31 януари 2018

GLORIA VICTIS







 





От сайта на Народното събрание :
http://parliament.bg/bg/news/ID/4142

 

Депутатите почетоха с едноминутно мълчание жертвите на комунистическия режим и "Възродителния процес"
01/02/2018
 
 
                                                                                                                                                       Снимка : Народно събрание

 
 
Депутатите почетоха с едноминутно мълчание жертвите на комунистическия режим и "Възродителния процес"
"Безспорно една от най-безродните, най-престъпните, превърнала се в символ на ненавист и садизъм, е датата 1 февруари 1945 г.", обяви депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.
След като прочете декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ, той призова всички родолюбиви народни представители с едноминутно мълчание да сведат глави пред жертвите на комунизма и на "Възродителния процес".

 
 
         Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на възпоменанието               Снимка : Народно събрание


Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители присъстваха на церемонията по отдаване на почит на жертвите на комунистическия режим
01/02/2018
 Снимка : Народно събрание

 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители присъстваха на церемонията по отдаване на почит на жертвите на комунистическия режим пред параклиса и мемориалната стена до НДК.
Важно е да направим така, че нашите деца да не забравят това, което се е случило тогава, за да не се повтарят никога подобни грешки, отбеляза председателят на Народното събрание. По думите й на този ден трябва само да сведем глави и да кажем „простете“.
Цвета Караянчева припомни, че Народното събрание е осъдило комунистическия режим. От 2009 г. насам се правят реални стъпки за разкриване на истината за репресиите по времето на комунистическия режим, посочи тя и допълни, че през 2010 г. министърът на вътрешните работи е предал над 1 милион единици от Държавна сигурност в Комисията по досиетата.
И днес поредната стъпка, която правим, е, че децата ни ще изучават комунистическия режим, каза председателят на парламента и благодари за това  на министъра на образованието и науката.
На церемонията беше отслужен молебен в памет на жертвите на комунизма. След това бяха поднесени венци и цветя на мемориалната стена.