22 юни 2019

ЛЯТНАТА СЕСИЯ НА ПАСЕ 24-28 ЮНИ 2019


На 24 юни се открива трета част на сесията на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за 2019 година.


Тя е юбилейна за организацията. 


По време на сесията ще се отбележи
 70-тата годишнина 
от създаването на Съвета на Европа.



На преден план "Дворецът на Европа"- седалище на ПАСЕ. Зад него е сградата на Европейския парламент.

Сесията попада в периода на председателството на Франция на Комитета на Министрите - върховният орган на Съвета на Европа.






Тази сесия е белязана от вземането на решение относно видовете санкции, които ПАСЕ може да налага на националните делегации.
Въпросът засяга пряко участието на Русия в Съвета на Европа. В случай, че санкциите не отпаднат е възможно Руската Федерация да напусне организацията.

Ако от правилника отпадне възможността за лишаване от глас и ограничение за участие в някои от органите на ПАСЕ и пр. делегацията на Руската Федерация ще се върне в Асамблеята.

 Санкциите и бяха наложени през 2014г. и подновени през 2015г. поради анексията на Крим и конфликта в Донбас.

От 2016г. Русия бойкотира Асамблеята и не изпраща делегация в ПАСЕ. Също така, от две години Русия не плаща своя членски внос в Съвета на Европа.

Франция и Германия настояват за завръщането на Русия в ПАСЕ, като за целта  се премахнат възможностите за санкции от правилника.
 Украйна, Полша, Балтийските страни, Швеция и др. се противопоставят, като заявяват,че това може да стане само ако Руската Федерация изпълни резолюциите на ПАСЕ по отношение на Крим и отношенията с Украйна.

По този въпрос, преди гласуването е организирана дискусия по инициатива на депутатите Еджидиус Варейкис (Литва, ЕНП) и Боряна Оберг (Швеция, ЕНП), които са против отпадането на възможностите за санкции от Правилника на Асамблеята. Дискусията не е организирана официално от ПАСЕ, а от споменатите членове на ПАСЕ.

Шведската депутатка Боряна Оберг, която е Вицепрезидент на ПАСЕ от януари, както и навоизбрана за ръководител на делегацията на Швеция в ПАСЕ, е българка.

 У нас Боряна Оберг е известна с това, че през 2017г. и тя - като шведски депутат, номинира Българската Православна Църква за Нобелова награда за мир.








Гласуването на резолюцията за промяна на правилника на ПАСЕ ще се проведе на 24 юни.

 От резултата на това гласуване ще зависи, дали руската делегация ще пристигне в Страсбург на следващия ден.

Съгласно процедурата, обаче, пълномощията на делегацията ще трябва да се приемат с гласуване в ПАСЕ, а това едва ли ще бъде единодушно.

Възможно е, да се оспорват на индивидуална основа пълномощията на (някои или дори  на всички) членове на една делегация.

 Тогава оспорването се разглежда в Комисията по процедурите и правилата, а ако Асамблеята реши становище се дава и от Комисията по Мониторинг. На базата на тяхното становище Асамблеята взема решение.

Поради противопоставянето на депутатите по този доклад, той привлича най-голямо внимание на тази сесия.





Другата "гореща" тема на лятната сесия на ПАСЕ е изборът на Генерален Секретар на Съвета на Европа.

Съгласно статута, той се избира от ПАСЕ с тайно гласуване.

От първоначалните кандидатури Комитетът на Министрите определи двама, които ще се състезават за подкрепата на депутатите.



Това са :


Дидие Рейндерс, Белгия



и


Мария Пейчинович Бурич, Хърватия



Гласуването на депутатите в ПАСЕ ще определи един от тях за Генерален Секретар на Съвета на Европа за следващите 5 години.






За нас третата важна тема на сесията са дебатите и гласуването на резолюция по продължаващия вече 19 години пост-мониторингов диалог на ПАСЕ с България. Те ще се състоят на 27 юни, следобед.

 Самият мониторинг на ПАСЕ над България продължи 3 години и завърши през януари 2000г.

  По останалите въпроси, на които ПАСЕ обръща внимание, продължава т.нар. постмониторингов диалог.