12 декември 2018

БЪЛГАРСКА ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕЛЕГАЦИЯ В БУКУРЕЩ


Джема Грозданова – Председател на Комисията по външна политика

на Народното събрание :


„България предаде на Румъния през октомври месец т.г председателството на Дунавската стратегия, като отчете успешното учредяване на новата координираща структура.

Свързаността, развитието на инфраструктурата, енергетиката, туризма и екологията остават от ключово значение за развитието на Дунавския регион.“



От сайта на Народното събрание :
https://www.parliament.bg/bg/news/ID/4603 

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова, участва в Букурещ в Тристранната среща на парламентарните комисии по външни работи на България, Румъния и Сърбия


Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова, участва в Букурещ в Тристранната среща на комисиите по външни работи на Народното събрание на България, Сената на Румъния и парламента на Република Сърбия.
Участниците в срещата обсъдиха актуални теми по въпросите на сигурността и регионалните тенденции, както и политики на ЕС, включително  Дунавската стратегия. Последната тема бе специално поставена от председателя на Сената на Румъния Калин Таричану.
Джема Грозданова посочи, че настоящата среща е третата в този формат и можем да отчетем, че интересите на страните от региона са добре представени чрез приоритетите на българското и румънското председателство на Съвета на ЕС. Запазването на приоритета за разширяването на ЕС към Западните Балкани и развитието на Дунавската стратегия са показателни за тази приемственост, добави тя.
По въпросите за образованието и сигурността, българският принос е основен за приемането на Декларацията на Съвета на Европа и Хартата на образованието за демократично гражданство и човешки права, приета от 41 държави-членки, отбеляза още Джема Грозданова.
България предаде на Румъния през октомври месец т.г председателството на Дунавската стратегия, като отчете успешното учредяване на новата координираща структура. Свързаността, развитието на инфраструктурата, енергетиката, туризма и екологията остават от ключово значение за развитието на Дунавския регион“, заяви председателят на Комисията по външна политика.
В Тристранната среща участва и народният представител и член на комисията Стефан Бурджев.