29 юни 2009
















Фото: Пресиана Василова



Как да гласуваме

 

На изборите за 41 –во Народно събрание ще се гласува с две интегрални бюлетини.

Няма да има отделни бюлетини за партии и кандидати. Едната бюлетина е с номерата на всички листи на партиите ( и по три имена от всяка листа), а другата за мажоритарните кандидати, написани един под друг по реда на номерата, определени от ЦИК.


За да се гласува, трябва да се постави знак върху номера на избраната партия/ коалиция в едната бюлетина и съответно върху номера на мажоритарния кандидат във втората бюлетина. Бюлетините се получават от изборната комисия, която поставя печат върху бюлетината пред гласоподавателя. Гласоподавателят трябва да види дали по бюлетините, които е получил няма нанесени знаци, които могат да направят бюлетината невалидна.

Не се правят бележки върху име на кандидат от листата или име на мажоритарен кандидат, защото на тези избори НЯМА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНО ГЛАСУВАНЕ.


Всякакви бележки извън квадратчето, в което е вписан номера на партията или кандидата ще направи бюлетината невалидна.

Така например привържениците на Синята коалиция, ще трябва да гласуват чрез поставяне на знак в квадратчето с № 19, както за партийната листа, така и за листата с мажоритарните кандидати.


Преди гласуването комисията слага втори печат върху вече затворените от гласоподавателя бюлетини и след това той лично ги пуска в кутията за гласуване.