20 март 2014

БЛАГОДАРИМ ВИ УКРАИНЦИ !




БЛАГОДАРИМ ВИ УКРАИНЦИ !

Лъчезар Тошев

Статията е публикувана във в. Литературен вестник, бр.11/2014г.


Украинската революция срещу московските марионетки в Киев,
искащи да откъснат страната от нейния избран европейски път на развитие, стана повод да бъдат свалени много маски!
Трябва да благодарим на украинския народ за това!

Украинската революция показа, че украинският народ е европейски народ и той заслужава своята независимост, свобода и демокрация!
От друга страна тази революция даде повод режимът на Путин да покаже своето истинско лице. Маските им паднаха!

Украинската революция постави пред избор Обединена Европа и цялата международна общност.
Всеки трябваше да заеме позиция в защита на прокламираните ценности и принципи или да отстъпи от тях, като интересите да надделеят в някаква позиция на опортюнизъм.
Чест прави на европрейските политици, че не се поколебаха да защитят категорично основните ценности върху които се изгражда европейското сътрудничество след Втората Световна война.

Позицията на ПАСЕ

На своето заседание в Париж на 9 март, Парламенатрната Асамблея на Съвета на Европа, представляваща парламентите на 47 европейски страни вкл. Русия, излезе с ясна и недвусмислена позиция :
Действията на руските военни сили на Кримския полуостров, както и експлицитните заплахи с военни действия на останалата украинска територия са в пряко нарушение на международното право, вкл. на Хартата на ООН, финалния Хелзински акт на ОССЕ, на Статута на Съвета на Европа, както и на ангажиментите поети от Русия при приемането и в Съвета на Европа.”

Асамблеята е особено обезпокоена от това, че Федералният съвет е упълномощил руския президент да използва военна сила в Крим ,а двете камари на руският парламент са изразили подкрепа на призивите за сепаратизъм и сицесионизъм в един регион, в който вече съществува напрежение. Тази позиция на ПАСЕ поставя под въпрос продължаването на членството на Русия в Съвета на Европа, тъй като действията и срещу Украйна нагло и безцеремонно потъпкват основните принципи на тази най-стара европеийска организация. Британските консерватори, които до сега членуваха в групата на Европейските демократи, заедно с депутатите от “Единна Русия” на Путин, напуснаха групата за да не съжителстват политически повече с тях и заявиха, че на престоящата сесия на ПАСЕ ще внесат искане за суспендиране на пълномощията на руската делегация в Асамблеята. Проект за това, изготвен от бившия председател на консервативната група в Асамблеята -Роберт Уолтър, вече събира нужните подписи и скоро ще бъде внесен официално в ПАСЕ. Този проект със сигурност ще бъде подкрепен и от Групата на ЕНП в ПАСЕ, още на първото и заседание. Подобен проект готвят и либералите, като проектът им е изготвен от Михаел Йенсен от Дания.


На предстоящата сесия на ПАСЕ, която се открива на 7 април 2014г. тези проекти ще се гласуват! Най-вероятно те ще се бъдат обединени в едно решение, с което депутатите от Руската Дума, няма да могат повече да участват във вземането на решения на европейско ниво.


Гласът на Европейския парламент

Европейският парламент на 13 март припомни, че посочените действия категорично нарушават Устава на ООН, Заключителния акт от Хелзинки на ОССЕ, Статута на Съвета на Европа, Меморандума от Будапеща относно гаранциите за сигурност от 1994 г., двустранния договор за приятелство, сътрудничество и партньорство, подписан през 1997 г., Споразумението относно статута и условията за присъствието на руския черноморски флот на територията на Украйна, както и международните задължения на Русия. В гласуваната резолюция евродепутатите заявяват, че предприетите от Русия действия представляват заплаха за сигурността на ЕС и изразиха съжаление за решението на Руската федерация да не присъства на заседанието, посветено на сигурността на Украйна, свикано от подписалите меморандума страни и насрочено за 5 март 2014 г. в Париж. Европейският парламент отхвърли заявената от Русия цел да защитава рускоезичното население в Крим като напълно неоснователна, като се има предвид, че това население не се е сблъсквало и не се сблъсква с никаква дискриминация. Парламентът категорично отхвърли и клеветническите обвинения във „фашизъм“, отправяни от страна на руската пропаганда по адрес на протестиращите срещу политиката на Янукович.

Държавните глави и премиерите на страните от ЕС

На срещата на Европейският съвет , който се състои от държавните глави и министър-председателите на страните членки на ЕС, на 6 март беше заявено намерение за санкции срещу лицата, които носят отговорност за агресията срущу Украйна на която светът стана свидетел.
Списъкът на първите върху които се налагат санкции за пътуване на територията на ЕС (в т.ч.и в България) и блокиране на техните авоари в банки и друго имущество на теритрията на ЕС вече е факт!

Ние категорично осъждаме непровокираното нарушаване на украинския суверенитет и териториалната цялост от Руската федерация и призоваваме Руската федерация незабавно да изтегли своите въоръжени сили в областите на тяхното постоянно местопребиваване, в съответствие със съответните споразумения. Ние призоваваме Руската федерация да позволи незабавен достъп за международните наблюдатели. Решаването на кризата в Украйна трябва да се основава на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и на стриктното придържане към международните стандарти. Ние смятаме, че решението на Висшия съвет на автономната република Крим за провеждане на референдум за бъдещия статут на територията е в противоречие с украинската конституция и следователно е незаконно.Всякакви следващи стъпки от страна на Руската федерация,  дестабилизиращи ситуацията в Украйна, ще доведат до допълнителни, стигащи далеч последствия за отношенията между Европейския съюз и неговите държави-членки, от една страна, и Руската федерация, от друга страна, в широк кръг от икономически области“ заяви Европейският съвет.

Европейският съюз изразява своята цел за по-нататъшно засилване на политическото асоцииране и икономическата интеграция с Грузия и Република Молдова. Потвърждаваме нашата цел да подпишем споразуменията за асоцииране,стартирани във Вилнюс миналата година не по-късно от август 2014г.“ се казва още в това съобщение от срещата.

Ето как Грузия и Молдова, също трябва да благодарят на украинците, за отварянето на европейския път и за тях.

Организацията за Икономическо сътрудничество и развитие преустанови процедурата по приемането на Русия за член, а вместо това ускори стъпките по даването на статут на Украйна в организацията.

Отвъд океана позициите на САЩ и Канада са още по-остри.

Заседанието на Съвета за сигурност на ООН за Украйна



Къде сме ние?


За България украинската революция също е шанс за получаване на мощна европейска подкрепа ускоряване на изграждането на газовите връзки през Румъния и Гърция и пр. които ще освободят страната ни от бъдещи възможности за енергиен шантаж от руските енергийни доставчици обслужващи режима на Путин! 
 
Поведението на Русия на международната сцена поставя под сериозен въпрос продължаването на руските енергийни проекти в Европа вкл. „Южен поток“. 
 
В тази ситуация ярко блести хилавата реакция на българското правителство и желанието за обявяване на неутралитет, като че България не е в Европейския съюз и не провежда общата европейска политика..... 
От обичайните заподозрени в ляво, но дори и от дясно се намериха гласове да припяват в този хор.....

А „Петата колона“ ?

С реакциите си в по повод украинската революция, твърде навреме се демаскираха и играещите ролята на руската „пета колона“ в редица европейски страни.

За това саморазобличаване също трябва да благодарим на борбения украински народ, но и трябва да предприемем общоевропейски мерки на, за да не позволим тези лица и организации да бъдат използвани в бъдеще за обслужване на интересите на един очевидно недемократичен режим.

Руският народ и украинската революция

На украинския народ трябва да са благодарни и самите руснаци.

Далеч не всички от тях подкрепят пътят в който бяха вкарани от режима на Путин. 

Днес те са изправени отново пред избор за своето бъдеще! 
Дали ще решат да вървят по пътя на изолацията от целия цивилизован свят или ще пожелаят Русия също да стане демократична и европейска държава, каквито са почти всички други европейски държави? 
 
Този избор не стои пред руския народ от днес. 
Двете тенденции - про-европейската и анти-европейската (анти-западната като цяло ) съжителстват още от началото на 19 век. 

Обявяваните за “западняки“ в Русия досега са губили битката за европеизацията на своята страна
 
Стихотворението на Пушкин към един от декабристите -Чаадаев, и изпратените на заточение в Сибир негови съратници- „западняки“, припомня някои от тези епизоди в руската история. 

Украинската революция отново им дава шанс да поставят за решаване пред своя народ този въпрос. 

Изборът е техен! 

А трябва ли да забравяме, че в Руската Федерация живеят и други народи, които също имат право да живеят в сътрудничество, а не в конфронтация с Обединена Европа, споделяйки основните ценности и принципи на европейската цивилизация като свобода, демокрация, гарантиране на всички човешки права за всички.....

По пътя, по който Путин тласна Русия, тези цели явно ще бъдат непостижими.


Път към бъдещето

Във върховното изпитание през което преминава украинският народ, той не е сам! Украинската революция, както и руската агресия срещу Украйна принудиха задремалите общества в целия свят да се събудят и да потърсят своя път към бъдещето! Дори всеки човек изправен пред своята съвест-също! Затова всички трябва да благодарим на украинците.
Заедно с тях днес сме и всички ние !

Благодарим ви украинци!





Още по темата в този блог:
 



ПАСЕ ГОТВИ САНКЦИИ 
СРЕЩУ ДЕЛЕГАЦИЯТА НА  РУСКАТА  ДУМА В АСАМБЛЕЯТА
http://toshev.blogspot.com/search?updated-max=2014-03-20T11:32:00%2B02:00&max-results=1



Президентът на ПАСЕ г-жа Ан Брасьор категорично осъжда признаването на независимостта на Крим от Русия


Външните министри на ЕС решиха в понеделник да наложат санкции на 21 висши руски и украински служители



Европейският парламент призова Русия да изтегли военните си сили от Украйна

http://toshev.blogspot.com/search?updated-max=2014-03-17T00:53:00%2B02:00&max-results=1&start=4&by-date=false



Решението на Комитета на Министрите на Съвета на Европа за ситуацията в Украйна

http://toshev.blogspot.com/search?updated-max=2014-03-13T21:13:00%2B02:00&max-results=1&start=5&by-date=false



ПАСЕ категорично подкрепя териториалната цялост и националния суверенитет на Украйна!



Изявление на държавните глави или правителствените ръководители на Европейския съюз за Украйна, Брюксел , 6-ти март 2014г.




Българи и турци прихващат руски самолет





Британските консерватори в ПАСЕ, прекратиха участието си в групата на Европейските демократи!
Няма да са в една група с партията на Путин!

http://toshev.blogspot.com/search?updated-max=2014-03-06T12:00:00%2B02:00&max-results=1&start=12&by-date=false

 
-->

Юлия Тимошенко освободена от затвора! Президентът на ЕНП Жозеф Дол приветства освобождението и!






Други публикации по темата :

ОБРЪЩЕНИЕ НА УКРАИНСКИЯ ПИСАТЕЛ ЮРИЙ АНДРУХОВИЧ




Украйна напуска ОНД и въвежда визи за руснаците