15 април 2017

ВЕЛИКА СЪБОТА

 БЛАГОДАТНИЯТ ОГЪН ОТ ГРОБА ГОСПОДЕН В ЙЕРУСАЛИМ

 

 

В 14:20 ч. българско време на 15 април 2017г. Благодатният огън излезе от Гроба Господен!


 

ЛИЧНИ СВИДЕТЕЛСТВА НА ЙЕРУСАЛИМСКИ ЙЕРАРСИ ЗА БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН

2012-04-18, автор: Харис Скарлакидис, рубрика: Чудеса

„В нощта на Възкресението, които бяха с Петра, видяха и повярваха... защото Гробът бе изпълнен със Светлина, и като че да не бе нощ те видяха вътрешността на Гроба по два начина, и с телесните си  сетива, и с духовните"
(Св. Григорий Нисийски, Слово 2, J. P. Migne, PG 46,636d)


DamianI.jpg
 
 Патриарх ДАМЯН (1897-1931)
 
Щом вляза при Божия Гроб, разтворя богослужебната книга и прочета малко от редовете на светите й молитви, издигам сноповете със свещи. Тогава се запалват и вечното кандило, и свещите. Ако обаче нямам нужното душевно спокойствие и необходимата подготовка и отдаденост на Бога, тогава не изпитвам и онази необяснима радост. При тези случаи, когато влизам в светата крипта, виждам вечното кандило вече да гори.

***


Diodor.jpg  Патриарх ДИОДОР (1981-2000)
 
Щом загаснат светлините, навеждам се и влизам в първия притвор на Гроба. Напипвам в тъмата пътя към вътрешната крипта на Гроба, където е било положено Тялото Иисусово. Там вече коленича със свещен страх и... изричам определените молитви, които са достигнали до нас през вековете, и когато ги прочета, заставам в очакване. Понякога чакам няколко минути, но обичайно чудото се случва в момента, щом прочета молитвите. От средата на камъка, върху който е било положено Тялото Христово, една неописуема светлина започва да се разстила навън. Обичайно тя има синкав цвят, но цветът може да се променя и да приема различни оцветявания. Не може да се опише с човешки думи. Светлината струи от камъка, сякаш като от извор, прилича като че ли гробната плоча е цялата покрита от един воден облак, но не е вода, а е Светлина. Тази светлина всяка година се държи различно. Някой път тя покрива само гробната плоча, докато друг път изпълва със светлина цялата Кувуклия, така че дори хората, които са вън от Гроба, но гледат навътре към него, могат да я видят.
Този огън не пари. Никога не се е случвало през тези 16 години, докато съм бил Йерусалимски патриарх и съм приемал Благодатния огън, той да опърли брадата ми. Неговата Светлина е с много по-различно съдържание от физическата светлина, с която гори едно кандило.

***

Елевтерополски епископ ХРИСТОДУЛ (1998-1999)
 
Започнах да чета специалната молитва и когато свърших, забелязах, че гробната плоча започна да "се поти". Колкото напредваше времето, този феномен се засилваше все повече и сякаш плочата се покри с течно миро, изтичащо от нейната вътрешност. Същевременно заедно с течното миро се яви една много силна небесносиня Светлина, която покри цялата Гробна плоча. В този момент по чуден начин се запали и вечното кандило. Тогава само поднесох сноповете със свещите над Гроба, над синята Светлина и те веднага запламтяха. Същото се случи и на следващата година.
***

IrinejJerusalimski.jpg  Патриарх ИРИНЕЙ (2001-2005)
 
­ - Ваше Светейшество, чудото се случва след като прочетете специалната молитва или по време на нейното четене?
­ - Понякога и по време на молитвата.
­ - Какво точно се случва в този момент?
­ - Целият Гроб се изпълва със Светата Светлина. Тя е синя Светлина. Много е вълнуващо. Не си на себе си в този момент. Това е голям син пламък, който се разпръсква. С този пламък се изпълва целият Гроб... Не е лесно да го опишеш.
­ - А как точно се запалват сноповете със свещите ви?
­ - В момента, в който издигна четирите снопа с по 33 свещи, те веднага се запалват от синия пламък, който изпълва пространството и който не след дълго приема златния цвят на обикновения пламък.
­ - Истина ли е, че в този момент Благодатният огън не пари? 
­ - Разбира се. Благодатният огън в тези първи моменти въобще не пари. За съжаление има някои, които се съмняват в това чудо. Сред тях има и расофорци. Така, както някога имаше иконоборци, така пък днес съществуват светоогнеборци (агиофотомахи). Бог да им помогне да се вразумят и да престанат да ругаят божественото. Светата Светлина не е просто чудо. То е Чудо на чудесата.

***

TheofilJerusalimski.jpg  Патриарх ТЕОФИЛ (2006 до сега)
 
Това, което мога да ви кажа във връзка с обреда на Небесния Огън е, че силата на вярата е тази, която предизвиква чудото. Това е един разтърсващ опит, подобен на този от тайнството на св. Евхаристия, по време на която хлябът и виното се пресъществяват в Тяло и Кръв Христови. Случващото се с Небесния Огън не е лесно да се опише и да се обясни с човешки думи. В този момент можеш само да прозреш колко си малък и нищожен.


PresvGrob.jpg


Из  "Άγιον Φως" 2010 г.
Превод от гръцки: Анула ХРИСТОВА
"Църковен вестник", бр. 8, 2011 г.


13 април 2017

ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК

СТРАСТИТЕ ХРИСТОВИ






ТРОПАР
Когато славните ученици при умиването на вечерята се просвещаваха,тогава злочестивият Юда, обзет от сребролюбие се помрачаваше и Тебе, праведния Съдия, предаде на беззаконните съдии.
Виж, жадний за богатства, как извършилият заради тях предателство, обесва се.
Бягай от ненаситната душа, одързостила се на такова против Учителя, Който към всички е Благ.
Господи, слава Тебе.


Седален, глас 7
Кое нещо, Юдо те направи предател на Спасителя? Нима от апостолския лик Той те отдели? Или те лиши от дара за изцеряване? Нима като вечеря с другите апостоли, тебе от трапезата отхвърли? Ѝ нима като уми нозете на другите, твоите презря? О, колко добрини си забравил? И затова твоят неблагодарен нрав се изобличава, А Неговото безмерно дълготърпение и голяма милост се проповядват.


Антифон 12, глас 8

Това казва Господ на юдеите :



Люде мои, какво ви сторих?
Или с какво ви досадих?


Слепците ви направих да прогледнат; прокажените очистих; мъж, който лежеше на одър дигнах. 

 




Люде мои, какво ви направих и какво ми въздавате?
За манната – жлъчка; за водата – оцет; вместо да ме обичате - на кръст ме приковахте.


Няма повече да търпя; ще повикам Моите народи и те ще ме прославят с Отца и Духа и аз ще им дарувам живот вечен.




Антифон 15, глас 6

Днес виси на дърво Този, Който надвеси земята над водите;
с венец от тръни се увенчава Този, Който е Цар на ангелите;

в лъжлива багреница се облича Този, Който облича небето с облаци, 
 
плесница приема Този, Който в Йордан освободи Адам; 
 
с гвоздеи се приковава Женихът църковен;
с копие се пробожда Синът на Дева.
 
Покланяме се, Христе, на Твоите страдания.
Покланяме се, Христе, на Твоите страдания.
Покланяме се, Христе, на Твоите страдания. 
 
Покажи ни и славното Твое Възкресение.