18 август 2019

Обгазяването на Свищов 17-18 август 2019г.


Снимка на горящотото сметище от сайта на кмета и община Свищов



На 17 август към 23 часа в Свищов се почувства много силна миризма на изгоряла пластмаса, а скоро след това целият град беше обхванат от смог, който предизвикваше лютене на очите и дразнене в носоглътката.

Казвам това от собствен опит, тъй като бях по това време в Свищов.

Около полунощ във Фейсбук кметът на града Генчо Генчев в кратко съобщение призова гражданите да затворят и уплътнят прозорците.



Той също така съобщи, че източникът на обагзяване е нов пожар в старото сметище на града в местността "Корея" и ниското атмосферно налягане. 

Към този момент вече 3 пожарни коли, 6 водоноски и неизвестно колко багери (поне един) , са работили по потушаването на пожара. 

 Ето неговото съобщение:


УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ Задимяването в Свищов към настоящия момент е в следствие на възобновеното горене на сметището и ниското атмосферно налягане. Уведомени са всички служби за борба с бедствието. Екипите на пожарната , полицията ,механизирана техника са на място. По данни към 23.30 на стационарната станция на служба РИОСВ няма превишения на нормите на качеството на въздуха. Към този момент няма опастност за населението. ПОЛОЖЕНИЕТО Е ОВЛАДЯНО. НЕ ИЗПАДАЙТЕ В ПАНИКА . ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО Е ПРОЗОРЦИТЕ ДА БЪДАТ ЗАТВОРЕНИ ПРЕЗ НОЩТА .



`(Предният пожар на 14-15 август не обгази града, поради друга посока на вятъра.

На 17 август беше излязъл лек южен вятър, който тласкаше дима точно към Свищов.)



Половин час по-късно неговият апел беше съобщен по БНР.

Обстановката на сметището в Свищов е овладяна, няма замърсяване на въздуха


публикувано на 18.08.19 в 00:23 | обновено на 18.08.19 в 07:36








Ако някой не следи 24 часа фейсбук-профила на кмета и не слуша БНР след полунощ, а да допуснем че спи през ноща, нямаше как да научи тези неща.



Снимка от интернет, показваща обгазяването на Свищов около 23 часа на 17 август 2019г. 

Смогът е видим!



Снимка от : https://actualnosvishtov.com




На фона на тези събития РИОСВ Велико Търново съобщава, че измерените показатели по това време били в нормата.

Тук е моментът да се запитаме какви показатели мерят в РИОСВ.

Ето какви :

озон, серен диоксид, азотен диоксид, азотен оксид, сероводород и серовъглерод

Не са измерени и не се измерват диоксини и фурани, които се отделят при изгаряне на пластмаси при теператури под 800 градуса целзий - (какъвто е случаят), които представляват най-голяма опасност измежду възможните замърсители.

Тези диоксини и фурани са особено опасни за бременни жени, тъй като доказано нанасят увреждания на плода (имат доказано вреден тератогенен ефект).

Не се измерват (защо???) и други видове циклични въглеводороди, отделяни при изгаряне на битови отпадъци, които могат да представляват опасност за здравето.

Ако това е така, данните на РИОСВ могат да се приемат само за частична оценка на замърсяването.

 Вземащите решения  в този случай могат да бъдат подведени, че всички показатели са в рамките на пределно-допустимите концентрации.

Очевидно такова изявление може да се отнася само за измерените показатели.

А освен тях има и редица други.

Тук трябва да се постави много същественият въпрос, дали тези измервания на РИОСВ са достатъчни, за да дават ясна картина за степента на замърсяванията от горящи отпадъци и нивото на опасност на такива замърсявания за здравето на хората.

Очевидно не са достатъчни!

В случай на пожари - особено при изгаряне на отпадъци, в които има и пластмаси, трябва задължително да се измерват и нивата на диоксини и фурани, както и на други ароматни въглеводороди, на сажди и пр. 

Само тогава може да се твърди, че е извършена цялостна оценка на замърсяването.