08 февруари 2017

Боряна Оберг пред БНР

Боряна Оберг: Дори църквата да не бъде наградена, за спасяването на евреите ще се говори.

В днешното време на конфликти светлите примери трябва да се награждават, казва шведският депутат от български произход.В днешното време на конфликти светлите примери на хора и организации трябва да се пазят и почитат, и при възможност да се награждават. Така смята депутатът от шведския парламент Боряна Оберг, която внесе втора номинация за Нобелова награда за мир за Българската православна църква. На малко хора извън България е известна историята на спасяването на българските евреи и ролята на православната църква и за това геройство трябва да се говори, убедена е Оберг.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" тя посочи, че номинацията за Нобеловата награда е добър повод да се напомни за събитията от 1943 година:
За съжаление Нобеловата награда не може да се дава посмъртно, иначе съм сигурна, че Димитър Пешев би я получил.
Надявам се моята номинация да събуди интерес, защото е необичайна, сподели Боряна Оберг и мотивира решението си отчасти с антисемитизма в Европа, който по думите й не само не е изкоренен, но и се разраства.
Според Оберг, дори наградата да не отиде при българската църква, то ще бъде отбелязана постъпката, която отличава България от реакцията на всички останали окупирани от Германия държави по онова време. Боряна Оберг живее в Швеция от 1990 година и се ангажира с политиката заради дълбоката си антипатия към комунизма. Става народен представител след 12-13 години партийна работа.
Благодарна е за тежките години в България, които са й помогнали да се изгради като личност и политик.
 
Според Лъчезар Тошев, който през 2013 години първи номинира Българската православна църква за Нобеловата награда за мир, номинацията на Боряна Оберг е възможност да се организира по-широка кампания в скандинавските страни, която да популяризира спасяването на българските евреи:

Всички тези събития са документирани и е достатъчно ние да ги направим достояние на целия свят, за да си даде сметка цялото човечество, че когато са застрашени правата на хора, независимо от техния етнос и вяра, те трябва да бъдат защитавани. И хората да имат кураж да ги защитават, дори когато трябва да се изправят пред някаква колективна лудост, която понякога обхваща общества и групи от хора, да кажеш "Не!"

Двете мнения чуйте в звуковите файлове на сайта на Българското Национално Радио тук:Вестник 24 часа:


Шведска депутатка внесе втора номинация за Нобел за българската църква
https://www.24chasa.bg/novini/article/6044065


Вестник УТРО – Русе :
Шведска депутатка внесе втора номинация за Нобел за българската църква
https://utroruse.com/article/730501/


Българската църква с втора номинация за Нобелова награда за мир
 
EuroChicago, САЩ
Боряна Оберг: Дори Църквата да не бъде наградена, за спасяването на евреите ще се говори