06 април 2022

ВЪЗПОМЕНАНИЕ ЗА Д-Р БЛАГОВЕСТ ТОШЕВ

 




ВЪЗПОМЕНАНИЕ

 

На 6 април 2022г. се навършват

три тъжни години

от

кончината

на

Д-р Благовест Стефанов Тошев

 

 



 (6. XI.1931г. Севлиево – 6. IV. 2019г. София)

 


 Оставаш в сърцата ни

завинаги!

Почивай в мир!

 

От семейството

 

04 април 2022

ЛЪЧЕЗАР ТОШЕВ ПРЕД БНР: От Драган Цанков към „Героите на Украйна“

 

 


 

 


 Иван Аксаков във в. Русь, бр.24 от декември 1885г. :

„Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!”

От Драган Цанков към „Героите на Украйна“

https://bnr.bg/horizont/post/101626660/ot-dragan-cankov-kam-geroite-na-ukraina


Найо Тицин предложи Столичният общински съвет да смени част от името на бул. „Драган Цанков“, където е сградата на Руското посолство. За да се избегнат негативните последствия и обществената реакция, свързани с пререгистрирането на улицата, предложението беше изменено. На мястото, където се пресичат бул. „Драган Цанков“ и ул. „Никола Мирчев“ да се обособи площад, чието име да бъде „Героите на Украйна“. Очаква се предложението да бъде гласувано тази седмица.

Булевардът, където по адрес се води Руското посолство, е кръстен на политически деец, който според клишето е един от най-яростните русофили.

Според Лъчезар Тошев, почетен член на ПАСЕ, изследовател на Драган Цанков, това не е точно така:

„Центърът на София изобилства с улици и паметници на руски исторически фигури. Сред тях има малко улици, кръстени на български исторически фигури. Една от тях е Драган Цанков. Да се предлага да се смени името на една българска фигура и да се смени с небългарско название, не е редно. Защо не се предложи промяна на името на улица, носеща името на руска личност“.

Тошев разказа, че Драган Цанков има различни периоди в своя живот и всъщност е съществена фигура по време на Възраждането.

Преди да стане русофил, той е бил от яростните русофоби. След това осем години е на другата позиция. На финала на политическата си дейност той сваля русофилското правителство. Драган Цанков не може да бъде определен в едната или в другата посока. Неговите заслуги за българската държава и нация не могат да бъдат отричани“.



  • Интервю на Ирина Недева с Лъчезар Тошев в предаването „Хоризонт до обед“ чуйте в звуковия файл :

https://bnr.bg/horizont/post/101626660/ot-dragan-cankov-kam-geroite-na-ukraina



Подкрепям идеята за площад "Героите на Украйна" !

Лъчезар Тошев


СВЪРЗАНИ ТЕМИ НА ТОЗИ БЛОГ:

Откритото писмо на Драган Цанков от 25 май 1881г. до руския дипломатически агент в София "Не ща ти нито меда, нито жилото!"

http://toshev.blogspot.bg/2014/06/blog-post_10.html


Драган ЦАНКОВ

http://toshev.blogspot.com/2014/08/blog-post_9.html