24 март 2019

Рицар и парламентарист






Рицар и парламентарист

Васил СТАНИЛОВ 
В. "Про & Анти", 10.03.2006г.


В броя си от 8 октомври 1993 г. вестникът ни, тогава само “АНТИ”, нарече Лъчезар Тошев “самотен рицар на антикомунизма”. 
Тогава той беше атакуван за честната си позиция в Съвета на Европа не само от левицата, но и от своите колеги в СДС.
През изминалите години до днес битката с комунизма се водеше с променлив успех. 



Апологетите на червената идеология, използвайки инструментите на демокрацията, успяха да изманипулират общественото мнение както у нас, така и по целия свят, че идеята за диктатура на пролетариата и практиките по нейното прилагане не са толкова зловещи, колкото това се доказва в документи, спомени и факти от страните, където комунизмът беше на власт доскоро. 
И все пак парламентаристи като Лъчезар Тошев у нас, Йоаким Гаук в Германия, Стефан Куртоа във Франция, Владимир Буковски от Русия успяха да създадат достатъчно ясна и правдива картина за престъпленията на тоталитаризма.
 В ПАСЕ беше създадена комисия, която да оцени обективно преживяното от народите в Източна Европа и да излезе с решение. Обсъжданията траяха повече от две години. 



Яростната съпротива на левичарите у нас и в Страсбург попречи да се стигне до категорично осъждане и предложение до правителствата за съответни мерки в законодателството, промени в конституциите, включване на справедливо написани текстове в учебниците. 
И все пак осъждането на комунизма, макар и с уговорката “тоталитарен”, е факт. 



То се дължи и на усилията на личности като Лъчезар Тошев. 
Можем само да съжаляваме, че неговата обществена и парламентарна дейност не бе оценена достатъчно от ръководството на СДС и той не получи достойно място в листата на кандидатите при последните избори. 
Така той на практика беше изваден от редиците на политиците, които кръстосват шпаги с адвокатите на комунистическата диктатура. 



Очевидно има разминаване в българската и международната оценка на дейността на този наш голям парламентарист. 



Защото ПАСЕ оцени високо дейността му и приносите му, награждавайки го с почетен диплом и медал за заслуги. 
Но заслугите на Лъчезар Тошев не се изчерпват само с усилията му комунизмът да бъде осъден в ПАСЕ. 
Той организира кампания за възстановяването на Тараклийския административен регион на българите в Молдова, пребори се с доклада на комуниста Глотов и социалистката Лиди Ер, така че помаците да не се третират като етнически различни от българите, а да бъдат наричани “българи-мюсюлмани”. 



Помогна Македония да бъде специално поканен гост в Съвета на Европа, по времето, когато тя се бореше за международно признаване, постави въпроса за българското малцинство в Западните покрайнини и даже внесе документ за правото на самоидентификация на т.нар. волжки булгари. 



На него се падна честта да пререже лентата на паметника на хан Кубрат на надгробната му могила в Украйна.




 





Лъчезар Тошев беше един от тримата докладчици за приемането на Латвия в Съвета на Европа. 

ПАСЕ прие документи по негови доклади за парламентарен контрол над международните организации, който предизвика дискусии дори в Канада и Мексико, и още редица доклади за Трансграничните водни басейни - Охридското, Преспанското и Дойранското езеро, Биотероризма, парламентарния принос към Пакта за стабилност в Югоизточна Европа, международното сътрудничество в Средиземноморския и Черноморския регион, Естетизацията на сивите градски зони, унгарските малцинства…



Неговите последни инициативи са свързани с взаимодействието на ПАСЕ с националните парламенти, Промяната на климата не само чрез ограничаване на емисиите на въглероден двуокис, но и чрез залесяване и почистване на Световния океан, Създаване на Пакт за стабилност за Южен Кавказ, по които ПАСЕ ще работи идните две години. 
Последната му инициатива беше относно изнесените финансови ресурси на комунистическите режими, за разследването на които е нужно международно сътрудничество и солидарност с народите, пострадали от комунизма. 

Не на последно място - той изигра ключова роля за приемането на Декларацията за обучение в демократично гражданство, лансирана от тогавашния български посланик Светлозар Раев, довела до обявяването на 2005 г. за европейска година на демократичното гражданство, основано на образование.



 На 25 януари 2006 г. ПАСЕ прие Резолюция 1481 за международно осъждане на престъпленията на тоталитарните комунистически режими, инициирана през 2003 г. от Лъчезар Тошев и намерила успешен завършек след прекратяването на парламентарния му мандат, увенчавайки по своеобразен начин неговата дейност в ПАСЕ.

За тези инициативи на Лъчезар Тошев в. “ПРО и АНТИ” информираше редовно читателите си. 

Връчване на статуетка на рицар с вдигнат меч
 



                                                                                                       Снимки: Пресияна Станилова