26 януари 2023

Из спомените на Бен Гурион - Статия в Македонска трибуна, 14 юли 1977 г.

 Статията е подписана с псевдонима К.Д.

Зад този псевдоним стои Иван Михайлов

 

Давид Бен Гурион

 Както е известно Бен Гурион е един от основателите на израелската държава и дългогодишен нейн ръководител.

Спомените му, от времето на борбите за изграждане на самостоятелна еврейска държава, са били публикувани напоследък в Париж.

От живота на Бен Гурион за нас е интересен и лично ни засяга периода след младо-турската революция до Балканската война включително.

 По онова време днешният Израел бе включен в рамките на османската империя и живущите там евреи бяха поданици на Султана. По същото време, авторът е живел в Солун и Цариград и описва впечатленията си.

Идеята за създаване на еврейско огнище в Палестина в последствие преобразила се в идея за създаване на самостоятелна еврейска държава е обладавала още от юношески години Бен Гурион. В името на своя идеал той не се е поколебал да напусне родното си место в Полша и да поеме тежкия пионерски път на заселник в Палестина. Той бързо се издигнал и въпреки младостта си заел едно от ръководните места всред еврейското население там. За да бъде още по-полезен и тъй като двамата еврейски представители в Цариград не задоволявали изискванията на сънародниците си, Бен Гурион бил изпратен в Солун, за да изучи турския език и в последствие да следва право в Цариград.

Ето какво дословно пише в своята книга за този момент от живота си, Давид Бен Гурион:

"Двамата еврейски депутати, които заседаваха в парламента, Карасо от Солун и Машиах от Смирна не вземаха никога думата в наша полза. Единствен в защита на евреите и на ционизма бе българският депутат от Македония Димитър Влахов"

/стр. 45/

Сам Бен Гурион, съвременник и личен приятел на Димитър Влахов подчертава

" Българин от Македония"

И по-надолу, на страници 48 и 49 авторът отново пише за Влахов, но никъде не изпуска да подчертае "нашият приятел БЪЛГАРИНЪТ Влахов".

Никъде не става и дума за някаква македонска нация, а само за българи и за български език. 

За това, както Бен Гурион, и цялата еврейска солунска община свидетелствуват.

Ще използваме случая, за да подчертаем обективността, с която Бен Гурион си служи като описва отношенията на турците към населението от чужд произход в началото, по време и в края на Балканската война, през което време авторът е прекарал като студент в Цариград.

Ще отворим една скоба, за да подчертаем, че и в спомените на друг един ръководител на Израел, известният Моше Даян, се говори за тази война и Даян пише, че майка му, родом от Украйна, по време на Балканската война се записала доброволка като санитарка в Българската армия.

Бен Гурион е имал възможност да опознае еврейското малцинство в Солун и Македония и дава за същото отлична оценка като подчертава, че всички те били сефаради, т. е. от испански произход и имали твърде отрицателно отношение към ашкеназите, т. е. евреите от руски произход. Тази констатация напълно е валидна и за стара България.


"Ben Gourion, MEMOIRES

Israel avant Israel, Paris 1974, Ed. Grasse, 507 p.

 

24 януари 2023

БЪЛГАРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ В ПАСЕ ПОСТАВИ ЦВЕТЯ ПРЕД БЮСТА НА ДИМИТЪР ПЕШЕВ В СЪВЕТА НА ЕВРОПА

 

 


 Вече 23 години след церемонията от 25 януари 2000г. по даряването на бюста на Димитър Пешев на Съвета на Европа, всяка година българската делагация в ПАСЕ и посланикът ни при Съвета на Европа заедно полагат цветя пред бюста на Димитър Пешев по време на януарската сесия на Асамблеята. 

Събитието се провежда  по време на януарската сесия на ПАСЕ, защото по време на тази сесия Съветът на Европа възпоменава жертвите на Холокоста - на 27 януари. 

Това е и времето, когато се припомня и ролята на Димитър Пешев и общо 43-те депутати от тогавашното парламентарно мнозинство за спасяването на 48 000 български евреи. 

Днес новата българска делегация в ПАСЕ начело с Георг Георгиев (ГЕРБ) спази тази установена вече традиция и поднесе цветя пред бюста на достойния български парламентарист Димитър Пешев. 

Церемонията се извърши съвместно с българския посланик при Съвета на Европа Мария Спасова.

 

Тук може да видите снимки от събитието :

 


 

 

Ръководителят на българската делегация Георг Георгиев (вдясно) и Заместник - ръководителят на делегацията Даниел Лорер поставят букет пред бюста на Димитър Пешев

 

Слово на Даниел Лорер

 

Българската делегация в ПАСЕ, заедно с посланик Мария Спасова и членове на българската мисия при Съвета на Европа, пред бюста на Димитър Пешев

 

Видеозапис от церемонията по даряването на бюста на Димитър Пешев преди 23 години може да гледате тук :

 



Церемония по даряване на бюста на Димитър Пешев на Съвета на Европа, 25 януари 2000 г.

Страсбург, Дворецът на Европа, с участието (по реда на изказването ) на Лъчезар Тошев - ръководител на българската делегация в ПАСЕ, Йордан Соколов - председател на 38-мото Народно Събрание, лорд Ръсел Джонстън - президент на ПАСЕ, Ханс Крюгер - заместник-главен секретар на Съвета на Европа и Рони Мило - ръководител на делегацията - наблюдател на Израелския Кнесет в ПАСЕ. Copy right: Audiovisual and Multimedia Production Unit, Council of Europe Directorate of Communication. Council of Europe

https://www.youtube.com/watch?v=dEF1TmTE1Os

 

 

Тук може да прочетете пълните текстове на речите при подаряването на бюста, на български език :  

Текстове на речите при откриването на бюста на Димитър Пешев в Съвета на Европа.

https://toshev.blogspot.com/2020/03/blog-post_9.html?m=1