06 май 2017

ЧЕСТИТ ГЕРГЬОВДЕН !

Гложенският манастир Св. Вмчк. Георги Победоносец, основан през 1230г.

ТРОПАР

Като освободител на пленените,
защитник на бедните,
врач на болните,
и поборник за царете,
Победоносче Великомъчениче Георгие
Моли Христа Бога да спаси нашите души!


Чудотворната икона на Св. Вмчк. Георги Победоносец от Гложенския манастир

КОНДАК

Бидейки венец на Божието творение,
ти сам си се показал пречестен творец на благочестие
и добродетели с пълни шепи си насъбрал.
Сеейки в сълзи, веселие си пожънал и 
страдайки дори до смърт Христа си приел.
Чрез твоите молитви Свети подаваш на всички
прощение на съгрешенията. ДНЕС В ЗОГРАФСКИЯ МАНАСТИР НА АТОНСКАТА СВЕТА ГОРА

Празнична лития с иконата на св. Георги / Procession with the icon of St. George - На живо от Зографския манастир / Live from Zograf monastery, Светата Гора Атонска 6 май 2017г.

Festive Lithia with icon of st. Georgi / procession with the icon of st. George - live from Zografsky monastery / live from Zograf monastery, Mount Athos, 6 May 2017

https://web.facebook.com/GardenOfTheotokos/videos/1867281553524959/?_rdc=1&_rdr

 


Аравийската чудотворна икона на Свети Георги с която се извършва литийното шествие.


История на Аравийска чудотворна икона на Св. Вмчк. Георги

През 12. век бедуините избивали християните край град Лида и разграбвали домовете им. 
Един благочестив християнин, за да запази от поругание  иконата на Св.Георги, я пуснал в морето. 
Иконата плавала сама, дълго време, и дошла до залива на Ватопедското пристанище.
Когато била забелязана, защото вълните издигали образа на светеца и иконата стояла като изправена, лодки от различни манастири влизали в морето, за да я вземат, но тя се отдалечавала. 
Но когато в морето влезли с лодка благочестиви старци от Зографския манастир, тя сама се приближила и била извадена на брега.
Възникнал спор между присъстващите отци от манастирите на Света гора, кой трябва да вземе иконата в своя манастир.
Тогава по предложение на  Предстоятелят на Света Гора - Протът, монасите светогорци решили да оставят на Св.Георги да даде знак в кой  манастир ще благоволи да бъде оставена неговата икона. 
Решили да я качат на муле, което до тогав не било използвано и да го оставят свободно да върви и където спре – там да оставят иконата.

Натоварили мулето и то, без да бъде водено и насочвано, с равен и спокоен ход се отправило към светата Зографска обител. Изкачило се на хълма на запад от манастира и там по Божий промисъл паднало и умряло.
Така Св.Георги посочил че това е мястото където би желал да остане наговата икана.
Като видели това чудо, светогорските отци приели иконата да остане в Зографския манастир и с тържествени песнопения, я пренесли до съборния храм и я поставили до левия стълб на църквата.
А на хълма била построена малка черква и келия за спомен на чудното събитие.
И до днес на двата празника на Св.Георги в манастира се прави литийно шествие с тази икона, от съборния храм докелията „Св. Георги“ на отсрещния хълм.
 
Върху нейният нов сребърен обков стои следният надпис :

„Тази чудотворна икона на светия славен великомъченик, победоносец и чудотворец Георги по неведомо Божие повеление доплува през морето от Арабия до Светата гора Атонска и отначало засия като слънчев лъч в пристанището на Ватопедския манастир. 
Щом видяха това, монасите от останалите атонски манастири също се стекоха към това чудо, като всеки от тях желаеше да прибере иконата в собствения си манастир, но по волята на Бога и на страстотерпеца Георги тя пак по чудодеен начин се премести оттам и се засели в Зографската обител, където и до днес тази икона дарява непрестанни чудеса на усърдните богомолци, които с вяра идват на поклонение в тази обител. 
В чест и памет на светия славен великомъченик Георги този обков бе направен със старанието на преподобните отци от Зографския манастир Викентий и Анатолий и с даренията на христолюбиви раби божии, одески славянобългарски търговци родом от разни епархии на Македония, чиито имена са записани в съборната книга за вечно възпоминание сред достоблажените ктитори на тази света обител. 1822г., Санкт Петербург.“ 

По време на литийното шествие иконата се носи без този обков.