26 декември 2015

Коледното послание на папа Франциск - 25. XII. 2015г.


От Коледното послание на папа Франциск на 25. XII. 2015г.  :


 "Молим се споразумението, постигнато в Обединените нации, да успее възможно най-скоро да заглуши шума на оръжия в Сирия и да преодолее тежкото хуманитарно положение на населението."

" Там, където се ражда Бог, се ражда надеждата. Там, където се ражда Бог, се ражда мирът. А където се ражда мир, няма повече място за омраза и за война.
Но точно там, където в света идва Божият син, продължават напрежението и насилието и мирът остава един подарък, към който се стремим и трябва да изградим."


"Израелците и палестинците могат да възобновят прекия диалог и да постигнат споразумение, което позволява на двата народа да живеят заедно в хармония, да преодолеят конфликта, който от дълго време ги разделя и има сериозни последици за целия регион."

Принцът на мира, Художник Хари Андерсон, 1961г.


 “Също толкова спешно е споразумението за Либия да има подкрепата на всички, за да бъде преодоляно сериозното разделение и насилието, разяждащо страната.
Вниманието на международната общност е единодушно насочено към прекратяване на жестокостите в тези страни, както и в Ирак, Йемен и Африка, където жертвите и страданието се увеличават и където не е пожалено дори историческото и културно наследство на цели народи.


 Мислите ми се обръщат и към засегнатите от ужасните терористични актове, особено последните масови убийства, извършени под небето на Египет, Бейрут, Париж, Бамако и Тунис."


 "В общество, което често е опиянено от хедонизъм, удоволствие, изобилие и лукс, от парадиране и нарцисизъм, Иисус ни зове към трезво поведение, тоест към поведение, което е просто, уравновесено, праволинейно и способно да улови и изживее същината.
В свят, който много пъти е твърд спрямо грешника и мек спрямо греха, трябва да се култивира силно чувство за справедливост, за търсене,  разпознаване и практическо прилагане на Божията воля. 
В една култура на безразличието, която нерядко е безмилостна, нашият начин на живот трябва да прелива от благочестие, съчувствие, състрадание и милосърдие, като ежедневно отпива от кладенеца на молитвите."
   
 "Няма място за съмнение. Нека го оставим на скептиците.

Няма място за безразличие, което доминира в сърцата на онези, които не  могат да обичат, защото се страхуват да не загубят нещо. 

Днес отново откриваме кои сме! 

В тази нощ ни се проявява пътят, който предстои да извървим, за да стигнем до целта!"