07 юли 2016

Нов паметник в София посветен на спасяването на българските евреи



 

Президентите на Република България 

Росен Плевнелиев 

и на 

Държавата Израел 

Реувен Ривлин 

откриха в София паметник, посветен на спасяването на българските евреи

 

 

7 Юли 2016

Държавният глава: 

Омаловажаването на човешкото страдание носи в себе си риск от бъдещи трагедии

 

Историята трябва да бъде помнена такава, каквато е. Не можем да позволим истината да бъде забравена или преиначавана, защото омаловажаването на човешкото страдание носи в себе си риск от бъдещи трагедии. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който заедно със своя израелски колега президента Реувен Ривлин откри в град София Паметник на спасението, посветен на българите, спасили еврейската общност у нас в годините на Втората световна война.  

Идентичен паметник ще бъде изграден и в столицата на Държавата Израел, Тел Авив, като по думите на президента Плевнелиев той ще напомня, че по силите на всеки човек е да промени историята, да направи света по-добър и по-справедлив. Че и най-страшното зло може да бъде предотвратено, ако съпротивата е достатъчно активна и категорична.


„Паметникът на спасението, тук в сърцето на София, е поредната стъпка към съхраняване на паметта за огромната заслуга на скромния, но храбър български народ“, заяви в изказването си на церемонията Росен Плевнелиев. Държавният глава подчерта, че днес, когато поколението на оцелелите от Холокоста си отива, наш дълг повече от всякога е да се преклоним пред онези храбри българи, които не се поколебаха да защитят своите сънародници евреи от лагерите на смъртта.




Росен Плевнелиев посочи, че за спасяването на българските евреи огромна роля имат представители на различни професионални групи, интелектуалци, политически и социални лидери, православната църква. „То обаче е дело преди всичко на обикновените български граждани, приели за своя кауза мирната, но твърда съпротива в подкрепа на сънародниците си евреи. Дълбоко вярвам, че през 1943 година българското общество спаси не просто своите съседи и приятели. То спаси самото себе си – такова, каквото винаги е било – толерантно, гостоприемно и хуманно“, подчерта президентът.




Държавният глава припомни също така известната еврейска мъдрост, че „когато спасиш дори само един човешки живот, спасяваш цялата вселена“ и че споменът за България и за дързостта на българите, които защитиха своите еврейски сънародници през Втората Световна война се пази и днес в сърцата на техните наследници навсякъде по света.

 „За съжаление, страната ни бе въвлечена в ситуация, в която не успя да направи същото за евреите в Северна Гърция и части от бивша Югославия, които не бяха български граждани. 

Скърбим дълбоко за тяхната смърт, както и за всички жертви на Холокоста, чиято памет ще помним вечно“, добави държавният глава.


„В наши дни светът за пореден път се изправя пред националистически и антисемитски настроения. 

От нас зависи да изкореним тези ужасяващи феномени“, посочи в изказването си президентът Реувен Ривлин. 

Той добави, че българите и евреите носят моралното задължение да сторят всичко по силите си, за да завещаят на бъдещите поколения  ценности, като толерантност, демократизъм, обществена солидарност и любов към човека. 

На церемонията присъстваха
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, Вицепремиерът Меглена Кунева, кметът на София Йорданка Фандъкова, акредитирани в България дипломатически представители, представители на еврейската общност в България и много граждани.

Текст от сайта на Президентството

Председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева присъства на официалната церемония по откриването на „Мемориала на благодарност и в памет на жертвите на Холокоста“ пред галерия „Академия“ на Националната художествена академия.


 Свързани теми :

Линк към :

 

Речи на церемонията по даряване на бюста на Димитър Пешев на Съвета на Европа, Страсбург, 25 януари 2000г.

  Dedication of Bust of Dimiter Peshev to the Council of Europe 25 January 2000, Strasbourg




71 години от спасяването на българските евреи











Зимната сесия на ПАСЕ 25-29 януари 2016г.

http://toshev.blogspot.bg/2016/01/25-29-2016.html