражда от утробата на благословената Дева, за да спаси човека от греха, тлението и смъртта, и отново да разтвори пред него затворените някога – поради непослушанието му – врати на рая. Светата Църква в този пресветъл ден пее:  

"Днес се ражда Свръхестественият. Небето слиза на земята и Слънцето на правдата огрява помрачения от греха свят. Днес настъпва дългоочакваната от човечеството „благоприятна Господня година.” 
(Ис. 61:2; срв. Лука. 4:19) и цялото Небесно войнство – удивено от случващото се – възпява:



Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!”
(Лука. 2:14).





Пещерата на Рождество във Витлеем и яслите



Всемогъщият, Предвечното Слово на Отца, чрез Когото всичко е станало, се открива пред Своето творение като „Младенец повит, лежащ в ясли” (Лука. 2:10).
Самият Творец на света и на всичко съществуващо се смирява докрай, приемайки образ на раб, и се уподобява на човеци, и по вид се оказва човек (Филип. 2:7), та по този, единствено достоен за божественото Му величие начин да върне човека към извечното му достойнство и към призванието му на венец на Неговото творение. Разкривайки така и бездната на онази божествена любов, с която Той обича Своето творение (Йоан. 3:16) и която единствена покрива всичките му грехове и всяко престъпление.

Защото, както учат и светите наши отци, „ако Той не се беше въплътил и не бе пострадал в плът, и ако не беше възкръснал, и заради нас не се беше възнесъл, не бихме познали и бездната на Божията любов към нас” (Св. Григорий Паламà, Омилия 16).

Ала Божественото Откровение свидетелства, че, въпреки че Той „дойде у Своите Си”, „Своите Го не приеха (Йоан. 1:11).
И историята на земния Му живот, както и тази на Неговите ученици и последователи и до днес, ясно показва и доказва това. На онези пък „които Го приеха, – на вярващите в Неговото име”, Той, по думите на божествения евангелист, „даде възможност да станат чеда Божии” (Йоан. 1:12).


Чудотворният мироточив образ на Господ Иисус Христос върху колона в църквата "Рождество Христово" във Витлеем - намиращ се над пещерата на Рождество


Към това, възлюбени, сме призвани и всички ние, които и днес – в началото на третото хилядолетие от онази тиха и свята нощ на Неговото Рождество – се именуваме с Неговото име и се спасяваме в Неговата Църква. Защото, както пише св. апостол Павел, „когато се изпълни времето, Бог изпрати Своя Син (Единороден), Който се роди от жена и се подчини на закона, за да изкупи ония, които бяха под закона, та да получим осиновението” (Гал. 4:4-5).
И нашата участ днес не е по-различна от тази на първите Негови ученици, които Сам Той беше предупредил: „Ако Мене гониха, и вас ще гонят” (Йоан. 15:20).
 
И още: „В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света!”  
(Йоан. 16:33).

Той – Творецът на света, Който се яви сред нас, повит в яслите във Витлеемската пещера – със смирението и любовта Си, с безгрешността и съвършеното Си послушание към волята на Отца, се оказа и победител на греха и смъртта, като отвори вратите към тази победа и за всички онези, които изповядват Неговото име и пазят Неговите заповеди (Мат. 5:19; 19:17).


Даровете на влъхвите принесени на Богомладенеца - ливан, злато и смирна, запазени от Св. Богородица Дева Мария.  Манастир Св.Павел - Св.Гора - Атон


Братя и сестри,

В усилните времена, в които продължава да живее нашият свят и днес – повече от две хилядолетия след откриването на великата тайна на благочестието (1 Тим. 3:16), – всички ние имаме още по-голяма нужда да се завръщаме всеки ден и всеки миг от своя живот към раждащия се днес Богомладенец, та укрепени от вярата си в Него и в Неговата неизменна божествена подкрепа, да черпим още и още от даром предоставените ни в Неговата света Църква благодатни сили, които единствени могат да ни помагат и да ни укрепват в нашата всекидневна борба, която – по думите на Апостола на народите – „не е против кръв и плът, а против… тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата” (Еф. 6:12).

И, укрепени от тази вяра и от нашата надежда, да насочим своята любов към Бога и нашите ближни: към гладните, жадните и странниците (Мат. 25:35), към обезверените и обезнадеждените, та да заслужим благословението на Отца и да се окажем верни Христови ученици и достойни наследници на Неговото царство.
Нека и днес насочим нашите мисли към святата Витлеемска нощ, към пещерата и към яслите, където се ражда Спасителят на света. Нека последваме и ние пастирите и мъдреците, които Му се поклониха, и „като въздигнем сърцата си нагоре”, заедно с цялата Негова Църква, в единомислие, с едно сърце и душа възпеем Неговото идване в света:

„Величаем Те, Жизнодавче Христе, Който днес, заради нас, се раждаш в плът от Безневестната Пречиста Дева Мария!”
(Величание на Утриннята на Рождество).

И като оставим настрана „всяка житейска грижа”, „да приемем Царя на всичко”, да направим в душите и в сърцата си място за Този, Който в този ден тихо и смирено идва сред нас, заради нашето спасение.
Поздравяваме всички наши духовни чеда в Родината и извън нея и молитвено им благопожелаваме благодатта, мирът и любовта на раждащия се днес Господ Иисус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Честито Рождество Христово!

Коледното послание на папа Франциск - 25. XII. 2015г.


От Коледното послание на папа Франциск на 25. XII. 2015г.  :


 "Молим се споразумението, постигнато в Обединените нации, да успее възможно най-скоро да заглуши шума на оръжия в Сирия и да преодолее тежкото хуманитарно положение на населението."

" Там, където се ражда Бог, се ражда надеждата. Там, където се ражда Бог, се ражда мирът. А където се ражда мир, няма повече място за омраза и за война.
Но точно там, където в света идва Божият син, продължават напрежението и насилието и мирът остава един подарък, към който се стремим и трябва да изградим."


"Израелците и палестинците могат да възобновят прекия диалог и да постигнат споразумение, което позволява на двата народа да живеят заедно в хармония, да преодолеят конфликта, който от дълго време ги разделя и има сериозни последици за целия регион."

Принцът на мира, Художник Хари Андерсон, 1961г.


 “Също толкова спешно е споразумението за Либия да има подкрепата на всички, за да бъде преодоляно сериозното разделение и насилието, разяждащо страната.
Вниманието на международната общност е единодушно насочено към прекратяване на жестокостите в тези страни, както и в Ирак, Йемен и Африка, където жертвите и страданието се увеличават и където не е пожалено дори историческото и културно наследство на цели народи.


 Мислите ми се обръщат и към засегнатите от ужасните терористични актове, особено последните масови убийства, извършени под небето на Египет, Бейрут, Париж, Бамако и Тунис."






 "В общество, което често е опиянено от хедонизъм, удоволствие, изобилие и лукс, от парадиране и нарцисизъм, Иисус ни зове към трезво поведение, тоест към поведение, което е просто, уравновесено, праволинейно и способно да улови и изживее същината.
В свят, който много пъти е твърд спрямо грешника и мек спрямо греха, трябва да се култивира силно чувство за справедливост, за търсене,  разпознаване и практическо прилагане на Божията воля. 
В една култура на безразличието, която нерядко е безмилостна, нашият начин на живот трябва да прелива от благочестие, съчувствие, състрадание и милосърдие, като ежедневно отпива от кладенеца на молитвите."
   
 "Няма място за съмнение. Нека го оставим на скептиците.

Няма място за безразличие, което доминира в сърцата на онези, които не  могат да обичат, защото се страхуват да не загубят нещо. 

Днес отново откриваме кои сме! 

В тази нощ ни се проявява пътят, който предстои да извървим, за да стигнем до целта!"




24 декември 2015

Честито Рождество Христово!



 

Тропар на Рождество Христово


 

Тиха нощ, Свята нощ (Stille Nacht):  

Текст Йозеф Мор, музика Франц Грубер  

Написана е през 1818г. в гр. Оберндорф до Залцбург  и изпълнена за първи път в църквата Св.Николай в това градче (St. Nicholas Kirche) на Коледа 24/25 декември 1818г.



Stille Nacht! Heilige Nacht!
Alles schläft; einsam wacht
        Nur das traute Hochheilige Paar.
      Holder Knabe im lockigen Haar,
Schlafe in himmlischer Ruh!
Schlafe in himmlischer Ruh!





Стенопис от църквата на Рождество в Христово във Витлеем


 "В тая същата страна имаше пастири, които нощуваха на полето и пазеха нощна стража при стадото си.

И ето, яви се пред тях Ангел Господен, и слава Господня ги осия; и се изплашиха твърде много.




И рече им Ангелът: не бойте се: ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци;

Защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ;

 
и ето ви белег: ще намерите Младенец повит, лежащ в ясли.


И внезапно се яви с Ангела многобройно воинство небесно, което хвалеше Бога и казваше:


Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение! "


(Лука, 8 :14)

 

Слава во вышних Богу



Витлеемската пещера, от която за света изгря нетварната светлина :

Тук Дева Мария роди Иисус Христос



Входът към пещерата във Витлеем




Пещерата на Рождество Христово




Мястото където е роден Иисус Христос е отбелязано със сребърна звезда с надипис на латински :

 "Hic de Virgine Maria Iesus Christus natus est" 
 (Тук Дева Мария роди Иисус Христос)



 Днес целият свят празнува Рождество Христово:


 

O Tannenbaum

https://www.youtube.com/watch?v=LieDB2SG5To

Елхови лес

https://www.youtube.com/watch?v=35yKiOXn_k8