19 октомври 2016

В Унгария отбелязаха за първи път Деня за приятелство с България




Бронзов барелеф на Св. Йоан Рилски  беше поставен като паметен знак в катедралата в Естергом, където са се покояли мощите на светеца.




От житието наСв. Йоан Рилски е известно, че неговите свети мощи са били пренесени от София през 1183 г. от унгарския крал Бела III, след един военен поход срещу Византия, която по това време е владеела България.

Те са се намирали известно време в катедралата на тогавашната унгарска столица Естергом, а след това са върнати в Средец – днешна София през 1187 г. - с почит и уважение.




Инициатор е депутатът в Унгарския парламент от български произход Симеон Варга.

На церемонията са присъствали г-н Данчо Мусев, Председател на българското републиканско самоуправление, българската посланичка в Унгария г-жа Уляна Богданска, католически и православни духовници и др.





На 27. септември т.г. Унгарският параламент единодушно, със 154 гласа „за“, без „против“ и „въздържали се" прие решение с което обяви денят на Св. Йоан Рилски - 19 октомври, за ден на българо-унгарското приятелство.

По-рано - на 15 септември такова решение прие българското Народно събрание, също
единодушно – със 130 гласа „за“, без „против“ и „въздържали се“.
.






Свързани публикации на този блог :


 
Със 154 гласа – „за“, Унгарският парламент обяви 19 октомври – денят на Св.Йоан Рилски за Ден за приятелство между Унгария и България.



Решение на Народното събрание : 19 Октомври - Ден на българо-унгарското приятелство 
http://toshev.blogspot.bg/2016/09/19_18.html

Предстоящо: Обявяване на 19 октомври за Ден на Българо-Унгарското приятелство