14 февруари 2016

Свети Трифон - покровител на лозарите




Името ми е Трифон, отечеството ми - село Кампсада, близо до град Апамея (Лампсак - дн.Чанаккале в Турция), богиня на съдбата или фортуна, както вие казвате, не признаваме, защото вярваме, че всичко става по Божия промисъл и Неговата неизказана премъдрост, а не от фортуна, и не зависи нито от движението на звездите, нито от случая, както вярвате вие. 

В живота си се ръководя от своята свободна воля, служейки единствено на Христа. Христос е моята вяра, Христос е моята похвала и венец на моята слава. 

(От житието на светеца

Св. Трифон се родил в град Лампсак (Lampsacus, Фригия) по времето на император Гордиан (първата пол. на 3 в.) Занимавал се с животновъдство – отглеждал гъски.

По времето на император Деций (249-251), който идва на престола след Филип, наследник на Гордиан, св. Трифон бил отведен в Никея (дн. Изник, Турция), при префекта на провинция Ориент – Акилинус с обвинението, че не иска да принася жертва на езическите богове. 

Изведен на съд, св. Трифон изповядал вярата си в Христос, заради което бил подложен на редица мъчения, които твърдо понася. Като разбират, че не могат по никакъв начин да сломят волята му и уплашени от убедителността на примера му, палачите го обезглавили през 250 (249) г.

 

Твоят мъченик, Господи,
при своето страдание прие от Тебе, нашия Бог, 
нетленен венец,
Защото, като имаше Твоята подкрепа, 
мъчителите повали
и съкруши на демоните безсилната дързост. 
С неговите молитви спаси нашите души.
 




Още в Реймското евангелие, в старобългарския кирилски текст,  месец Февруари започва със страсти (т.е. страдания) на мъченика Трифон. Както е и досега...

(Народните празници по традиция се честват по стар стил, а църквата ги чества по нов стил. Това е парадокс. По стар стил официален празник е и 24 май (Св. Св. Кирил и Методий), а студентите честват 8 декември (Св.Климент Охридски) също по стар стил. Църквата чества единствено Св. Георги Победоносец по стар стил - на 6 май, а не на 23 април.)


В народната традиция на денят на Св.Трифон - 14 февруари (стар стил) се зарязват лозята и зарязаните пръчки се поливат с вино от бъклица :

 


"Да даде Св. Тифон,
да даде голям род, берекет,
да напълним корабите (поставите) с грозде,
да напълним буретата с вино,
да продадем виното на добра цена,
и да не стане на оцет."



"Дай Боже, свети Трифон да помага, да се роди много...".

"Добро утро, Трифоново лозе!
Да си пълно с грозде!

Болести и буболечки,
ветрове и градушки,
вънка от лозето!"




Молитва към св. Трифон
(покровител на лозарите и винарите)
(Пс. 103)
О, свети мъчениче Христов Трифоне, бърз помощник на прибягващите към тебе и скоропослушен застъпниче на молещите се пред твоя свят образ. Чуй сега и всеки час молението и на нас, почитащите твоята света памет, и се застъпи за нас пред Господа на всяко място.
Ти, угодниче Христов, свети мъчениче и чудотворче Трифоне, възсиял с велики чудеса, преди да се преселиш от този тленен живот си се помолил за нас на Господа и си изпросил от Него този дар: когато някой изпадне в нужда, беда, скръб и душевна или телесна болест, и призове светото ти име, той да се избави от всички примки на дявола.
И както някога си излекувал царската дъщеря, измъчвана от бесовете, така и нас избави от техните люти козни през всички дни на живота ни, но най-много ходатайствай за нас в деня на нашето последно издихание. Бъди ни тогава помощник и прогони лукавите духове,  и ни поведи към Царството Небесно, където ти сега предстоиш със светиите пред Божия престол.
Моли Господа да удостои и нас да станем съобщници на вечното веселие и радост, и така заедно да се удостоим да славим Отца и Сина и Светия Утешител Духа във вечни векове. Амин.

На същия ден през 869г. в Рим се е представил в Господа Св. Кирил - нашият равноапостол и просветител. 
Погребан е в в мраморен саркофаг в църквата Св. Климент (San Clemente) - отдясно на олтара според хрониката на Лео от Остия - от X век и образът му е изобразен над саркофага. 
По-късно саркофагът със светите му мощи е преместен в горната нова църква. В основата на образа от фреската, намираща се отдясно на олтарната абсида, личат следи от основата на мраморен саркофаг, който е бил преместен
Смята се, че това е образът на Св.Кирил изографисан, преди канонизацията му, по време на погребението.  
(Там където днес се правят честванията на Св.Кирил - отляво на олтара, вероятно е бил мартириумът на Св. Климент - четръртият по ред епископ на Рим, ръкоположен от Св.Петър, чието име носи и църквата Сан Клементе.)



Още по темата :


Църквата Сан Клементе в Рим пази образа на Свети Кирил,
Лъчезар Тошев, в.Лечител, 23.05.2013г.

Същата статия, но с повече илюстрации може да прочетете между няколкото други статии по църковни теми публикувани   тук :





А Свети Валентин, се чества  от Православната църква - на 6 юли!