30 октомври 2015

По БНР, 29 октомври 2015г. : Важно е да припомним първото българско председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа в навечерието на второто 

 

Лъчезар Тошев: 

Важно е да припомним първото българско председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа в навечерието на второто, което започва на 10 ноември тази годинаОт сайта на БНР:

http://bnr.bg/horizont/post/100619903/lachezar-toshev-vajno-e-da-pripomnim-parvoto-predsedatelstvo-na-komiteta-na-ministrite-na-saveta-na-evropa-v-navecherieto-na-vtoroto-koeto-zapochva-na-10-noemvri-tazi-godina
Точно на 10 ноември 2015 ще започне българско председателство на  Комитета на министрите на Съвета на Европа. Това се случва за втори пореден път. Първото беше през 1994г.

По време на дебатите за приемането на България в Съвета на Еворпа - 5 май 1992г.


За кратката ретроспекция назад ни помага Лъчезар Тошев - един от най-видните ни български представители в ПАСЕ, ако съдим по активността му като докладчик в проекти за решения, препоръки, мотиви, становища в рамките на организацията.

Лъчезар Тошев ръководи българската делегация от 1997 до 2001 г.

 През 2009г. - 2013г. отново е член на ПАСЕ, Заместник Председател на българската делегация в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа и Вицепрезидент на групата на Европейската Народна Партия / Християндемократи.

Почетно е асоциран към ПАСЕ и е носител на Медала за заслуги към Съвета на Европа.

Когато кажем Съвет на Европа разбираме човешки права, свобода на медиите, върховенство на закона. Мислим за Страсбург, а не за Брюксел, не за Съюз, а за Съвет, в който членуват страните от т.нар.  „Голяма Европа“ - 47 страни членки, за разлика от 28 страни членки на Европейския съюз, за препоръки, а не за закони, за критични доклади, а не за оперативни програми.

На практика Съвета на Европа е най-голямата и най-старата европейска организация, в която членуват всички европейски държави с изключение на Беларус заради проблемите със спазването на човешките права там.
България става член на Съвета на Европа едва три години след промените от 1989г., но Лъчезар Тошев донесе в студиото на Хоризонт до обед документ №7 от 21 август 1949г., който още в далечните години след Втората световна война резервира мястото на България и другите страни от Източна Европа с подписите на "бащите основатели" на първата и  най-голяма пан-европейска организация.

Министърът на външните работи г-н Иван Станчов, (родом от Свищов), политически емигрант по време на комунизма, председателства Комитета на Министрите.  Правилното изписване на името му на латиница е Ivan Stancioff.


България заема това свое място едва след като започват демократичните промени и когато излиза от режима на съветски социализъм.

Само две години след приемането на България в Съвета на Европа страната ни поема председателсстването на Комитета на министрите на СЕ.

Председателят на Комитета на Министрите Г-н Св. Раев посреща Кралицата на Обединеното кралство Н.В. Елизабет II  в Съвета на Европа


Това става по времето, когато посланик към Съвета на Европа в Страсбург е докторът по философия Светлозар Раев, а ръководител на българската делегация в ПАСЕ - Аспарух Панов.Първият български посланик към Съвета на Европа Светлозар Раев остава на този пост от 1992 - 1998 г. и на практика подготвя основополагащите документи, които България е иницирала в рамките на Съвета на Европа.
Той е син на Димитър Раев, кмет на Търново през 20-те години на ХХ век., учил е във френския католически колеж "Свети Августин" в Пловдив преди закриването му през 1943г., по-късно следва право в Софийския университет преди да бъде изключен по политически причини.

През 50-те години е изпратен в лагерите Куциян и Бобов дол.

От 1950 год.започва период на тежка-физическа работа: на леярска пещ, при строежа на сградата на софийското летище, а по-късно като художник-приложник при изработка на керамични декоративни елементи. Работи като приложник-художник при фонда на Съюза на българските художници, а през 1964, по време на работно пътуване към Прага, се отклонява към Виена и иска политическо убежище там.

Посланик Св.Раев председателства Комитета на министрите. До него проф.Даниел Таршис - Генерален секретар на Съвета на Европа


Продължава следването си в Университета на Рейн-Вестфалия в Аахен във Философския факултет по специалности: държавни науки, социология, история на архитектурата и градоустройството.
1975 год.се дипломира като Доктор на философските науки по история на архитектурата.

Работи като научен сътрудник в градския музей на град Кьолн; към катедрата за градоустройство на Аахен.

През 2010 г. Съветът на Европа прие Харта за образованието в демократично гражданство и образованието за човешки права. В основата на процеса довел до приемането на този значим европейски документ стои българинът Светлозар Раев от Велико Търново - каза Лъчезар Тошев.

Последната година е от бурните в Съвета на Европа и за Парламентарната му асамбелея. В началото на тази 2015 година, заради анексирането на Крим Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) лиши руската делегация от основни правомощия: право на глас и участие в работата на ръководните ѝ органи. Русия отговори с напускане. Заради сложната геополитическа обстановка, а и отново размирните днес времена за човешките права е интересен въпросът какво е най-голямото предизвикателство пред Съвета на Европа, респективно българското председателстване на Комитета на министрите на СЕ днес.

Цялото интервю на Ирина Недева с Лъчезар Тошев можете да чуете в звуковия файл на сайта на БНР.


Цитираният документ № 7/21.08.1949г.  :


На английски език :

На френски език :


На 28 април 1999г.,  писмо до Президента Стоянов група депутати от 38-мото Народно събрание, предложиха на Президента Петър Стоянов д-р Светлозар Раев да бъде награден с орден, но предложението не беше уважено!

Ето писмото :
В Държавен вестник, бр.48/2000г. е публикувано решение на Народното събрание от 7 юни 2000г. с което България подкрепи Декларацията "Раев"Две поправки към Декларацията внесени от посланик Раев , първата от които е моят скромен принос към документа. Поправките са приети и са част от декларацията.