24 март 2021

ЕНП ОРГАНИЗИРА ДИАЛОГ НА МЕСТНИТЕ ВЛАСТИ С УЧАСТИЕТО НА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

 


 

 


На 23 март 2021г. Групата на Европейската Народна Партия (ЕНП) в Европейския Комитет на Регионите (КР) организира диалог с представителите на местните власти от ЕНП в който взе участие и Кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова.


Темата на Диалога е възстановяване на местно и регионално равнище в периода след пандемията. "Европа започва в моето село,в моя град, в моя регион" е девиз на диалозите на ЕНП на местно ниво.



Диалог на местно равнище на ЕНП

Възстановяване в периода след пандемията на местно и регионално равнище

23 Март 2021 г., 10,30 – 13,00 ч. централноевропейско време, онлайн (Interactio)


10,30-11,15 г. Откриване

Модератор: Jelena Drenjanin, първи заместник-председател на ЕНП в КР

  • Antonio López-Istúriz, член на ЕП, генерален секретар на ЕНП

  • Olgierd Geblewicz, председател на ЕНП в КР

  • Apostolos Tzitzikostas, председател на КР

  • Rui Rio, председател на Социалдемократическата партия, бивш кмет на Порто



11,15-11,45 г. Регионите и градовете, които прилагат плана за възстановяване:
предизвикателства и възможности за по-добро бъдеще на Европа

Модератор: Jelena Drenjanin, първи заместник-председател на ЕНП в КР

  • Johannes Hahn, член на Комисията, отговарящ за бюджета и администрацията

  • Siegfried Mureşan, член на ЕП, заместник-председател на Европейската народна партия, заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент

  • Johanna Mikl-Leitner, губернатор на Долна Австрия

  • Kostas Bakoyannis, кмет на Атина



11,45-12,15 ч. Изграждане на екологосъобразна и устойчива на цифровите технологии икономика на местно и регионално равнище

Модератор: Markku Markkula, председател на Градския съвет на Еспоо и председател на регион Хелзинки

  • Mairead McGuinness, член на Комисията, отговарящ за финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари

  • Emil Boc, кмет на Клуж-Напока, бивш министър-председател на Румъния за периода 2008—2012 г.

  • Agnès Rampal, заместник-председател на Métropole Nice-Côte d’Azur, заместник-кмет на Ница

  • Ricardo Rio, кмет на Брага



12,15-13,00 г. Приемане на декларацията

Модератор: Michael Murphy, член на Съвета на графство Типъреъри и председател на Комисията на КР по икономическа политика

  • Antonio López-Istúriz, член на ЕП, Генерален секретар на ЕНП

  • Isabel Diaz Ayuso, президент на регион Мадрид

  • Йорданка Фандъкова, кмет на София

  • Olgierd Geblewicz, Председател на ЕНП в КР


Възстановяване и по-стабилен европейски дом на демокрацията

 

На какъв етап сме сега?

1.Ние сме в критичен момент от реакцията си на въздействието на продължаващата пандемия от COVID-19, която поставя Европа и нейните местни и регионални власти под безпрецедентен социален, икономически, екологичен и финансов натиск.

2.Като семейство от партии ние в ЕНП сме поели ангажимент към Европейски съюз, който започва в нашите села, градове и региони. Ценим силната социална пазарна икономика, конкурентоспособната, ориентирана към местните условия промишлена политика, благоденствието като отличителна черта на нашия европейски начин на живот и установяването на многостепенни партньорства в ежедневните решения, които засягат европейците и при които активната субсидиарност е крайъгълният камък.

3.Едновременно с преместването на акцента от реакция при извънредни ситуации и цикъл на ограничителните мерки/облекчаване на мерките към преход към устойчива и екологосъобразна местна икономика, потвърждаваме, че справянето с пандемията и икономическото възстановяване след COVID-19 вървят ръка за ръка. Ние сме много загрижени, че съществува опасност сегашната пандемия да заличи десетилетия напредък на територията на Европа. Като лидери, които по принцип ценят сближаването, намираме това за дълбоко обезпокоително. Не можем да действаме както досега. Трябва да се обединим, за да се възстановим.

Какво искаме и с какво се ангажираме?

4.Отново изтъкваме, чеМеханизмът за възстановяване и устойчивост, който е главният инструмент за възстановяване в основата на NextGenerationEU, трябва да включва пълноценно многостепенното управление и да отговаря на предизвикателствата, очертани в оценките на териториалното въздействие.

5.Призоваваме държавите членки да предприемат действия във връзка с изявлението на Европейската комисия на най-високо политическо равнище, да привлекат изцяло местните и регионалните власти в изготвянето на националните планове за възстановяване и устойчивост и изрично да им отредят активна роля през целия процес —от определянето на приоритетите до установяването на изпълнимостта на сроковете, валидирането им до окончателното им представяне.Обръщаме внимание на водещите области за инвестиции и реформи, много от които се отнасят до областите на компетентност на местните и регионалните власти.

6.Поемаме ангажимент за постигане на резултати в пълно съответствие с нашите местни и регионални правомощия, по-специално предоставянето на обществени услуги, подкрепата за местната икономика и политиките за стимулиране на заетостта и социалната устойчивост, съчетани с използването на регионални, национални и европейски ресурси, както и с по-тясно трансгранично сътрудничество, за да се постигне по-силен и по-добре функциониращ вътрешен пазар. Убедени сме, че чрез многостепенно управление Европа може да постигне по-бързо осезаемо възстановяване, което да достигне до реалната икономика и гражданите, като спомогне за изграждането и консолидирането на социалнатаустойчивост.

За по-стабилен европейски дом на демокрацията

7.Предупреждаваме, че подходите, при които липсва целенасочена, съгласувана и последователна координация между различните равнища на управление при формирането, изпълнението и оценката на политиките, са със слаба ефективност. Потвърждаваме отново призива си към партньорите в управлението, в дух на сила в единството и сила в многообразието, да обединят силите си с регионалните и местните лидери и по този начин да укрепят доверието в демокрацията.

8.Градовете и регионите трябва да имат справедлив, навременен и достатъчен достъп до ресурси. По този начин можем да съчетаем основите на ефективното и прозрачно управление и по-доброто изпълнение на публичната политика и в крайна сметка да постигнем значими резултати за нашите съграждани и предприятия.

9.Подчертаваме необходимостта да се извлече полза от настоящия и уникално подходящ контекст с неговия исторически акцент върху бъдещето на Европа и устойчивостта на нашия социално-икономически модел в бъдеще чрез преход към повече кръгови, устойчиви и цифрови средства запроизводство и потребление, като се има предвид, че понастоящем политическият акцент и ударението в политиките на ЕС с право се изместват от стратегия към изпълнение.

10.Нека да надграждаме съответните си силни страни и да ги използваме в полза на преодоляването на асиметричните предизвикателства, които не познават административни граници между европейското, националното, регионалното и местното равнище.Призоваваме всички участници да осъзнаят, че чрез насърчаване на партньорства със и между местните и регионалните власти, които последователно показват образцови примери за иновативни инструменти на управление, можем по-добре да изграждаме и прилагаме политики с добавена стойност.

Потвърждаваме отново ангажимента си към принципите на правовата държава, но отново заявяваме, че местните и регионалните власти не трябва да бъдат наказвани заради резервите на националните правителства.

_____________