06 юли 2016

От блога на Аспарух Панов : Руски политически институт отваря врати в центъра на Берлин



Аспарух Панов в ПАСЕ, 5 май 1992г.


Президентските избори като политически фарс



 Линк към оригиналната публикация :



Препубликуването на статията тук е със съгласието на автора!


През последните дни германските медии разпространиха новината, че довереникът на Путин Владимир Якунин е основал в Берлин руски политически институт, наречен „Диалог на цивилизациите“. [i], [ii], [iii] . Целта на института е да разпространява сред обществеността експертни становища, които да подпомогнат взимането на решения в областта на бизнеса и политиката. Институтът ще има от 50 до 60 сътрудници, които ще работят в 5 отдела, между които изследователски отдел, отдел за външни отношения и отдел за организиране на събития. При откриването на института Якунин е заявил, че това ще бъде организация, финансово и идейно независима от руското правителство.

Очаква се обаче, руски олигарси да спонсорират дейността на института през специална фондация в Швейцария, която ще управлява средствата му. Критично настроени наблюдатели напълно закономерно се опасяват, че това ще бъде една нова проруска пропагандна фабрика. Или както обяснява на „дипломатичен език“ Якунин, руските медии действат активно напоследък и са проникнали дълбоко в западните общества . В света на тинк танковете обаче, все още доминират западните мозъчни тръстове и с подобни ходове той би желал да промени това статукво.

Според Маркус Венер, политически кореспондент в Берлин на неделното издание на Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, става дума за един изключително амбициозен проект, който цели да се смени посоката на доминиращите на Запад политически мнения. Якунин и Путин се познават от много години от Санкт Петербург. През деветдесетте години Якунин е член на прочутия кооператив на собственици на дачи – „Озеро“. След възкачването на Путин на президентския пост, неговите членове се издигат до най-високите кръгове на руската икономика и политика.




В продължение на 22 години Якунин е работил за съветските тайни служби, като последно е бил генерал с висок ранг от външното разузнаване. От 2005 до 2015 г. той е шеф на руските железници. Напускането на поста е било изненада за много хора. Като причина за уволнението се смята фактът, че руските железници продължават да работят на загуба, докато Якунин става все по-богат.

Путин обаче, не оставя своите съратници да потънат. Предметът на дейност на Якунин е твърде широк. Към него принадлежи и идеологията. Екстремно консервативна личност, той отдавна се върти около различни фондации и защитава както държавната руска идеология, така и имперския руски национализъм. 67-годишният Якунин, който дори е описал в своя книга провала на Запада, има богат опит в неправителствения сектор. Очевидно по поръчка от Кремъл, довереникът на Путин до сега е ръководил международната фондация със същото име „Диалог на цивилизациите“ от Виена.


Аспарух Панов
 

Основната задача на института в австрийската столица е организиране на ежегодни срещи на гръцкия остров Родос. На тези срещи участват известни личности от цял свят – от Китай , Иран, Пакистан, Индия, също от Европа. Само американците са пренебрегнати. Очевидно целта е създаване на цивилизация, противопоставена на американската. Без съмнение, в тази посока ще действа и новият берлински институт.

Според Марилуизе Бек, депутат от Зелените в германския Бундестаг, самото име на института „Диалог на цивилизациите“ е симптоматично за руския начин на мислене. Тези, които говорят за цивилизацията в множествено число поставят под съмнение и под въпрос както универсалността на човешките права, така и Европейската конвенция за правата на човека. Всичко това съвпада с фантазиите за евразийски съюз, който не иска да има нищо общо със западните ценности. В изказването си пред „Велт“ г-жа Бек подчертава, че Якунин е нежелан в САЩ и фигурира в забранителния списък от личности, близки до президента Путин в рамките на американските санкции срещу Русия.

Добре известно е, че за Кремъл НПО-та, финансирани от чужбина се смятат за „чужди агенти“. От няколко години служителите на германски фондации в Русия имат поредица от неприятни преживявания. Това засяга особено филиалите на германските политически фондации „Конрад Аденауер“ и „Фридрих Еберт“, които са обект на набези на прокуратурата. Открито и демонстративно правителството на Владимир Путин атакува чуждестранните НПО и приема, че са контролирани от западните разузнавателни агенции.

В Германия обаче, Якунин е добре дошъл. Нещо повече, той е член на борда на Германо-руския форум , ръководен от бившия премиер на провинция Бранденбург, социалдемократът Матиас Плацек. Очевидно Кремъл добре знае, че в обединена Германия неговите собствени мозъчни тръстове са винаги добре дошли. Неслучайно, точно в историческия център на Берлин, се открива и този най-голям (поне за сега) руски контролиран мозъчен тръст на запад от Урал.

В коментара си за „Велт“ експертът по темата Русия в Германското общество за външна политика Щефан Майстер посреща новосъздадения институт с голяма доза скептицизъм. Според него всички знаем дори само от руската държавна телевизия, че пропагандната машина на Русия има за цел да привлича вниманието към евентуалните манипулативно подбрани дефицити на западното общество. А дали дейността на новия институт ще бъде част от руската пропаганда или наистина ще включва и научни амбиции, бъдещето ще покаже. А иначе, според Якунин, Путин е велик водач, който се намира под огромен натиск от разместването на тектоничните плочи в международната политика през последните години…



 

Achtung, Wladimir kommt!

Putins Vertrauter Wladimir Jakunin gründet in Berlin ein Politik-Institut. Es ist der Anfang eines hochfliegenden Plans, mit dem der Kreml die politische Meinung im Westen drehen will.

28.06.2016, von Markus Wehner

 


 

Putin lässt in Berlin riesige Denkfabrik gründen

Ein Vertrauter des Kreml-Chefs zieht in der Hauptstadt ein russisches Forschungsinstitut hoch. Oligarchen sollen es über die Schweiz finanzieren. Kritiker fürchten eine neue Propagandafabrik.

[ii] Putin lässt in Berlin riesige Denkfabrik gründen; Dirk Banse , Uwe Müller, http://www.welt.de/politik/deutschland/article156676468/Putin-laesst-in-Berlin-riesige-Denkfabrik-gruenden.html

 

"Er ist ein großer Führer"

Putin-Kumpel gründet in Berlin pro-russischen Think-Tank