06 февруари 2016

НА 6 ФЕВРУАРИ ЧЕСТВАМЕ СВ. ПАТРИАРХ ФОТИЙ ВЕЛИКИ













Св. Фотий Велики – Покръстил българите в 865-866г.по молба на Св. Цар Борис-Михаил

 

 

На 6 февруари имен ден имат всички, в чието име се извежда от светлина (фотос).

Светозар, Светлозар, Лъчезар, Лучия, Светослав, Светла....

 

Из посланието на Светейшия Равноапостолен Фотий Велики, Архиепископ Константинополски и Патриарх Вселенски (820-891г., патриарх 858-867г., 877-886г.; † 891)
до княза на България Борис - Михаил 


В какво се състои работата на един княз



Едни добрини, пресветли и обични наш сине, малка и временна полза принасят на ония, на които те се правят.

Но истински добрини са ония, които имат свойството да правят душата по-добра, като я очистват от заблуждения и страсти и я озаряват със сиянието и блясъка на добродетелите и на истината; защото те принасят на душата, която е нещо безсмъртно и богоподобно, големи и безсмъртни придобивки и неотемлимото и небесно богатство.

Вродено е у човеците съзнанието, че трябва искрено да обичат Бога и да му служат, а подобните си да обичат и любят като себе си.

Но понеже волята не се съпътства от съзнанието, затова стана нужда всеобщото мнение да се предписва като повеление и закон.

Но всичко това трябва да се пази с всички сили от всеки човек, управител и управляван, стар и млад, богат и беден. Защото природата на всички е еднаква, общи са и повеленията, та е необходимо всички да ги пазят прилежно.

Св. Княз БорисМихаил

Слухът и езикът да бъдат чисти от всяко сквернословие. Защото това, което човек слуша с удоволствие, той не се срамува и да го каже.
А говори ли нещо, без да се срамува, това е голямо доказателство, че той няма да се засрами и да го извърши.

Изобщо пази се да не ти се изплъзне езикът, защото много пъти като извърши грешка с някоя много къса дума, той причинява голяма вреда и излага самият живот на човека в опасност.

Дръж ушите си отворени за ония, които са онеправдани, а затворени за доносите и убедителните наглед доводи и на ония, които онеправдават.

Отвръщай се от злоречиви и клеветнически устни. Защото много пъти една само дума на клеветник е подлудявала деца срещу бащи, бащи срещу деца, разкъсвала е съпружески живот и повдигала роднини едни срещу други и – какво казвам - цели градове и домове е сривала.

Като оградиш така себе си с приятелство, бъди неумолим към ония, които пакостят на другите и на обществото, а много състрадателен към тия, които прегрешават към тебе.

Колкото човек превъзходства по власт, толкова е длъжен да бъде пръв и по добродетел.

Който върши противното, прави три неща много лоши: себе си погубва, подбужда към зло ония, които го наблюдават, и кара да хулят Бога, че на такъв човек е дал толкова голяма власт.
Затова всеки човек трябва да отбягва от злото, но най-много тия, които имат власт.


Св.Фотий на Патриаршеския си трон


Сакосът на Св.Патриарх Фотий



Печат на Св.Патриарх Фотий


Печат на Св.Фотий - Архиепископ Константинополски и Патриарх Вселенски

"Покръстването на Преславския двор", Худ.Николай Павлович





Българският будител отец Неофит Рилски







Отец Неофит Рилски е написал служба в прослава на Св.Фотий - Патриарх Цариградски....


























Семинарията на о.Халки в Мраморно море, основана от Св.Фотий