08 май 2018

От сайта на БНР : Избирането на Джема Грозданова за докладчик на ПАСЕ за Украйна е успех за България





Лъчезар Тошев:
Избирането на Джема Грозданова за докладчик на ПАСЕ за Украйна е успех за България
 
Линк:


 Голям успех за България е избирането на председателя на парламентарната ни външна комисия Джема Грозданова за докладчик на ПАСЕ за Украйна. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" Лъчезар Тошев, ангажиран с каузите на Съвета на Европа като дългогодишен представител на българския парламент и по-късно като почетно асоцииран член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа:
 

"Тъй като въпросът за Украйна в момента е придобил особено важно значение, даже мога да кажа от световен мащаб, нейната позиция в момента е голямо признание за това, че тя би могла да допринесе за един добър диалог с украинските власти, за да могат да бъдат решени оставащите за решаване проблеми в Украйна."

На последната сесия на ПАСЕ кандидатурата на Грозданова бе издигната от Европейската народна партия. Тя ще бъде докладчик съвместно с естонски либерал. Грозданова бе ръководител на постоянната делегация на 43 Народно събрание в ПАСЕ и ръководи и делегацията на настоящия състав на 44 НС.
 
 

Лъчезар Тошев коментира и разследването за вътрешна корупция в организацията и казуса с Азербайджан, който е определян като най-големия корупционен скандал в Съвета на Европа за последните десетилетия. 
Независимият доклад за корупцията е обобщил данни от разследването на трима авторитетни юристи в рамките на 219 страници и разделя съмнителните лица на две групи - пряко заподозрени и такива, отказали да сътрудничат на комисията. 

"В този доклад са споменати няколко действащи членове на ПАСЕ, включително бившият президент на организацията, който миналата година посети Сирия на борда на самолета на руския министър на отбраната, което предизвика голям скандал в Съвета на Европа", припомни Тошев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл на сайта на БНР :
.http://bnr.bg/post/100968081/lachezar-toshev-izbiraneto-na-djema-grozdanova-za-dokladchik-na-pase




 

Свързани теми на този блог :
 

ПРОЛЕТНАТА СЕСИЯ НА ПАСЕ 2018г.

 

ЛЯТНАТА СЕСИЯ НА ПАСЕ, 26-30 юни 2017г.


  
Report

Promoting integrity in governance to tackle political corruption

http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-DocDetails-en.asp?FileID=23790&lang=en 
Този доклад създава независим орган, който да разследва обвинения в копупция срещу членове на ПАСЕ.


 

Априлската сесия на ПАСЕ, 24-28 април 2017г.


 

Януарската сесия на ПАСЕ 23 - 27 януари 2017г.