18 септември 2016

Решение на Народното събрание : 19 Октомври - Ден на българо-унгарското приятелство

Решението е гласувано от Народното събрание единодушно!

130 депутати са били "за", без "против" и "въздържали се".


Председателят на парламента на Унгария Ласло Кьовер благодари за решението на Народното събрание за обявяването на 19 октомври за Ден на българо-унгарското приятелство
 
16/09/2016
 Председателят на парламента на Унгария Ласло Кьовер благодари на председателя на Народното събрание Цецка Цачева за приетото вчера от българския парламент решение за обявяване на 19 октомври за Ден на българо-унгарското приятелство. Двамата председатели се срещнаха по време на Европейската конференция на председатели на парламенти.

Цецка Цачева отбеляза, че това е станало с мнозинство от 130 народни представители, като нито един не е бил против и въздържал се, въпреки че в българския парламент има 8 парламентарни групи. Това по думите й е израз на историческите и приятелски отношения между двете страни, за чието задълбочаване трябва да продължи да се работи.

Председателят на Народното събрание от своя страна благодари за изразената подкрепа на Вишеградската четворка за оказването на помощ на България за опазване на външната граница с Турция. Тя отбеляза, че нашата страна се нуждае от такава помощ и разчита на европейска солидарност по този въпрос.

Председателят на унгарския парламент заяви, че това е мотивирано от приятелско чувство към българския народ, но и от съзнанието за национален интерес. Ние, подкрепяйки вас, подкрепяме и нашия национален интерес, подчерта той. Ласло Кьовер изрази и подкрепа на членството на България в Шенген, защото страната е изпълнила всички изисквания. Винаги, когато Унгария е била обект на критики, сте проявявали разбиране към нас и затова очаквайте реципрочно отношение, заяви председателят на унгарския парламент.
(от сайта на Народното събрание)


Свързана тема :


Предстоящо: Обявяване на 19 октомври за Ден на Българо-Унгарското приятелство

http://toshev.blogspot.bg/2016/09/19.html


Продължение на темата :


НА 20 СЕПТЕМВРИ КОМИСИЯТА ПО ВЪНШНА ПОЛИТИКА НА УНГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ГЛАСУВА ЕДИНОДУШНО ПРОЕКТЪТ ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ДЕНЯТ НА СВ. ЙОАН РИЛСКИ 19 ОКТОМВРИ ЗА ДЕН НА УНГАРО-БЪЛГАРСКОТО ПРИЯТЕЛСТВО


Становището на Комисията подписано от нейния Председател г-н Жолт Немет
ТЕКСТЪТ НА ПРОЕКТА