25 септември 2016

Цар Борис III при свищовските рибари





Цар Борис III при свищовските рибари

Ангел Балашев, 
Из книгата “Свищов преди 60 и повече години”, София, 2007г.

Прие едно от посещенията си в Свищов цар Борис, придружен от принц Кирил и адютант, излиза цивилен на разходка по брега на Дунава. На около километър, нагоре от пристанището лятно време рибарите си правеха колиби от тръстика и там, на брега на Дунава, прекарваха до късна есен.

Така са близо до реката, защото най-много риба се лови сутрин на зазоряване, а освен това си пазят лодките и винтерите (винтер – от лат. Риболовен уред от няколко мрежести конуса). 


 

Било привечер и рибарите си варели рибена чорба и си пиели ракията. Царят се спрял при тях, попитал ги има ли риба, каква риба ловят, добре ли изкарват от риболова и какво варят в котела на огъня.

Риборите отговорили на въпросите, без да познаят царя и поканили групата да седне при тях на ракия, а после и на рибена чорба.

Царят харесал чорбата и ги попитал как я правят толкова вкусна. Те отговорили, че я готвели, както се вари чорба. Даже вземали вода от Дунава, защото край берга нямало чешма.

Слагали олио, сол, оцет, лук, а в зависимост от сезона купували от съседните градинари домати, чушки, зеле и други зеленчуци, които слагали в чорбата.

Най-важното, казали те на непознатия си гост, в котела да има много риба, разнообразна и да не бъде дребна.

С малко и дребна риба не става вкусна чорба.
Те добавили и от кои видове риба, в зависимост от сезона, се слага в чорбата. 

Цар Борис и Принц Кирил пред Съборната църква Св.Троица в Свищов, 1936г.
 

Цар Борис и придружаващите го станали да си ходят, благодарили за гостоприемството и царят, както му беше навикът, извадил сребърни монети с неговия лик и дал на всички рибари по една монета.

Те, разбира се, казали, че не трябва да им се заплаща за гостоприемството и отказали. Но гостът отвърнал, че не им плаща вечерята, а им дава за почерпка, когато отидат в града.

А като му отговорили, че с парите могат да си купят цяло буре вино, непознатият се усмихнал :

Е, щом можете – купете си, докарайте го в колибата да си пийвате след риболова.”

Пре това време най-старият от рибарите, който постоянно се вглеждал в цар Борис и се мъчел да се сети, къде го е виждал, се престрашил :

Извинете господине, но не сте ли Вие Царят?”

Да- отговорил Царят, - аз съм, а това е брат ми.”
Всички скочили.

Най-старият рибар заел войнишка стойка и рапортувал :

Виноват Ваше Величество! Запасен кандидат подофицер Иван Петров от 33-ти Свищовски пехотен полк! Но не съм Ви виждал цивилен, Ваше Величество. На снимките сте винаги в генералска униформа.”

Представили се и останалите рибари, които били служили войници.

Ваше Величество, ще ни разрешите ли да сложиме в една кошница риба – подарък за Царицата, князчето Симеончо и Княгинята?”

Цар Борис им благодарил, но отказал, защото рибата може да ес развали до София.

Свищовските мази, в дъното е гарата, вижда се и "Гърлото" - каналът по който влизала водата от Дунава в Свищовско - Беленското блато


Не, казали рибарите - ние ще я наредим в кошницатаред листа от топола, ред риба, а като дойдем с Вас да Ви изпратим, ще вземем от бюфета на гарата лед и ще посипем кошницата отгоре – така рибата ще се запази прясна.”

Как да я сготви готвачът, тази риба?- попитал Царят.

Ваше Величество, той сега да я сготви както знае, а вие го изпратете в Свищов да му кажем как се готвят различните риби”.

Тръгнал Царят, изпратили го те до царския влак. Нагласили рибата с лед и я дали на домакина на влака. Сбогували се и поканили Негово Величество, пак да им дойде на гости.







РИБАРСКА ЧОРБА ПО СВИЩОВСКИ

Продукти:
4 вида риба: сом, бяла риба, мряна, шаран
1 лъжица тарама хайвер(по желание)
4-5 опашки от речни раци(по желание)
3 средно големи домата
3 моркова
1 глава целина или 5-6 стръка целина
1 люта чушка
1 глава лук
1 връзка магданоз
1 връзка девисил
мащерка, тарус /естрагон/, черен пипер, дафинов лист, сол, червен пипер - 1 чаена лъжичка


4-те вида риба се слагат да се сварят в подсолена вода колкото да ги покрие. Обикновено се вземат главите на рибите почистени от хрилете, срязани зад предните перки, както и опашките.
Към тях се слага цяла обелената глава лук и 10-тина зърна черен пипер.
След като се свари, рибата се изважда и обезкостява.
В полученият бульон се пускат морковите, нарязани на кубчета и целината - също нарязана на ситно.
Когато омекнат се добавя половината магданоз нарязан на ситно, тарусът, мащерката /2-3 щипки/ и 2/3 от нарязания девисил, който е доминиращата подправка в тази рецепта. Добавя се и 1 чаена лъжичка червен пипер и 1 дафинов лист.
След като поври 10-тина минути на слаб огън, се добавя лютата чушка и трите домата настъргани на ренде.
По желание отделно 1 лъжица суров тарама хайвер може да се разбие във вода, така че зърната да се отделят едно от друго и се добавя в чорбата.
Сварените предварително опашки от речни раци се почистват и заедно с месото от рибата се връщат в бульона.
Тогава се прибавя останалата част от нарязаните на ситно магданоз и девисил. След като кипне чорбата се сваля от огъня и се оставя да поизстине.
Поднася се хладка, за да се усети букетът от аромати.

Тази рецепта с право може да съперничи на марсилската "Буябез".













Акад. Александър Божинов, Стенописи изобразяващи старият Свищов във фоайето на  Свищовската Академия, фрагмент.