24 октомври 2019

ЗАВРЪЩАНЕТО НА ОРЕЛА




ОРЕЛЪТ НА ХАН АСПАРУХ
ЩЕ "КАЦНЕ " В СОФИЯ
на 1 ноември 2020г.

 
 
 

УКРАЙНА ПОКАЗВА СЪКРОВИЩЕТО ОТ ВОЗНЕСЕНКА У НАС


На 1 ноември 2020г. - Ден на народните будители, в Археологическия музей на БАН се открива изложбата „Съкровището от Вознесенка и неговата епоха“.
Планира се тя да бъде открита на 1 ноември 2020 г. и да продължи до края на януари 2021 г.


Най-значимият експонат в тази изложба е "Орелът на Аспарух".


През 1930 г. при археологически разкопки на брега на р. Днепър до с. Вознесенка – днес в чертите на град Запорожие,  археологът Владимир А. Гринченко открил  укрепление с размер около 5000 кв.м., което не е било обитавано дълго,  в което имало около 30  погребения на знатни воини.

Едно от тези погребения – най-богатото, съдържало сребърен лъв, сребърен орел с монограм на гърдите, златно стреме и други общо около 1600 предмети -  юзди, стремена – железни и инкрустирани със злато, върхове на стрели, метални апликации на колани, позлатени и посребрени копчета, саби с ценни обкови и др.

В изложбата в София, ще бъдат показани 50 от тези предмети.

Освен това, ще бъдат показани и експонати от други две подобни съкровища , неизвестни на българската публика.

 
БЛАГОДАРЯ УКРАЙНА!


Инициативата за показването на това съкровище се роди в срещата на Председателя на Комисията по външна политика в Народното събрание д-р Джема Грозданова с тогавашния украински посланик у нас Н.Пр. г-н Микола Балтажи ( по произход  от украинските българи),  проведена на 12 юли 2016г. на която имах честта да присъствам и аз.

След това посланик Балтажи проведе различни срещи със Столична Община, Министерството на културата, БАН  и др. които дадоха резултат , макар и след приключването на неговия мандат.

Но в живота често е  така : "Едни сеят - други жънат" (Вж. Йоан 4:37)






За съжаление сред предметите няма да бъде показан и сребърният лъв, който е изгубен по време на Втората Световна война - предполага се, че е изгорял в бомбардировките.  За него имаме представа от графиката на първооткривателите. (Вж. изображението по-горе - отляво, долу).

В гробната яма са били забити и три меча, какъто е бил обичаят за погребение на знатни войни у скитите - сармати,  от които сме и ние българите.










Върху гърдите на орела има гравиран монограм, който - в съгласие с християнската традици (виж и Кубратовите пръстени от с. Малая Перешчепина) се чете от дясно наляво.

(От дясно наляво се обикаля литийно Божи Гроб в Йерусалим, преди да се влезе в него.)

Текстът гласи :

 ЕСПОР

Когато се добави титлата за владетел /цар, която масово е използвана в онова време сред народите идващи в Европа от Азия вкл. готи - "РИХ", се получава и името на нашия Кан  известен като Аспарух - основател на Българската държава от тази страна на Дунава - син на Великия обединител Кубрат Курт.

От титлата Кан, Кана е произлязла титлата Княз.


Сравни с текста на двата преписа на "Именника на бъргарските владетели " от които знаем името на нашия владетел.


Московски препис

" Есперерих княз ... Род емоу Доуло"





Уваров препис

"Есперих княз... Род Дуло"

Има и още един исторически извор, в който името на българския владетел е изписано като Испор цар.

Това е ръкопис от Преображенския старверски манастир до Москва №123 на Гилфердинговата сбирка обнародван от Стоянович в "Споменик на сръбската кралска  академия, III, стр. 160-193, 1890г.
Публикуван е у нас от Иван Йорданов.

"Сказание на пророк Исая, как беше възнесен от ангелите до третото небе."






 



 
“И тогава, след него  се намери друг цар в българската земя – детище, носено в кошница три години, на което се даде име Испор цар, който прие българското царство.  И този цар създаде велики градове: на Дунава – Дръстър град; създаде и велик презид от Дунав до морето; той създаде и Плюска град. И този цар погуби множество измаилтяни. И този цар насели цялата Карвунска земя и преди това бяха прочие етиопи. Испор цар владя над българската земя 172 години и след това го погубиха измаилтяните на Дунава”.
 
(Бележка : Старото име на р.Днестър е било Дунбир, Дунвир. От там и грешката на летописеца - Дунав. Измаилтяни - става въпрос за хазарите, които са приели юдейската вяра. Етиопи - деца на слънцето, с огнени очи - т.е. дошли от изток.)
 
 

В Арменската география "Ашхарацуйц" на Ананий Ширакаци пише:

"В Тракия има две планини и реки, от които едната - Дунав, като се дели на шест ръкава, образува езеро и остров, наречен Пюки. На тоя остров живее Аспар-хрук, синът на Хубраат, който побягна пред хазарите от Българската планина и прогони аварите на запад. Той се посели на това място."

 



За първи път у нас ще бъде показано и "Златното стреме", върху което е създавана България. Също така и късият скитски меч на конника създал нашата държава ще бъде сред експонатите.





 
 
 
"НИЙ СМЕ ПОТОМЦИ
НА ХАН АСПАРУХ
В НАС ИМА ВЯРА,
СИЛА И ДУХ! "