05 септември 2021

НА 23 АВГУСТ 2021г. В СВИЩОВ БЕ ОСВЕТЕНА НОВА ЦЪРКВА "СВ. ЛУПУС ОТ НОВЕ"

 

На 23 август - Денят на който се чества паметта на Св. Лупус от Нове, съратник на Св. Димитър Солунски, в Свищов беше осветена нова църква посветена на светеца наречен на български език - Св. Луп от Нове, а на гръцки - Св. Лупос. 

В империята, в която по това време латинският език и бил официален, по-вероятното произношение на името на светеца да е било Лупус (Вълчо).

Църквата е построена изцяло с дарителски средства. Тя ще бъде храм на източните свищовски гробища.

Някога в античния град Нове, намирал се до днешния Свищов култът към съратника на Св. Димитър е бил широко почитан.Твърде вероятно е и огромната християнска базилика тогава да е носила името на Св. Лупус.

Според някои жития Св. Лупус е бил слуга на Св.Димитър, а според други - Епископ на гр.Сирмиум, където Св.Димитър е служил като дякон.

Житиеписците са единодушни, че Св. Лупус е присъствал на мъченическата смърт на Св.Димитър, след което е потопил дяконският му орар (препаска) в мъченическата му кръв, както и потопил пръстена на Св. Димитър в кръвта му и с тях извършил много чудеса. 

Поради тези чудеса, които доказвали силата на новата християнска религия, бил преследван и завършил мъченическия си път в центъра на I-ви Италийски легион - гр.Нове, посечен по заповед на император Максимиан.

Според някои сведения ( Farlati, D. Illyrici sacri. Ecclesia Diocletana, 7, Venetiis 1817, p. 484-485.) в гр.Сирмиум – днес Сремска Митровица в Сърбия е светителствал като епископ мъченикът Луп.

Доказателства за това привежда известният агиограф Д. Пейпърброк.

В Гръцките Извори за българската история (ГИБИ) – 2 (стр. 330-335), е цитиран Теофилакт Симоката, живял в първата половина на 7 век и написал своя “История” ( Световна история) в която описва и делата на император Маврикий се говори за поход по южния бряг на Дунава на брата на император Маврикий - стратегът Петър през лятото на 594г. се казва :

На втория ден дошъл при града Ятрус и след като преминал покрай крепостта Латаркий, разположил се на стан в Нове.

Местните жители, когато чули, че стратегът ще дойде, излезли от града и му устроили много тържествено посрещане. 

Те помолили Петър да отпразнува с тях празника на мъченика Лупус, защото в този ден било навечерието на празника на мъченика Лупус. Обаче стратегът казал, че не можел да прекара деня на това място, понеже било неоходимо да отпътува.

 Но гражданите като все повече настоявали и го молели, накарали стратега да вземе участие в празненството. 

След като престоял два дни в града, Петър потеглил оттам и установил лагера си при Теодоропол, а рано сутринта дошъл в така наречената Курсиска (Секуриска?). На третия ден устроил стана си в Асимунт”. (На устието на р.Осъм – бел. ред).

Едноименен светец е описан в синаксара на Св. Димитрий Ростовски, но той е живял половин век по-рано от Новейския светец, бил е роб, а не епископ и пр. Това съвпадение на имена може да породи известни недоразумения. Затова към името на Св. Луп е добавено "от Нове".

Св. Лупус не е готският просветител Вулфила. 

Вулфила е бил от арианите т.е. еретик. Византийската империя е била религиозна империя и е осъждала и преследвала еретиците. Арианството е било заклеймено на Първия Вселенски Събор с активното участие на Св. Николай Мирликийски и Св. Спиридон Тримитунтски. 

Не би могло в Нове да се чества тържествено еретик, при това в присъствието на брата на императора.

С изграждането на новата свищовска църква, се възстановява почитанието към Св. Лупус от Нове.

Църквата е осветена на 23 август 2021г. от Великотърновският Митрополит Григорий в съслужение със свищовските свещеници.






 


 Свързана тема :

На 23 август честваме съратника на Св. Димитър Солунски - Св. Лупус от Нове (Свищов)

http://toshev.blogspot.com/2019/08/23.html


Забравеният светец от Нове (Свищов)

http://toshev.blogspot.com/2018/08/blog-post_22.html