13 юни 2021

ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ВНС ПРЕЗ 1990г. - ФРАГМЕНТИ

 
 
 

 
 
 
Декларация на централния изборен Щаб на СДС
 
 
 
 

 
 


 
 Декларация на НКС на СДС след първия тур на изборите за ВНС на 10 юни 1990г.
 

 
 
 

 
Европейските дипломати в София се обявиха за признаване на изборите. Особено настоятелен беше френският посланик.
 
Същата позиция имаше и делегацията на Съвета на Европа за наблюдение на изборите у нас начело със социалиста Мигел Анхел Мартинес от Испания и с консерватора сър Дъдли Смит от Великобритания, който също така беше и Президент на Асамблеята на Заподноевропейския Съюз - ЗЕС (организация, която вече не съществува, но тогава беше много влиятелна).
 
Дипломатът от САЩ - г-н Блекман, който също се срещна със СДС пък заяви пред ръководството на коалицията, че ако СДС има достатъчно аргументи, че изборите не са били честни, те ще проявят разбиране ако СДС не признае изборите.
 
Желев по телевизията и на митинг пред НДК заяваваше на симпатизантите на СДС, че няма да признаем изборите за честни.

На заседанието на НКС на СДС след изборите и на база на декларацията от президизборния щаб на СДС и получените много сигнали за нарушения и фалишификации д-р Желю Желев първоначално застъпи тезата да не се признават изборите. 
 
Тогава му беше казано - от виден член на Клубовете за подкрепа на гласността и преустройството (после Клубове за демокрация), че ако той не е съгласен да признае изборите, СДС ще си избере друг председател, който ще ги признае. 
 
Желев отстъпи!

Така се появи подписът му под декларацията по-долу. Така НКС на СДС единодушно призна изборите!
Декларация на НКС на СДС от 21 юни 1990г. след втория тур на изборите за ВНС на 17 юни 1990г.