18 януари 2018

ДОГОВОРЪТ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ Е РАТИФИЦИРАН


 
 
 
НА 18 ЯНУАРИ 2018г. НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЕДИНОДУШНО, СЪС 186 ГЛАСА -"ЗА", РАТИФИЦИРА ДОГОВОРА ЗА ПРИЯТЕЛСТВО, ДОБРОСЪСЕДСТВО И СЪТРУДНИЧЕСТВО С РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ПОДПИСАН НА 1 АВГУСТ 2017г. В СКОПИЕ!
Председателят на КВнП Джема Грозданова представя законопроекта за ратификацията на договора.
 
 
 
 
ПО-РАНО ТАЗИ СЕДМИЦА - НА 15 ЯНУАРИ 2018г., СОБРАНИЕТО НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ СЪС 61 ГЛАСА "ЗА", БЕЗ "ПРОТИВ" И С 1 "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ".
 
 
С ТЕЗИ ДВЕ РАТИФИКАЦИИ ДОГОВОРЪТ  СТАНА ФАКТ!
 
 
 
 
 
 
 
ВНЕСЕНИЯТ ЗАКОНОПРОЕКТ :
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
АКТЪТ С КОЙТО НА 15 ЯНУАРИ 1992Г. БЪЛГАРИЯ ПРИЗНА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ:ОТ СТЕНОГРАМАТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕМИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ФИЛИП ДИМИТРОВ: 

Госпожо председател, дами и господа народни представители!... 
След като се запозна с всички налични данни, обсъди информацията, постъпваща по различни дипломатически канали, включително информацията на външния министър Стоян Ганев, който в момента лети към България (весело оживление в опозицията), българското правителство в свое заседание...  

РЕШИ:  Признава републиките в бивша Югославия – Словения, Македония, Хърватия и Босна и Херцеговина... 
 
Ние извършваме този акт, зачитайки и уважавайки становището на всички останали държави, и сме убедени, че той ще бъде разбран именно като израз на желанието на България за мир и стабилност на Балканите...  
 
(Депутатите от СДС и ДПС стават прави и бурно аплодират. Аплодисментите завършват с викове: „Ууу!“ и реплики към опозицията)“.