25 януари 2020

ОТКРИВА СЕ ЗИМНАТА СЕСИЯ НА ПАСЕ - 2020




От 27 до 31 януари в Страсбург ще се проведе първата част от сесията на Парламентарна Асамблея на Съвета на Европа за 2020 година.


Тя ще е под знака на председателството на Грузия на Комитета на Министрите на Съвета на Европа.





В Страсбург това вече е видно и от знаците върху градския трамвай.





На тази страница може да се разгледа дневният ред, докладите, които ще се дебатират, видео на дебатите, резултати от гласуването, приетите решения и пр.




Новина: Украинската делегация прекратява бойкота и се завръща в ПАСЕ - в значително подновен състав.

Депутатите от партията "Слуга на народа" на Президента Зеленский, ще членуват в четири политически групи - Европейската Народна Партия, Европейските консерватори, либералната група в Асамблеята и групата на социалистите и зелените.   

Новият Президент на ПАСЕ е Рик Демс от Белгия.





На добър час!



На 28 януари в ПАСЕ се отбеляза международния ден на Холкоста (Дата е 27 януари, но се отбеляза и на близки дати).



Българите в Страсбург традиционно на този ден почетоха 43-мата депутати начело с Димитър Пешев отправили петицията против поисканата депортация на бъларските евреи.

На 25 януари 2020г. се навършиха  20 години от даряването на бюста на Димитър Пешев на Съвета на Европа и от тогава до сега всяка година по време на възпоменанието за жертвите на Холокоста пред него се поставят цветя. 

Това предизвиква депутатите, които участват в сесиите на ПАСЕ вече 20 години да се спрат и да четат текста на поставената табела за забележителния акт на 43-мата български депутати от 25-тото Народно събрание. 

 
Посланикът ни към Съвета на Европа Катя Тодорова постави цветя пред бюста на Димитър Пешев в Двореца на Европа в присъствието на   депутата Хамид Хамид, който за кратко беше в Съвета на Европа. 

На тази сесия българската делегация в ПАСЕ не участва, поради гласуването на поредния вот на недоверие към правителството. 


Ето няколко снимки от събитието :




Снимки Георги Георгиев





















Свързана тема :
 

Речи на церемонията по даряване на бюста на Димитър Пешев на Съвета на Европа, Страсбург, 25 януари 2000г.

Dedication of Bust of Dimiter Peshev to the Council of Europe 25 January 2000 Strasbourg