31 юли 2020

СБОГОМ, МИЛА, ХРАБРА ДУША!


ОТ ВЕСТНИК 
ДУНАВСКА ЗОРА, 
Бр. 22 , 31 ЮЛИ 2020г.






ПОСЛЕДНО СБОГОМ !


На 28 юли 2020 година много хора се стекоха в Съборната църква в Свищов със свити сърца. 

Дойдоха, за да се сбогуват с един обичан човек, заслужил безкрайното им уважение. Изразител на техните чувства и мисли стана любимата учителка на не едно поколение ученици Надежда Бандова, която с вълнуващото си слово стигна до сърцето на всеки от присъстващите.

Като редактор на забележителната книга на д-р Мария Тошева “Свищовски родови хроники”, тя бе общувала с авторката много повече от нас.

Разбираемо беше вълнението на Надежда Бандова в тези последни мигове на раздяла, както и желанието и да сподели мислите си и напиращите чувства.

Убедени сме, че нашите читатели заслужават да прочетат това слово.



Надежда Бандова (вдясно), при представянето на първото издание на "Свищовски родови хроники" в Свищов



СБОГОМ, МИЛА, ХРАБРА ДУША!

В семейството на Асен Ценов Цанков и Блага Петрова Халачева е родена. След дядо-фелдшер, майка – фармацевт, съпруг – стоматолог, тя – свищовски лекар, обичан и уважаван.

Днес се разделяме с нея, с д-р Мария Тошева, посветила живота си на най-драматичната професия. Разделяме се с жена, разбрала незаменимостта на простотата : на хляба – нафора, на гроздовия сок – причастие; на бащината вековна каменна къща, на майчиното слово към синовете.



Разделяме се с личност прозряла, че хоризонтите са без граници, видяни от височината на камбаните. 

Приела от духа на родовете, че на земята свищовска да знаеш, означава да си спомняш. 


Мария Тошева сподели с поколенията чистата вода на спомена, дари на свищовлии апасионатната си обич към родния град, към дишащите в семейна близост къщи.


Д-р Мария Тошева до края съхрани светлината на духа, свободата на душата, топлината на сърцето. Властното очарование на Рила, храбрите черешови води на Дунав, топлината на единението със съпруг и синове, със съмишленици – колеги и приятели, ще бъдат с нея.



Сбогом, мила, храбра душа!

Сбогом!



Надежда Бандова







ДЪЛБОК ПОКЛОН !


Винаги вестта за кончината на близък човек ни сварва неподготвени. 
Таях някаква надежда , че лекарката, която е спасила не един човешки живот и е дарила толкова много обич и уважение на съгражданите се, ще ни подари още незабравими дни от общуването с нея.


За жалост болестта не пощади и нея.


Д-р Тошева завърши земния си път, но ни остави незаличими спомени и примера как се живее достойно.

За което – дълбок поклон!



Янка Боянова

Главен Редактор 
на в.Дунавска зора





СВИЩОВ ОСИРОТЯ С ОЩЕ ЕДНА ЕМБЛЕМАТИЧНА ЛИЧНОСТ



От свое име и от името на Общинското ръководство изказваме най-дълбоко съжаление от кончината на нашата съгражданка д-р Мария Тошева.



Свищов осиротя с още една емблематична личност.



Общественик, хуманист и човек с извисен дух беше д-р Тошева.

Тя ни остави светъл спомен за себе си.

Чрез яркото си, но скромно присъствие в общественото пространство ни научи, че трябва да бъдем добри специалисти в професионалното поприще, но и добри в общението с хората.



Д-р Тошева ни завеща безценни писмени източници, от които идните поколения ще черпят истини за историята на Свищов и неговите светли личности.


Тя безспорно се нарежда сред плеядата от видни свищовци – наши съвременници за които дълго ще си спомняме.



Съболезнования на близките на д-р Мария Тошева!

Поклон пред паметта и!


Генчо Генчев 
кмет 
на община Свищов






“Свищов е неизчерпаема златна мина, кариера от скъпоценни камъни с висока каратност за историци и краеведи. Той носи своя драгоценен товар от миналото, богатството, което никой не може да му отнеме. 
Дано повече хора научат за оставеното от нашия град в историята на България.”

“Свищовски родови хроники”
д-р Мария Тошева



. От сайта на Община Свищов: . С дълбока скръб съобщаваме за кончината на нашата съгражданка, носителка на званието „Достоен за Свищов“ д-р Мария Асенова Тошева (2020-07-27 13:44:08) .

Скръбна вест 

 

 Д-р Мария Тошева е родена в Свищов на 11 април 1937 година. Семейството й води корените си от старите свищовски родове, играли активна роля във Възраждането и в строителството на съвременна България.

 След завършване на своето начално и гимназиално образование в Свищов, д-р Тошева следва медицина във ВМИ – София и завършва през 1961 година. По разпределение е назначена като епидемиолог в СЕС Свищов, а след две години ординатор във Вътрешно отделение на Районната болница в града, а от 1969 година е рентгенолог с придобита специалност през 1973 година. От 1976 година до пенсионирането си е завеждащ рентгеновото отделение в свищовската болница.

 Проучванията които прави на свищовската история и свищовските родове, намират израз в съставянето и публикуването на няколко книги на тази тема. 

През 2004 година е издадена книгата „История на здравеопазването в град Свищов“. 

 Следва първото издание на книгата „Свищовски родови хроники“, издадена през 2011 година. 

Третата й книга, публикувана през 2017 година, е посветена на докторската дисертация на д-р Атанасович „Теза за докторат по медицина“, представена и защитена на 17 юни 1848 година в Парижкия факултет по медицина, към която има подробна биографична справка от съставителката за семейството на д-р Атанасович. 

Същата книга през май 2020 година беше вписана в каталога на Конгресната библиотека на САЩ. 

През 2018 година въпреки здравословното си състояние тя издава второто издание на книгата „Свищовски родови хроники“, с което дава възможност да се разкрият много нови данни, уточнения и информации за свищовските родове. 

С това книгата се превръща в извор за историята на град Свищов, запазва паметта за неговите граждани и допринася за обогатяване на българската история. 

 През 2015 година д-р Мария Тошева е удостоена с най-високото отличие на Община Свищов в областта на културата „Достоен за Свищов“. 

Свищовската общественост ще я запомни с нейната дълбока честност и всеотдайност. Община Свищов изказва съболезнования на близките на д-р Мария Тошева. . Поклон пред паметта й! 

 

Генчо Генчев 

Кмет на Община Свищов 

P.S. Поклонението ще се състои на 28 юли 2020 г. в храма „Св. Троица“ в Свищов.

 

Д-Р МАРИЯ ТОШЕВА НАГРАДЕНА ПОСМЪРТНО С НАГРАДАТА "ЗЛАТНО ДУНАВСКО ПЕРО"