08 август 2017

Историческа среща : Председателят на Народното Събрание Димитър Главчев посети Бигорския манастир










Председателят на Народното Събрание 
г-н Димитър Главчев 
посети
Бигорския Манастир 
Св. Йоан Предтеча до гр.Дебър








Дърворезба от иконостаса на Бигорския манастир, показваща историята на химна в прослава на Св.Богородица "Достойно Есть", предоставена на българския монах Гавриил от Св.Архангел Гавриил в Светогорската килия близо до Карея на Атон - по църковно предание на 11 юни 982г. приела от тогава това име. А иконата пред която ставачудото, днес е главната икона на Света Гора.




Г-н Главчев беше посрещнат сърдечно от Игумена на Бигорския Манастир Арх. Партений и монашеското братство още пред входа на манастира. 


 












Приветствие на Н. В. Пр. Архимандрит Партений, 
Игумен на Светата Обител 
 

Достојнопочитуван Претседателе на 44-то Народно
 Собрание на Република Бугарија, г. Димитар Главчев,


Неизмерно Му благодариме на Бога што Ве донесе во нашата Свештена Обител токму сега, во навечерието на споменот на Светите Рамноапостолни Седмочисленици, Кирил и Методиј, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангелариј, нашите заеднички духовни татковци и родоначалници, творците на нашата писменост и духовна култура.


Нашата чест е уште поголема, дотолку повеќе што доаѓате набрзо после склучувањето на Договорот за  пријателство помеѓу Република Македонија и Република Бугарија – земји што имаат толку многу заеднички нешта кои ги поврзуваат во нераскинлива духовна врска. 

Воедно, Вие сте и првиот толку висок државник на друга земја што ја посетил Свештената Бигорска Обител во поново време.


Ние, како монашко братство што непрестајно работи на зајакнување на братољубивите врски помеѓу нашите два братски народа, македонскиот и бугарскиот, искрено веруваме и се надеваме дека по склучувањето на Договорот, Бугарија ќе ѝ помогне на својот најблизок сосед Македонија да ги надмине тешките искушенија што се исправени на нејзиниот историски пат, та да може успешно да опстои како држава во своите физички граници, без да бидат повредени нејзините културно-народни обележја…







Председателят на Народното събрание подари на Манастира българска икона на Св. Йоан Кръстител, чието име носи Светата Обител и изрази своята благодарност за публичната и недвусмислена подкрепа изразена от монасите за Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, веднага след неговото подписване в Скопие на 1 август 2017г.







Приветствие от Председателя на Народното събрание 
Г-н Димитър Главчев





Ваше Високопреподобие, почитаеми братя!
С голям трепет съм тука днес при вас… 

Прочетох вашето послание, което излезе веднага след подписването на Договора за приятелство, добросъседтство и сътрудничество между Република България и Република Македония. 

 Наистина не съм чел нищо по-възвишено, по-чисто от тази реакция във връзка с Договора.

 Днес, в разговор с Председателя на Собранието и с Премиера на Република Македония казах, че докато има духовен мост между двата народа, на политиците не им остава нищо друго, освен да не пречат. 

Значи, не трябва да помагат.
 Трябва само да не пречат. 

А какво би било ако и помагат! 

Когато го има духовния мост, духовната връзка, какво друго остава? 

Която и да е друга връзка е лесна : и пътищата, и инфраструктурата и всяка друга връзка се постига лесно....

Днес имам честта да бъда тук, в сърцето на духовността в Македония. 

Благодаря ви много за тази чест!







 

Двете държави и техните  народи имат святата отговорност пред историята и предците, да си помагат и да се почитат един  други! - добави още Димитър Главчев.

 

Посета на Претседателот на Народното Собрание на Република Бугарија


Председателят на Народното Събрание Д. Главчев пали свещ, пред фреската на Св. Цар Борис-Михаил покръстител, чийто надпис неумело е фалшифициран по време на Югославия -  на цар Стефан Дечански. Личи отдолу и старият надпис.







ОТ САЙТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ:

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев посети Бигорския манастир
09/08/2017

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев посети Бигорския манастир. Той се срещна с архимандрит Партений и монасите от светата обител. Архимандрит Партений поздрави своя гост за това, че посещава манастира непосредствено след подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

Димитър Главчев благодари на архимандрита за високата оценка на  сключения договор между двете държави. Той отбеляза, че когато има духовни мостове между двете държави и техните народи, политиците не само не трябва да пречат, но и трябва реално да помагат.

Председателят на парламента подари на архимандрит Партений икона на Св. Йоан Кръстител. Той потвърди пълната подкрепа на България за евроатлантическото бъдеще на Република Македония.


По-рано този ден, Председателят на Народното събрание г-н Димитър Главчев се срещна с г-н Талат Джафери -  Председател на Собранието на Република Македония и с Премиера на страната г-н Зоран Заев.



Г-н Димитър Главчев покани  г-н Джафери да присъства на ратификацията на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България в Народното събрание.




НА 9 АВГУСТ, КОГАТО В МАКЕДОНИЯ ЧЕСТВАТ
СВ.СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ И УСПЕНИЕТО НА СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ
(ПО СТАР СТИЛ),
 ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СЕ ПОКЛОНИ НА ГРОБА НА ЕДИН ОТ СЕДМОЧИСЛЕНИЦИТЕ- СВ. НУМ,  В МАНАСТИРА СВ.АРХАНГЕЛ МИХАИЛ НА ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО





 В житието на Св. Наум от XVI век е посочено основаването на манастира така:

"Великую обитель Наумъ сътварает и храм чиноначелника Михаила Архангела и всех сил небесних с богатствомъ и повелениемъ благочестиваго цара блъгарскаго Михаила Бориша и сина его Симеона цара.
Тогда текуште лето 6413." (905г.)




ОТ САЙТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ :


Председателят на Народното събрание Димитър Главчев посети Охрид
09/08/2017

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев посети Охрид в рамките на двудневната си визита в Република Македония.
Той се срещна с кмета на града Никола Бакрачески.

Охрид е известен със своите забележителни природни дадености и вие имате всички основания и възможности да продължите да развивате своя град като модерно и икономически стабилно средище, отбеляза Димитър Главчев.



Стараем се да превърнем Охрид не само в привлекателен туристически и културен, но и в развит административен център на страната ни, заяви Никола Бакрачески.

Сред темите на разговора бяха подписаният преди дни договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни, както и предстоящите избори за местна власт в Република Македония, които ще се проведат на 15 октомври тази година. Единодушно бе мнението, че трябва се работи за задълбочаване на преките ни контакти във всички области.

Димитър Главчев се поклони и поднесе цветя на паметната плоча на загиналите български туристи при трагедията с кораба "Илинден" на 5 септември 2009 г.

Председателят на парламента посети офиса на сдружението за Македоно-българско приятелство в град Охрид.
Ръководството на дружеството запозна Димитър Главчев със своята активна дейност.




Представителите на сдружението разказаха за първия по рода си двудневен фестивал на българската култура и фолклор, проведен преди месец в Охрид. Във фестивала са участвали над 300 певци и танцьори от цяла България. От сдружението поставиха също така и въпроса за установяване на пряка въздушна линия София – Охрид.

Димитър Главчев приветства усилията им за задълбочаване на контактите между гражданите на двете страни.

Председателят на Народното събрание посети манастира основан от Св. Наум край Охридското езеро.
Председателят на Народното събрание се поклони и положи цветя на българското военно гробище от Първата Световна война при с.Цапари до Битоля.

 СВЪРЗАНИ ТЕМИ :



Бигорският манастир „Свети Йоан Предтеча“ :
Договорът за приятелство с България е естествена последица от историческите процеси.

 
По повод честването на Илинден, 2 август2017г. 
Монасите от Бигорския Манастир Св. Йоан Предтеча до Дебър, намериха смелост да изпеят на български „Изгрей зора на свободата“ в църквата!
http://toshev.blogspot.bg/2017/08/2.html