Пълнен шаран по свищовски
Продукти | |
---|---|
| |
порции: | 0 |
време: | |
ен. ст.: | XX kJ/XX kcal |
Приготвяне
Шаранът се почиства, посолява и се оставя на хладно 2 часа, за да поеме солта. През това време се приготвя плънката: 5-6 глави лук - според шарана - се нарязват на ситно и се слагат в тиган да се запържат леко. Добавя се 1 чаена лъжичка червен пипер и малко черен пипер. Към тях се добавят стафидите и 1-2 лъжици захар - направо в тигана. Посолява се леко. Добавя се малко магданоз, нарязан на дребно. Слагат се 2-3 щипки канела.След това се сваля от огъня и след малко се добавят 2 чаши чукани орехи. Орехите се почистват и се чукат в хаван, а не се смилат; слагат се, когато сместа не е много гореща, за да не почернеят. Сместа се разбърква добре и шаранът се пълни с нея. Пълнят се и предварително почистените хрилни отвори и главата.
Напълненият шаран се слага в тава. Полива се с олио и се поръсва с червен пипер и брашно. Налива се чаша вода и се слага да се пече, като от време на време се полива със соса.
Шаранът се поднася вече поизстинал, за да се усети ароматът на блюдото.
Шаранът за Никулден, по тази свищовска рецепта, в нашето семейство се приготвя поне от 200 години. Всички свищовлии от старите родове приготвят пълнен шаран по този начин. Освен на Никулден, този вид пълнен шаран се прави и при различни църковни ритуали.
CARP FARCIE A LA SVISHTOVIENNE
(for St. Nicholas Day - 6th December)
Svishtov
is an old University Town located near the southest point of the
Danube river.
INGREDIENTS:
One good
carp (2-3kilos) - preferably from the Danube river
4-5 onions
of middle size
2 tea cups
of crushed walnuts
50 g.
raisins
1-2 soup
spoons sugar
2-3
pinches cinnamon
salt
black
pepper
red
paprika pepper
parsley
flour
sunflower
oil
PREPARATION:
The
carp should be eviscerate from internal organs, washed and salted.
Then
leave the carp for about 2 hours to absorb the salt.
In
the meantime, the onions (their number depends on how big is the
carp) should be chopped up into small pieces and stir-fried in 3-4
spoons of sunflower oil.
When
the onion is stewed, add one tea spoon paprika paper, some black
paper, salt and 1-2 soup spoons sugar.
Add
the raisins and some chopped parsley and sprinkle it with 2-3 pinches
of cinnamon.
Then
you take away the frying pan from the fire and when the mixture
becomes not so hot, add the walnuts (if you add them immediately in
the hot mixture, they will become black).
Mix
well and stuff the carp with the mixture, including its head, which
should be cleaned as well.
Then
put the stuffed carp in a baking dish, put some sunflower oil on it
and sprinkle with flour and red paprika paper. Add a cup of water!
Put
in the oven and bake for about 45 minutes at 200 degrees Celsius.
Offer
the dish not so hot, in order to feel its aromatic flavour.