27 март 2013




Не можа да се намери необходимата широка обществена подкрепа за реформите на прехода, каза в „Хоризонт до обед“ Лъчезар Тошев. Той стана последният депутат от СДС в 41-вото Народно събрание, което предсрочно прекрати мандата си в ситуация на предсрочни избори. Член съм на СДС на клуб „Изгрев“ в София, уточни Тошев.
Подкрепям идеята за децентрализация в енергетиката. Но пък не съм съгласен с други предложения, които засягат институциите.
Не бяха завършени много от нещата, които трябваше да бъдат направени по време на прехода. Това стана поради съпротивата на комунистическата партия и нейните структури, на всичките й функционери. Те се чувстваха заплашени
, смята Тошев.
Хората, които участваха в протестите в началото на прехода и сега са на улицата, макар остарели и побелели. Исканията им са същите.
Относно номинацията на Българската православна църква за Нобелова награда за мир, която издигна, Лъчезар Тошев обясни: Всеки депутат има право да номинира, номинации могат да издигат и академичните общности. В България има над 300 души, които могат да номинират. Номинацията на БПЦ за ролята й в спасяването на българските евреи е за институция, в която има приемственост през годините, добави Тошев.
Той категорично отказа да коментира участието на СДС в изборите, както и въпроса за партийните листи.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл:

Звуков файл