15 август 2018

Честваме Света Богородица, която не ни остави и в своето Успение











УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО




Пресвета Богородица била вече в преклонни години (64-годишна). 
Веднъж, когато се молела на Елеонската планина, тя видяла пред себе си архангел Гавриил, който държал в ръка палмово клонче.

Той й възвестил, че след три дни тя ще се престави отвъд: 

"Твоят Син и Бог наш ще те вземе в Своето горно царство, за да живееш и царствуваш с Него вечно!" 

И след като й дал райското палмово клонче, се оттеглил.

Настъпил денят на нейното преставяне. От сутринта свещи горели в дома в знак на радост и тържество. 

Апостолите се молели и славословели Бога. 
Божията Майка възлегнала на украсен одър, радостно очаквайки смъртта. 

Изведнъж в третия час (9 часа) чудна небесна светлина озарила стаята. Покривът на къщата като че ли се разтворил и чудно явление се представило пред очите на вярващите. 

Сам Господ Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ликове ангели и светци, слязъл от небесата за душата на св. Богородица.  

"Душата ми величае Господа – възкликнала тя – и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой, задето Той милостно погледна смирението на рабинята Си" 
 (Лука 1:46-48).

Господ повикал пречистата Си Майка за вечен живот и след това се чуло пеенето на ангелите, които славели с думите на архангел Гавриил:

 "Радвай се, благодатна, Господ е с тебе, благословена си ти между жените!" (Лука 1:28). 
Всички с благоговение гледали на това преславно видение. 

И когато след това пристъпили към одъра, на който лежало пречистото тяло на Божията Майка, видели, че лицето й сияе като слънце и чудно благоухание се разляло по стаята. Сърцата на всички присъствуващи се изпълнили с неизказана духовна радост.

Когато дошло време за погребение, апостолите вдигнали одъра и с псалмопение го занесли през град Йерусалим в село Гетсимания. 

Напред вървял св. Йоан Богослов, държейки в ръка райското клонче. 

Всички вярващи вървели подир пречистото тяло, над което се носел сияещ във вид на кръг облак, който озарявал цялото шествие, и ангелското пение се сливало с гласовете на вярващите. Много жители от града, като видели това чудно шествие, се присъединили към него. 

Но когато юдейските архиереи и началници узнали, че такава чест се оказва на починалата Майка Христова, те пратили въоръжени войници, за да разгонят събралата се тълпа и да отнемат от християните тялото на Божията Майка – те искали да го изгорят. 

Но когато войниците се приближили, сияещият кръг изведнъж се спуснал и като че ли с каменна стена оградил шествието, а пратените войници били внезапно поразени от слепота: 
По-късно някои от тях повярвали и били изцерени при гробницата на Божията Майка.

Апостолите погребали тялото в пещерата при село Гетсимания и затворили с камък входа й. 

В продължение на три дни те се молили непрестанно при гробницата и през всичкото време над това място пеели ангели.
На третия ден след успението (заспиването) на св. Богородица пристигнал ап. Тома. 

Той много се огорчил, че пристигнал твърде късно и не заварил жива пресвета Богородица. 
В желанието си да го утешат апостолите му предложили да отвалят камъка от гроба, за да може да се поклони на пречистото тяло. 

Но когато влезли в пещерата, видели, че е празна и че на мястото, гдето било положено тялото на Божията Майка, останала само плащаницата, с която я били покрили.
Апостолите в недоумение молили Бога да им открие тайната на това чудно събитие и в същия ден тя им била разкрита. Като се събрали на обща трапеза, те беседвали за успението на св. Богородица. 
Трябва да се има пред вид, че на своята трапеза те имали обичай да оставят едно празно място и да турят на него хляб за възкръсналия Господ Иисус Христос. 
След ядене те вдигали тоя хляб, наричан "част Христова", и като славели Пресвета Троица, казвали:

 "Господи Иисусе Христе, помагай ни!" 

След това разделяли тоя хляб помежду си и го изяждали като благословение от Иисуса Христа. 

Тоя път, в същото време, когато станали от трапезата, за да въздигнат Христовата част, изведнъж чули ангелско пение и като отправили очи към небето, видели на облаците пречистата Божия Майка, сияеща от слава и обкръжена от ликове ангели:

 "Радвайте се! – казала им тя, – защото с вас съм през всички дни!" 

Изпълнени от неизказана радост, те вместо обикновената си молитва извикали: "Пресвета Богородице, помагай ни!"

  Оттогава апостолите повярвали, че Пресветата Божия Майка възкръснала в третия ден след успението си и с тялото била взета на небесата.

В памет на това нейно явяване пред апостолите св. Църква наредила да се прави възношение (въздигане хляб) в чест на пресвета Богородица. 

Това възношение се нарича "панагия" ("пресвета").

По-късно над пещерата, гдето било положено тялото на Божията Майка, издигнали църква и оттогава започнали тържествено да празнуват Успението на Божията Майка.

 Тоя празник е един от дванадесетте велики  празници.

Из Жития на светиите. 
 Синодално издателство, 
София, 1991 година
под редакцията на Партений, епископ Левкийски
 и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).



По време на празника на Успение Богородично от Йерусалимската Православна Патриаршия се изнася и поставя пред гроба на Св. Богородица в Гетсимания икона пресъздаваща Нейното Успение.



Гетсимания се намира в подножието на Елеонския хълм (Хълмът на маслините) срещу Златната порта на Йерусалим. Там в пещера е гробът на Боородица. На снимката : Входът към Гроба на Богородица в Гетсимания.




Католиците са издигнали голяма църква на Успение Богородино на хълма Сион (Цион) където е бил домът на апостол Йоан Богослов, приютил Св. Богородица след Разпятието Христово. Всъщност там е мястото на Успението Богородично.


Тропар

В раждането запази девството,
при успението не остави света, Богородице :
В Живота премина ти, която си 

Майка на Живота,
и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души.




Гробът на Богородица



Кондак

Гробът и смъртта не удържаха неуморната в молитви Богородица и неизменната в застъпничества надежда, защото като Майка на Живота Вселилият се във вечнодевствената утроба Я пресели в живота.



Гробът на Богородица в Гетсимания



Празният гроб на Богородица в Гетсимания



Икона на Св. Богородица Одигитрия (Пътеводителка) в цял ръст, за която се смята, че е най-точното копие на Константинополската икона, унищожена при превземането на Града от турците през 1453г. Намира се в Катедралата в Торчело, до Венеция.


Св. Богородица Одигитрия. Мозайка от Катедралата в Торчело до Венеция.



Свързани теми на този блог :

 

Св.Богородица - Дева след раждането и жива след смъртта, която не ни остави в Своето Успение






Честваме Богородица, която не ни остави в Успението си

http://toshev.blogspot.bg/2017/08/blog-post_15.html