07 май 2016

Честит Гергьовден!



Всенощно бдение в чест на Св. Вмчк. Георги Победоносец в Зографския манастир


Литийно шествие


Празнични песнопения от Зографския манастир "Св. Вмчк Георги Зограф"

Празник в Зографски манастир "Св.Вмчк Георги-Зограф" Възхвала на св.Георги Победоносец
Празник в Зографски манастир
"Свети Великомъченик Георги - Зограф"
Запис на отделни кадри от празника в Зографски манастир
взети от йеродякон Иустин Зографски




Аравийската икона на Св.Георги, а пред нея сложено коливо за освещаване с изобразен образа на светеца. До иконата - мощехранителница с мощи на Св.Вмчк.Георги  и кандило


Литийно шествие в Зографския манастир с иконата на Св.Георги - Аравийска






Икона на Св. Георги, подарена от молдовския владетел Стефан Велики в началото на XVI в.

Турските войски често нападали земите на молдавския воевода Стефан. По едно време към него потеглило безчислено множество, което искало да го унищожи докрай. Като видял това пълчище, той се разколебал и се уплашил по човешки. С болка в сърцето си се обърнал към Господа, а вечерта заспал печален. 

Насън на опечаленото сърце се явил свети великомъченик Георги и му рекъл: 
 
Дерзай в Господа и да не се страхуваш от това множество. 

Щом дойде утрото, събери полковете си и ги изпрати към враговете с тръбен и тържествен глас. 

И ще познаеш Божията сила, която винаги ти помага, защото затова съм пратен - да покажа Кой е Побеждаващият и великата Му сила, която действа чрез тебе, и да ти помогна в тази битка. 

А ти ми обнови опустошения манастир, който се нарича „Зограф“ и се намира в Светата Атонска планина, и пренеси там иконата ми, която имам при теб“.  

Като станал от сън и размислил за видяното, воеводата никак не се усъмнил в Божията милост, и като събрал полковете си, ударил противника и го унищожил докрай. 
 
Преданието разказва, че пленените турски военачалници се явили един ден при воеводата и му казали:

„Сред вашите войници имаше един храбър воин, когото искаме да видим и да поздравим. Ние почитаме безстрашните бойци, макар и да са наши врагове. Той връхлиташе като вихър върху войските ни, сееше ужас сред тях. Много народи сме покорили, в много битки сме били, но такъв войник не сме срещали. Той летеше между полковете, конят му сякаш беше с криле, а мечът му като светкавица. Неговият набег се носеше като гръм над бойното поле, а погледът му като мълния сковаваше най-храбрите ни полкове. Воеводо, покажете ни този войник, за да го почетем“. 

Стефан казал, че сред войските му няма такъв боец. Погледът на военачалника случайно се спрял върху иконата на свети Георги. „Ето този беше, който е нарисуван тук. Слава, хвала и чест на името му. Честити сте, че имате такъв боец на ваша страна.“ И се поклонил със страхопочитание на светия Великомъченик, Победоносец и Чудотворец Георги. 



 
Благодарен за помощта на Светеца, воеводата Стефан изпратил в Света Гора свой честен служител с иконата и му поръчал да обнови обителта из основи.
Така третата чудотворна икона на Свети великомъченик Георги била положена в Зографския манастир. Воеводата построил пристанищна кула и болница в манастира, а неговият син Иоан Богдан направил трапезария за 180 монаси.

Източник :
http://sveta-gora-zograph.com/manastira/slova.php?id=1




Знамето на княз Стефан Велики, подарено от него също на Зографския манастир, но в по-нови времена изчезнало от там. Днес се намира в музея в Букурещ (както и би могло да се предположи)



Иконата на Св.Георги от храма в Лида, 665г.Сл.Хр. Днес се намира в Манастира Нямц - Румъния


Честит Гергьовден!

ЗА ЕДНО ЧУДО НА СВ. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ В ЗОГРАФСКИЯ МАНАСТИР ОТ 1985 ГОДИНA

http://l-toshev.blogspot.bg/2015/05/blog-post.html

Д-р Георги Лазаров: В иконата на Св. Георги в Зографския манастир има част от фалангата на десния показалец на човешка ръка!
С прочутия хирург на ръката в Балтимор – САЩ, д-р Георги Лазаров разговаря Лъчезар Тошев
В.Лечител, 22.01.2015г.

Зографският манастир чества възстановяването на Храма на Св.Георги в Лида

http://toshev.blogspot.bg/2015/11/blog-post_16.html