01 декември 2015

"Съединението прави силата" – лозунг и на Голяма Европа


От сайта на БНР :


Интервю на Ирина Недева с Лъчезар Тошев"Съединението прави силата" – лозунг и на Голяма Европа

Постоянната комисия на ПАСЕ прие в края на ноември предложената от България "Декларация за препотвърждаване на принципите на европейското единство и сътрудничество". 

Постоянната комисия, която действа от името на Асамблеята между пленарните сесии, заседава на 27 ноември 2015 година в София.

Тогава бе приета важна Декларация, която ще остане в европейската история като Софийска декларация.
Съветът на Европа реши първо да препотвърди принципите и ценностите на европейското сътрудничество, в един период, когато Европа се сблъсква с предизвикателства, проблеми и конфликти – единственият адекватен отговор на това е една обща позиция да бъде изработена, затова лозунгът на българското председателство е "Съединението прави силата". 

В момента това е лозунгът на Голяма Европа, каза в предаването "Хоризонт до обед" Лъчезар Тошев, ангажиран с каузите на Съвета на Европа като почетно асоцииран член на ПАСЕ.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.  


 Свързана тема :


Важно е, че в този момент подарихме на Европа

"Съединението прави силата"

Лъчезар Тошев пред news.bg, интервю на Весела Веселинова

http://news.bg/interviews/vazhno-e-che-v-tozi-moment-podarihme-na-evropa-saedinenieto-pravi-silata.html


Господин Тошев, Заседанието на ПАСЕ в София на 27 ноември се проведе на фона на атентатите в Париж, сваления руски самолет на сирийско-турската граница и увеличаващия се брой нелегални имигранти, които навлизат в страната ни. Вие присъствахте на това заседание като почетно асоцииран член на ПАСЕ. Тези въпроси бяха ли представени на вниманието на депутатите от ПАСЕ на заседанието?

Постоянната комисия на ПАСЕ всъщност е една мини-Асамблея. Тя действа от името на Асамблеята между пленарните сесии и включва председателя и заместник-председателите на ПАСЕ, председателите на политически фракции, лидерите на национални делегации и председателите на комисии, докладчиците по разглежданите теми - общо около 60 парламентаристи. Заседанието се проведе в София, тъй като от 10 ноември т.г. България пое ротационното председателство на Комитета на Министрите на Съвета на Европа. В него заседават Министрите на външните работи на 47-те страни-членки. Ако те отсъстват, ги заместват съответните посланици.


Г-н Даниел Митов от 10 ноември т.г. до 18 май 2016 г. е Председател на този върховен орган на Съвета на Европа. За разлика от Европейския съюз в който членуват 28 страни, Съветът на Европа всъщност е една Пан-Европейска организация на т.нар. Голяма Европа и е първата европейска организация, основана на 5 май 1949г.в Лондон.

Тя заседава в Страсбург в „Двореца на Европа“.

На заседанието в София имаше едночасов дебат по драматичните събития на които станахме свидетели в последния месец. 

В заседанието участваха Г-жа Цецка Цачева – Председател на Народното събрание, Г-н Даниел Митов-Министър на външните работи и г-н Христо Иванов - Министър на правосъдието. Ръководителят на българската делегация в ПАСЕ д-р Джема Грозданова внесе проект за декларация, който беше приет единодушно. От този декларация ще последват важни действия!


Д-р Джема Грозданова

Защо тази декларация е важна?

Декларацията е български принос към консолидирането на Европа в този момент. Не е случайно, че девизът на българското председателство на Съвета на Европа


за периода до 18 май догодина е

“Съединението прави силата!”.

Това стана европейският девиз в момента и е най-адекватното послание и отговор на драматичните събития на които сме свидетели. Радвам се, че точно ние го подарихме на Обединена Европа.

Декларацията изискваше Асамблеята да препотвърди принципите и ценностите на Европейското единство и сътрудничество и тя го направи.

Това се налагаше, предвид турболентните политически процеси в Европа от последните години и месеци, които изискват обща позиция и общи действия.

Само така Обединена Европа може да е силна и да защити успешно свободата на своите граждани. Без демократична сигурност, не може да има нито икономическа, нито социална сигурност.

Изолирани действия на отделни държави едва ли биха могли да се справят с такива глобални проблеми.

Нарушението на международното право в случаите с Грузия и Украйна, вълната от бежанци, терористичните актове в Париж, но не само в Париж....в цяла Европа - Мадрид, Москва, Турция и пр. трябва да получат общ отговор основан на принципите, които защитава Обединена Европа.

Това заседание съвпадна с годишнината от подписването на Споразумението от Хелзинки, което преди 40 години стана основа на международните отношения и което изисква решаване на споровете с мирни средства, спазване на границите, сътрудничество между държавите и т.н.

Последните събития показаха, че спазването на тези принципи е изключително важно днес.

Декларацията ги потвърди с изричен текст! Също така припомни, че страните-членки трябва да участват искрено и активно за постигането на целите на Съвета на Европа, който без съмнение промени целия континент за годините на своето съществуване, замени конфликтите със сътрудничество и войните с мир.
Това е общо достижение, което трябва да се запази!

Какви са Вашите очаквания от толкова много срещи на евролидери, обсъждане на мерки за борба с различни увеличаващи се престъпления като тероризъм, наркотрафик и т.н.?

Нашата декларация беше подкрепена от лидерите на всички политически фракции в ПАСЕ още преди гласуването, а беше приета в София с консенсус – само един социалист от Швеция гласува „въздържал се“.
Това е окуражаващо. Нещо повече - в последния параграф ПАСЕ свика Четвъртата среща на държавните глави и ръководителите на правителства на 47-те страни-членки, които да препотвърдят ценностите и принципите на които се основава европейското единство и сътрудничество.

В историята на Съвета на Европа от 1949г. - до днес, има само три такива срещи на най-високо равнище, а тази ще е четвъртата!

На следващото заседание на Бюрото ПАСЕ ще обсъди, как депутатите да се включат в подготовката и определянето на темите на тази среща, за да може и гласът на парламентаристите да бъде чут. Декларацията, внесена от Джема Грозданова, още с приемането й стана важна нова страница от историята на Обединена Европа. И началото на написването на тази страница беше поставено в София!

Европа срещу терора с хан Кубрат начело "Съединението прави силата" вече е девиз и на обединена Европа

Автор: Вера К. Александрова


Българският национален девиз "Съединението прави силата", който е закодиран още в посланието на хан Кубрат към синовете му, в момента е девиз на обединена Европа. Това се случва в един от най-трудните моменти на стария континент насред терора и кризата с бежанците.
"Съединението прави силата" е девиз на нашето председателство на Съвета на Европа и девиз на Обединена Европа. Нещо, което нашите предци са ни завещали, ние го направихме достояние на Обединена Европа".
Това разказа пред Dnes.bg Лъчезар Тошев, който е асоцииран член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа

По инициатива на България ПАСЕ прие декларация, в която настоя Европа да препотвърди европейското единство. Асамблеята заседава в София миналия петък, а декларацията, внесена от шефката на външната комисия Джема Грозданова получи подкрепата на почти всички над 60 депутати от националните парламенти на страните-членки.

Тошев е категоричен, че "Съединението прави силата" е най-адекватният девиз за Европа в сегашния момент. "Сега ако всеки започне да се опитва да си решава проблемите, шансовете не са големи, трябва обща позиция. Когато са заедно страните, са много по-силни и могат да решат всякакви проблеми. Иначе шансът е много малък", каза още Тошев, който е бивш депутат от СДС.

Той обясни, че декларацията с призив за единство на Европа, внесена от България, е била подкрепена и от Германия, от Унгария, която обикновено търси собствен път в Европа, от Гърция и други. "Това е голямо постижение, на мен ми напомня големите външнополитически успехи на СДС от едно време", каза още Тошев.


 Свързана тема :
 

ОТ СОФИЯ ПАСЕ СВИКА ДЪРЖАВНИТЕ ГЛАВИ И ПРЕМИЕРИТЕ НА 47-ТЕ СТРАНИ-ЧЛЕНКИ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА - ПО БЪЛГАРСКО ПРЕДЛОЖЕНИЕ
 Свързана тема :

ПОСТОЯННАТА КОМИСИЯ НА ПАСЕ В СОФИЯ 
26-27 НОЕМВРИ 2015г.
http://toshev.blogspot.bg/2015/11/blog-post_14.html

  
ЗАСЕДАНИЕ НА БЮРОТО, ПРЕЗИДЕНТСКАТА И ПОСТОЯННАТА КОМИСИЯ НА ПАСЕ В СОФИЯ 
26-27 НОЕМВРИ 2015г.
http://toshev.blogspot.bg/2015/11/blog-post_14.html


Свързана тема :

В навечерието на българското председателство на Комитета на Министрите на Съвета на Европа 

 http://toshev.blogspot.bg/2015/11/blog-post_9.html

 


Свързана тема :

Европейски консенсус по българско предложение