09 януари 2020

РЕЧ НА НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ЦАРЯ при откриване на Свищовската Академия




Цар Борис III и Митрополит Софроний Търновски влизат в Търговската гимназия в Свищов




РЕЧ НА НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ЦАРЯ

Произнесена  на 8 ноември 1936г. в гр. Свищов,

при откриване на Висшето търговско училище

„Димитър Ап. Ценов“





Ваше Високопреосвещенство,

Драги Свищовски граждани,

Господа,


Отговаряйки на любезната покана на гражданството, аз дойдох с радост отново в хубавия Свищов, за да взема участие в днешното негово от голямо значение празненство.

Със щедрото си дарение, покойният благороден родолюбец  Димитър Ценов, създаде в в родния си град Свищов един Висш образователен институт, който ще даде нов тласък на стопанския и културен напредък на страната.

Едно ново българско огнище на търговско-стопанската висша просвета се запалва на брега на Дунава – този голям международен път , покрай който  са се издигнали толкова цветущи градове на крайбрежните му народи и по който - от векове насам, се разнасят и обменят плодовете на труда и благата на културата на всички народи.


Днес откриваме Висшето търговско училище в Свищов, предназначено да излъчва из средата си просветени и дейни труженици в полето на родната търговия и индустрия, както и в разните отрасли на държавните и частни стопанства.

Това са бъдещи нови творци на национални блага, ратници на стопанската мощ и матералната култура на България.


Познавайки възприемчивотта и творческия полет на българина, както и жаждата за просвета и трудолюбие на нашата академическа младеж , аз съм убеден, че това ново Висше училище, открито в най-значителния през миналото столетие търговски дунавски център на България, ще оправдае както заветното желание на приснопаметния дарител, тъй и надеждите на всички ни.


Събрани днес в тази сграда, ние не можем да не си спомним с благодарност за всичкото дело на покойния благодетел Димитър х.Василев, който даде на Свищов първата Търговска гимназия на страната.

И тук – отдавайки дан и почит към паметта на големия дарител Димитър х.Василев, пожелавам щото създадения с негови средства научен институт да крепне и се развива, като разпраща по всички кътове на Родината просветени и родолюбиви граждани, които да отдадат всички свои сили за благото на българския народ.


А на град Свищов, който откърми плеада видни и достойни синове на България, пожелавам преуспяване и напредък.


В историята на нашия народ, просветата и здравото народно единство са били винаги мощните фактори в епохи на възход и благоденствие на племето ни.

Запазили го през вековете от изчезване, те създадоха величавото и светло дело на Възраждането, което озари цялата наша Родина.


Нека те ръководят и за в бъдеще българския народ по пътя на мира и все по-щастливи бъднини!


С тия чувства обявявам


Висшето търговско Училище „Димитър А. Ценов“

 за


ОТКРИТО!


Да живее България!

Да живеят тружениците и радетелите за народната просвета!

Да живее свищовското гражданство!







Царят пред входа на Търговската гимназия в Свищов












Законът за приемане на дарението :



Законът за устройството на Висшето търговско училище в Свищов :










Още по темата вижте тук :


Цар Борис III :
Христов, кажи на свищовлии да са спокойни.
Ще имат академия!