15 август 2019

Успение Богородично





Фреска от Рилския манастир








Тропар

В раждането запази девството,
при успението не остави света, Богородице :
В Живота премина ти, която си 

Майка на Живота,
и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души.



Гробът на Богородица в Гетсимания


Кондак

Гробът и смъртта не удържаха неуморната в молитви Богородица и неизменната в застъпничества надежда, защото като Майка на Живота Вселилият се във вечнодевствената утроба Я пресели в живота.






Храмов празник на Батошевския манастир






„ Аз Иоаким по милост Божия Патриарх на всички българи в лято 67 ... на моето архиерейство, с Божия помощ ... изсякох гората в тази пустиня и съградих храм ... в името на Пресветата Богородица Маторска и в името на светия евангелист Йоан Богослов.

И призовах великия Цар Михаил Асен, син на великия Цар Асен, а внук на стария Цар Асен.
Този манастир не само при този единствен Цар, но и после ще бъде и е Царски манастир. 
И като прие с любов благоизволи Михаил цар и подари на този манастир селото наречено Батошово и Витен и Рибаре.

Нека великият Цар Михаил или другите Царе, които ще бъдат след това да му дават дарение и да му бъдат, както самият Цар Михаил, ктитори ..."


 


Иконата на Св. Богородица Геронтиса в манастира "Пантократор" на Атон











Наименоването на Божията  майка като Света Богородица Маторска може да се преведе от славянски на български, като Св. Богородица старица, т.е. в по-късна възраст. (Например Маторски гори означава Стара планина). На гръцки това звучи като  "Панагия Геронтиса". 

Такава прочута чудотворна икона има в Атонския манастир "Пантократор" (Вседържител).  По-горе има снимки на тази чудотворна икона.

Тя се изобразява без Младенеца, а отляво долу е нарисуван глиненият питос/делва, който Тя е напълнила със зехтин по чудотворен начин, за да подпомогне гладуващите монаси в манастира.

След Разпятието на Господ Иисус Христос, нашият Бог, Св. Ап. Йоан Богослов е прибрал при себе си Божията майка и се е грижил за нея в старостта и. 
 
А Иисус, като видя майка Си и стоещия там ученик, когото обичаше, казва на майка Си: Жено, ето син ти! После казва на ученика: Ето Майка ти! И от оня час ученикът я прибра при себе си." (Евангелие от Йоан, 19:26-27)

Ето защо съвсем логично патриарх Йоаким е посветил този манастир на Св. Богородица Геронтиса (Маторска) и на Св. Ап. Йоан. 



Цар Михаил Асен - фреска от църква в гр. Костур / Кастория, сега в Гърция


Точно на празника тази година, метеоролозите от Meteo Balkans заснеха чрез сателит един феномен - кръст от облаци над България. Снимката обиколи редица сайтове и новинарски емисии.

Ако познаваме добре географията на България, можем да констатираме, че този облачен кръст появил се на Успение Богородично (по нов стил) се намира над Батошевския манастир, който тогава чества своят храмов празник!







СВЪРЗАНИ ТЕМИ :
 

Честваме Света Богородица, която не ни остави и в своето Успение

http://toshev.blogspot.com/2018/08/blog-post_15.html
 

Честваме Богородица, която не ни остави в Успението си

http://toshev.blogspot.bg/2017/08/blog-post_15.html
 

Св.Богородица - Дева след раждането и жива след смъртта, която не ни остави в Своето Успение

http://toshev.blogspot.bg/2016/08/blog-post_15.html


25 юли - Успение на Св. Анна, майката на Св. Богородица

http://toshev.blogspot.com/2019/07/25.html