22 август 2018

4 август 1791г. - Свищовският мирен договор



 ГРАД НА МИРА




На 4/17 август през 1791 г. е подписан Договорът от Свищов известен и като Мирният договор от Систова.

Договорът слага край на Австро-турската война от 1787 – 1791г. между Австрийската империя управлявана от император Леополд II Хабсбург и Отоманската империя начело на която от две години стоял султан Селим III.

В Лондон това събитие е ознаменувано с една малка улица на име Систова (Sistova Road).




На тази литография на Свищов, с буква "а" е отбелязана къщата на "Конгреса" където е подписан договорът, а с "b" къщата където са отседнали министрите (разбирано в смисъл на пълномощни министри, посланици подписали договора).








 

Турска литография, която показва подписването на договора в къщата в която през  1782 г. се е родил  х.Василий Станкович, съпруг на Марица Цанкова (дъщерята на известния свищовски чорбаджия Цанко Поп Георгиев) и баща на дарителя и благодетел на Свищов Димитър х.Василев.

Турската литография е реалистична и изобразява типичната за времето стая в българска къща с нисък резбован таван, малки прозорци от трите страни на стаята и камина(оджак).




В Австирйската империя( по онова време и чак до 1809г. главна част на Свещенната Римска Империя) дори издали възпоменателен медал за това събитие прославящ императора-миротворец Леополд II Август.




Император Леополд  II с регалиите на властта



По време на опожаряването на Свищов от руската армия на Кръстовден 14/27 септември 1810г. къщата е изгоряла, като и съседната църква Св.Николай и целия град.

Но както е известно от редица мемоари, още в края на същата година свищовлиите, които били изселени от руската армия отвъд Дунава, по леда на замръзналата река, се върнали и започнали да възстановяват града.
Не може да има спор, че всеки е отишъл да възстановява своята си къща. 

Свищов се възстановил толкова бързо, че през 1812г. ген. Михаил Кутузов е изпратил отново руска военна част начело с ген. М. Булатов  - този път за да ограби скалдовете на свищовските търговци (мазите), от което много в руската армия забогатели значително.

Свищовски мази, худ.Мара Ценова, 1967г.


Ето защо не може да има съмнение, че "Къщата на мира" е тази, на която днес е поставена плочата отбелязваща това толкова значимо за 18 век
събитие.

Разбира се, тя не е в своя автентичен вид, каквато е била през 1791г. тъй като е била възстановявана след "Изгорялството" от 1810г.

Султан Селим III


За неговата значимост свидетелства и наименованието на една улица в покрайнините на Лондон, наречена Систова.

Ул. Систова в Лондон



Група ентусиасти от Свищов ме помолиха да публикувам целия текст на договора, който те след дълги издирвания все още не могат да открият.

Това им е необходимо за да се знае, кои са били действащите лица в преговорите и подписването на договора.

Изпълнявам това тяхно желание!

Текстът на френски език е взет от 

Recueil d'actes internationaux de l'Empire Ottoman, ed. Gabriel Noradounghian (1897), pp 13 -16. 

Достъп до тази рядка книга получих благодарение на любезното съдействие на историка проф. Кевин Клинтън от Американския Научен Център в София, дългогодишен преподавател по антична история и археология в Корнелския Университет в САЩ.












Алегория за сключването на Свищовския мир между Австрия и Турция.

Източник : Wikipedia