13 април 2020

Начало на Страстната седмица : ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЛНИК



Изгонването на търговците от Храма









КНИГА НА ПРОРОК ИЕРЕМИЯ

7:9-11

Как! вие крадете и убивате, прелюбодействувате и се кълнете в лъжа, кадите Ваалу и ходите след други богове, които не познавате,
и после дохождате и се изправяте пред лицето Ми в тоя дом, над който е призовано Моето име, и казвате: "спасени сме", та занапред да вършите всички тия гнусотии!

Не обърна ли се във вашите очи на разбойнишки вертеп тоя дом, над който е призовано Моето име?

Ето, Аз видях това, казва Господ.


Пророк Исаия

56:7

 Аз ще заведа на светата Си планина и ще ги възрадвам в Моя дом за молитва: всесъженията им и жертвите им ще бъдат благоприятни върху Моя жертвеник, 
защото Моят дом ще се нарече  
Дом за молитва на всички народи.




ОТ МАРКА
СВЕТО ЕВАНГЕЛИЕ

11:15-18
Дойдоха в Иерусалим. Иисус, като влезе в храма, почна да пъди продавачите и купувачите в храма; и прекатури масите на менячите и пейките на гълъбопродавците; и не позволяваше да пренесе някой през храма какъвто и да е съд. И поучаваше ги, като казваше: не е ли писано: "домът Ми ще се нарече дом молитвен за всички народи"?
А вие го направихте разбойнишки вертеп.

Чуха това книжниците и първосвещениците и гледаха, как да Го погубят, понеже се бояха от Него, тъй като цял народ се чудеше на учението Му.





От Матея Свето Евангелие

(21:12-14)

И влезе Иисус в Божия храм, изпъди всички продавачи и купувачи в храма, прекатури масите на менячите и пейките на гълъбопродавците и казваше им: писано е: "домът Ми дом за молитва ще се нарече", а вие го направихте разбойнишки вертеп.
И дойдоха при Него в храма слепи и хроми, и Той ги изцери.