01 май 2020

1 Май - денят на който празнуват вещиците и комунистите







Връх Брокен


Според германските поверия, в нощта срещу 1 Май всички вещици долитат на метли и се събират на връх Брокен в планината Харц, където докладват на Мефистофел какво зло са сторили на хората през годината.





Това е нощта срещу деня на Св. Валбурга, наречена Валпургиева нощ.
Описана е от Йохан Волфганг фон Гьоте в неговия "Фауст".



Връх Брокен - мястото където танцували вещиците сега се посещава от туристи

На връх Брокен е описан за първи път феноменът на т.нар. Брокенски призрак, когато слънчевите лъчи и сянката на човека, отразена върху мъглата, създават възможност за поява на кръгова дъга (около сянката).




Призракът от Брокен явно е допринесъл за мистичността, обвила мястото.


На този ден хората в Германия излизали на улиците, палели огньове и организирали веселби, за да сплашат и прогонят вещиците.
От германските земи този обичай се прехвърлил в Скандинавия, в Чехия и пр.

Преди приемането на християнството, на 1 май германците празнували свой езически празник, свързан с "майското дърво", поради което църквата създала този ден на същата дата, за да изкорени езическия култ.


Известно е, че Карл Велики принудил саксонските племена да му се подчинят, като отсякъл техния свещен дъб, наречен "Ирминсул", а в Жизор (Франция) дървото, под което се короновали владетелите, било бряст, който давал легитимност на избора.

Прочутият воин и крал Ричард-Лъвското сърце, защитавал бряста в Жизор, за да не бъде отсечен.
Битката била тежка и той я загубил.
 
Брястът от Жизор бил отсечен, а построената там църква изобразила едно огромно дърво на барелеф на стената, което било Йесеевото дърво- родословното дърво на Господ Иисус Христос.

Така пак имало дърво в Жизор, но то вече носило християнска символика.

С други думи - била създадена една семиотична конструкция, в която на мястото на стария култ бил сложен символ на новия.




Йесеевото дърво в Жизор


Този езически култ към "Майското дърво" бил заместен от църквата с деня на Св. Валбурга, а навечерието на празника било наречено Валпургиева нощ (Walpurgis nacht).




При появата на първите комунисти през 19 век, те започнали на този ден да използват масовите прояви от празника на Св.Валбурга, за да пропагандират своите идеи.

По-късно, за да се официализира възникналата традиция, на този ден е обявен и техният празник - като ден на работниците.






По време на комунизма на връх Брокен е построена най-голямата подслушвателна станция в комунистическия блок.
Днес до там има изградена планинска железница и бирария, които допълват атракциите за туристите.










На преден план- гарата и бирарията, отзад кръга на вещиците и подслушвателната станция на комунистите от ГДР и Варшавския блок.


Така комунизмът е заявил своето присъствие на мястото където на 1 май се събират вещиците.

Зад скалата на която се явявал Мефистофел, наднича комунистистическата подслушвателна станция. И те са там!