09 ноември 2015

В навечерието на българското председателство на Комитета на Министрите на Съвета на ЕвропаБНР : България поема председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа

публикувано на 09.11.15 в 12:08

Интервю на Ирина Недева с Джема Грозданова-Ръководител на българската делегация в ПАСЕ, в навечерието на българското председателство (10.11.2015-18.05.2016г.)Цялото интервю с Джема Грозданова можете да чуете в звуковия файл от сайта на БНР, който може да посетите като кликнете тук :

http://bnr.bg/horizont/post/100623805/utre-balgaria-poema-predsedatelstvoto-na-komiteta-na-ministrite-na-saveta-na-evropa
Утре започва българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. (...в който участват външните министри на страните-членки - б.м. Л.Т.)

Съветът на Европа е най-голямата паневропейска организация, в която членуват страните от т.нар. „голяма Европа“ - 47 страни членки, за разлика от 28 страни членки на Европейския съюз​. 

Съветът на Европа е организацията, възникнала като отговор на руините от Втората Световна война и затова "бащите основатели" държат на спазването на човешките права и свободата. 

Това е организацията, която акцентира върху човешки права, свобода на медиите, върховенство на закона. 

Тя ​прави критичните доклади за състоянието на правата в отделните държави и излиза с декларации, резолюции и конвенции.

Тази година България за втори път в историята ще бъде председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа. За първи път това се е случило през 1994-та година.

България ще поеме председателството на церемония в Страсбург, където ще бъде министърът на външните работи Даниел Митов.

Мотото на нашето председателство е "Съединението прави силата", съобщи в предаването "Хоризонт до обед" Джема Грозданова - ръководител на българската делегация и вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/:

Ние ще представим нашето мото, като го представяме с едно лого, което ще бъде поставено като бранд на трамвай в Страсбург. 

Това е основния транспорт там, много е атрактивен. Всички ще могат да видят, че България става председател на Комитета на министрите на "голяма Европа".
В края на ноември България ще е домакин на заседанието на Постоянния комитет на Съвета на Европа. Очаква се тогава да бъде изготвена декларация, в която да бъдат препотвърдени всички принципи на европейското единство и сътрудничество.

Декларацията е по повод 40-годишнината от заключителния акт на Хелзинки. 

Основни принципи са ненарушимостта на границите, равенството, неприлагането на сила, когато се водят преговори, териториалният интегритет, сътрудничеството между държавите и върховенството на международното право, посочи Джема Грозданова.

Тя каза още, че във финалния текст на декларацията ще бъде записано, че се предлага среща на високо равнище на държавните и правителствени ръководители на страните - членки, което не се е случвало от 10 години.

Джема Грозданова не изключи възможността Русия през януари да напусне ПАСЕ, без Комитета на министрите.
Цялото интервю с Джема Грозданова можете да чуете в звуковия файл.